Вторник, 07 Април 2020

Петък, 28 Февруари 2020 13:51

Турция рекетира Европа

Ескалацията в Сирия в момента е огромна. От месеци (всъщност години) насам турската армия оказва активна помощ на "бунтовниците" в Идлиб, тоест джихадистите от Хаят Тахрир ал Шам, Хурас ал Дин и ислямската партия на Туркестан - по данни на британското разузнаване, всички свързани с Ал Кайда и отдавна влезли в списъка на забранените терористични организации.

Вчера руската авиация удари турските части в Идлиб, като турската страна съобщава за 33 жертви и 36 ранени. Странното в случая е, че турците упорито обвиняват Сирия за удара и дума не споменават за очевидното и вече доказаното - че ударът върху тях беше нанесен от Русия. Това говори единствено за страх - поне към момента - да се опълчат открито срещу довчерашния си партньор и да се хванат за гушите с руснаците.

Ердоган организира извънредно събрание и заплаши, че:
- Турция може да обяви военно положение
- Турция може да обяви война на Сирия
- Турция може да пусне "бежанците" (демек, джихадистката паплач) към Европа.

В отговор Русия заяви, че праща кораби с крилати ракети в Сирия, а Путин отказа да се срещне с Ердоган.

От политика на "Zero problems with the neighbours" ердоганова Турция се превърна в рекетьор на Европа със zero приятели, финансиращ ислямисти. Ех, колко щеше да е яко Турция да ни управлява небето, както предлагаше розовата гвардия само преди 3-4 години.
https://www.bbc.co.uk/news/amp/world-45401474…

Автор: Ирини Зикидис, фейсбук

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар