Вторник, 07 Юли 2020

Неделя, 26 Април 2020 13:24

"Заменете сграда с България и сами си довършете метафората"

Реакции в социалната мрежа след взривяването на ИПК „Родина“

 

Йордан Халачев

Полусъбарянето на "ИПК Родина" много ми прилича на медико-полит мерките срещу Короната. Бтв анонсираха взривяването на двете сгради в определена посока.
Падна само едната сграда-полуцяла, но в друга посока.
Да викат Бакърджиев!

***

Ivo Hristov

Костовистите взривиха мавзолея. Герберите са по-амбициозни: ще сринат “Родина”-та.

 ***

Sonia Momchilova

Нямаме си еша по деструкциите. Взривяване и от утре на чисто! Що бе? Довърши, измисли му битие, обживей го. Покажи на света, че старото с грижа става ценно, че патината е свидетелство за мъдрост а антиката се добира до статут чрез грамотността и познанието на боговдъхновения human touch... време на отломки. Мавзолея, петохуйника, сега Родина, утре скелета на детската болница... И какви архитектурни шедьоври на тяхно място! Голямата имитация край няма.

 *** 

Жени Маркова

Взривиха ли Родина(та), че се успах?

***

Петьо Цеков

Нямаше да сме ние, ако всичко беше паднало от раз и то в правилната посока.

***

Александър Симов

Изпитвам единствено тъга като гледам разрушаването на ИПК "Родина". Малцина си дават сметка, но недостроената сграда беше спомен от едни различни времена - от времената, когато България имаше амбиции, имаше мечти, имаше и вестници. Само си помислете - идеята е била това да е най-модерната печатница на Балканите. Проектът е бил всички редакции на вестници да бъдат под общ покрив. Много от старите колеги дори бяха дарявали доброволно труда си, участвали са в бригади за строежа на мега-сградата. Някои от тях дори знаеха къде е трябвало да бъдат кабинетите им. Хубаво разрушават сградата днес, а кой ще върне труда им? Или това вече няма никакво значение в модерната ни карантирана държава?
Съдбата на постройката е истинска поезия. Още от началото на промените един по един започнаха да изчезват стъклата на сградата - гадните комунисти не бяха пестили, бяха купили луксозни, практически нетрошливи прозорци. После изчезнаха дограмите. После всичко останало. Самата сграда беше опоскана тотално все едно през нея мина ято от скакалци. А най-накрая от нея остана един постапокалиптичен скелет, който беше разрушен, защото вече никой нямаше представа какво да прави с него. Заменете сграда с България и сами си довършете метафората.

***

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар