Вторник, 29 Септември 2020

Събота, 27 Юни 2020 09:33

Макрон почете пред Путин жертвите от Втората световна война

Френският президент обеща на руския си колега да е в Москва в края ня лятото

Френският президент Еманюел Макрон ще посети Русия в края на лятото по покана на руския си колега Владимир Путин. Това стана ясно по време на видеоконферентен разговор между двамата лидери, предава БНР. 

Путин и Макрон обсъдиха коронавирусната пандемия, Украйна, ситуацията на Балканите, въоръжените конфликти в Сирия и Либия, както и иранската ядрена програма. 

Според френския лидер коронавирусът и регионалните кризи показват важността на европейското пространство в най-широк смисъл – „от Лисабон до Владивосток“, като пространство на сътрудничеството и мира. 

Сред проблемите, които изискват общи действия президентът Путин посочи тероризма, неконтролируемата миграция, климатичните промени и разрушаването на системата за контрол на оръжията. 

Еманюел Макрон каза също, че Франция отдава почит на 27-те милиона жертви, които дава Съветският съюз по време на Втората световна война. Владимир Путин отговори, че в Русия никога няма да бъдат забравени французите, които се сражават на Източния фронт заедно със съветските войници.

От Елисейския дворец отбелязаха, че „дълбоката и съдържателна размяна на мнения позволила да продължи диалогът по въпросите на доверието, безопасността, започнал преди година по време на посещението на Владимир Путин във Франция. 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар