Вторник, 31 Март 2020

Четвъртък, 05 Март 2020 17:22

Защо Ердоган пази България от мигранти?

Ирини Зикидис: В "Стратегическа дълбочина" на Давутоглу никога повече България, Гърция и Сърбия не трябва да се намират в съюз, защото този съюз би бил пагубен за стратегията на Ердоганова Турция, целяща възвръщане на влиянието си в старите граници на османската империя

От месеци насам мисля каква може да е причината Ердоган да щади България и да наказва толкова жестоко Гърция, заливайки я със стотици хиляди мигранти от Афганистан, Пакистан, Еритрея, Сомалия и Сенегал. Да, Ердоган в момента им конкретен интерес да създава проблеми на Гърция, поради изострянето напоследък на старите спорове около териториални води, газови тръби и газови находища в шелфа на Кипър. Но защо пази България? Коментираме с един приятел, и общо взето, се въртим около следната хипотеза:

В "Стратегическа дълбочина" на Давутоглу като червена нишка преминава една основна идея и едно основно опасение. Става дума за балканския вектор на турската политика. Опасението е свързано с изключително драматичния за Османската империя исторически прецедент, наречен Балкански съюз, който нанася съкрушително поражение на империята по време на Балканската война. Препоръката на Давутоглу е подобно политическо обединение да не бъде допускано от Турция никога повече, защото то би могло отново да се превърне в екзистенциална заплаха за политиката й на Балканите. Никога повече България, Гърция и Сърбия не трябва да се намират в съюз, защото този съюз би бил пагубен за стратегията на Ердоганова Турция, целяща възвръщане на влиянието си в старите граници на османската империя.

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

И в тази връзка, може да се направи предположението, че "преференциалното" отношение на Турция към България в момента, е част от този подход - една от многобройните версии на политиката "разделяй и владей" в неоосмански вариант. Грубо казано, възможно е Ердоган в момента да не изпраща бежанци насам, за да не настрои всички балкански страни едновременно срещу себе си, и така да ги подтикне да се обединят в съюз, който би бил изключително опасен за него. В България това не се осъзнава, но е факт, че в момента започва да се очертава пукнатина в отношенията между България и Гърция.

Има още един момент. Според експертите, в резултат от убийствената демографска криза, до 2050 година населението на България ще се стопи под 5 милиона, докато към същата дата Турция се очаква да стигне над 100 милиона. Мисля, че съвсем естествено огромна Турция ще предяви претенции към опустелите български територии. И не, не говоря за война или насилствено превземане. Това ще е съвсем естествен и логичен процес. И е напълно възможно Ердоган да не иска да пълни “собствените си” бъдещи територии с африканци.

Опровергайте ме.

Ирини Зикидис, фейсбук

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар