Събота, 26 Септември 2020

Понеделник, 10 Февруари 2020 10:15

С намерението си спрямо AirBNB правителството отново взима пари от частния бизнес

Решението на правителството да регулира бизнеса с AirBNB е нищо повече от пренасочване на печалбите от туризъм от хората инвестирали в имоти, към хората притежатели на хотели.

Само по себе си това е намеса на пазара и не е много приятно и нормално, особено когато пазара си върви добре.

На макро ниво обаче драмите са излишни. Дългострочно ефекта от това ограничение може и да е по-добър за цялото общество.

Пак казвам - не е добре да се месиш в пазара и да отнемаш доходите на хората инвестирали в апартаменти с идеята да ги отдават чрез AirBNB, още повече за да ги дадеш на собствениците на хотели, но на макро ниво драма няма да има.

Туристите

Не мисля, че чужденците идващи в БГ няма да имат къде да отседнат. Хотели има достатъчно, ще станат и повече. Просто вече инвестицията за да посрещаш гости ще е по-голяма, а печалбата по-концентрирана в ръцете на хотелиерите.
Не мисля, че хотелте са кой знае кооко по-скъпи от квартирите в AIRBNB.

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

Данъци

Не е сигурно колко повече данъци ще се съберат от хотелиерите, но е сигурно, че ще бъдат повече.

Евтините полети

Не мисля, че ще има спад в евтините полети. Който е решил да дойде пак ще лети. Пътуването няма да зависи от това дали ще се настаниш в частна квартира или в хотел.

Цените на имотите

Надали ще има бърз ефект върху цените на имотите, но един цял сегмент ще отпадне - инвеститор в имот за отдаване под наем чрез AirBNB. Дългсрочно е още един фактор влияещ негативно върху цените на имотите

Хотелите

Малко или много при тях ще се полуи развитие, понеже ще усвоят един вече съществуващ пазар. По-високата печалба ще доведе до по-добра услуга и повече инвестиции.

Наемите

Виж наемите ще паднат категорично. Вчера гледах статистика на сайта имот.бг Явно вече са тръгнали надолу, с вливането на още имоти, които до момента са отдавани краткосрочно, неминуемо цените ще тръгнат също надолу.
Това вероятно ще е най-бързия ефект от тези мерки.

Банките

Те също ще бъдат засегнати, макар и не толкова силно. Както казахме сегмента инвеститори в имоти за отдаване чрез AIRBNB просто ще изчезне.

Като цяло драми не се очакват. Правителството просто изземва дохода от много физически лица и го подавява на собствениците на хотели в големите градове. Предвид, че няма съсловни организации и масовост на отдаващите под наем чрез AIRBNB, след няколко статии и малко шум по медиите всичко ще се преразпредели.

Продавайте апартаментите и правете хотели

Васил Кендов, фейсбук

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар