Сряда, 03 Юни 2020

Четвъртък, 09 Януари 2020 17:09

Манолова: Борисов да каже къде са 500 млн. лева за ремонт на 418 язовира, дадени от МС преди 18 месеца

По Закона за достъп до обществена информация гражданската платформа на Мая Манолова е изискала от министъра на икономиката и от шефа на Държавната консолидационна компания (ДКК) информация за начина, по който са изразходвани целевите 500 млн. лева, които с постановление и решения на Министерския съвет са дадени на ДКК преди 18 месеца.

"Една четвърт от тези язовири са в Област Хасково – 99 са общински, а два са държавни.  500 млн. лева са гласувани и дадени за ремонт на тези язовири в аварийно състояние и следва да се извършват различни по важност и степен на сложност ремонти. Министерството на икономиката казва, че 182 от тези язовири са възложени за ремонт на „Монтажи” ЕАД, което е част от Държавната консолидационна компания. Нито за тези има яснота – колко и къде се ремонтираните, нито за останалите, които не са възложени все още. Година по-късно парите вече не са по сметките на ДКК, вероятно част са вече по сметките на „Монтажи” ЕАД, но колко са отишли за ремонти не става ясно.

Знаел ли е премиерът за състоянието на ВиК-сектора и предстоящата криза?

За какво са използвани тези половин милиард лева, предназначени за ремонт за 418 опасни язовира?

Знаел ли е за предстоящата криза в Перник?

Когато си причинил водна криза в 11 области, трябва да понесеш отговорност и това трябва да го реши премиерът Борисов. Ремонтите на водната инфраструктура са едва на няколко процента от цялата водопреносна мрежа. Единственото, което се случи с т.нар. водна реформа у нас, беше да се повиши до три пъти цената на водата в България. Този сектор не е контролиран от никого, защото КЕВР е само наблюдател, не и регулатор наистина.

Хората от Хасково питат как са похарчени и 2 млн. лева, които са дадени целево за алтернативни кладенци за питейна вода, тъй като и тук има забрана за ползване на питейна вода и се носи вода с 11 водоноски.  Хората очакват да чуят сроковете за решаване на въпроса с водата, каза още Манолова след срещите си в Хасково и Димитровград в последните два дни."

 

Мая Манолова на брифинг в Хасково

 

Медия

Свързани статии (по етикет)

 • Четвъртък, 09 Януари 2020 17:09
  И ГЕРБ-Плевен се разбунтуваха - пишат на Борисов срещу областния си координатор

  В отворено писмо до Бойко Борисов от общинското ръководство на ГЕРБ споделят тежки проблеми, породени от Мирослав Петров

   

 • Четвъртък, 09 Януари 2020 17:09
  Борисов: След 15 юни остават само социалните мерки

  Министър-председателят се обърна към министрите да спазват заповедта за носене на маски. "Ако донесем по една чиния с ядене, може да сте без маски, ако е ресторант, може да сте без маски, а сега трябва да сте с маски", каза премиерът.

  Започна първо присъствено заседание на МС след пандемията.

  След 15 юни остават само социалните мерки. Това каза в началото на редовното правителствено заседание премиерът Бойко Борисов, предаде  Агенция „Фокус“.

  Министър-председателят се обърна към министрите да спазват заповедта за носене на маски.

  „Недомислието на заповедта как ни се отрази и на нас. Ако донесем по една чиния с ядене, може да сте без маски, ако е ресторант, може да сте без маски, а сега трябва да сте с маски. Представете си как изглежда това. Сега сме се маскирали. Ако донесат ядене, може да сме без маски. Честит рожден ден на Емил Караниколов. Ако приемем бонбоните за ястие, може да свалим маските.

 • Четвъртък, 09 Януари 2020 17:09
  Димитър Луджев: ГЕРБ създаде цяла мафиотска схема

  ”Извършвa ce пoрeднaтa caмoрaзпрaвa мeжду вътрeшнитe влacтoви и бoгaти групирoвки. Нoвaтa вълнa нa пoзaбoгaтeли oкoлo ГEРБ ce oпитвa дa изтлacкa и дa ce cпрaви c първaтa вълнa нa бългaрcкия бизнec и изпoлзвa трaдициoннитe cрeдcтвa, кoитo винaги ca изпoлзвaни - прoкурaтурa, aдминиcтрaция и т.н.”.

Оставете коментар