Сряда, 30 Септември 2020

Вторник, 15 Септември 2020 14:43

Мира Баджева: ГЕРБ все повече прилича на една нова БКП

Борисов изглежда като разомагьосан харизматик, а правителството "носи от девет кладенеца вода", за да остане на власт

 

"Протестът свърши не малка работа досега, защото видяхме оставки на ключови министри в правителството, които нямаше да могат да бъдат възможни, ако не беше този протест". Това заяви пред БНР пред БНР журналистката Мира Баджева. Тя подчерта, че благодарение на ежедневните антиправителствени демонстрации в България и Европа е заговорила за Бойко Борисов и за правителството по един доста неочакван преди това начин.

"Протестът е различен с това, че партийните граници на участниците в него доста се размиват. Той е ляво-десен по структурата си. Има представители на полюсни допреди това формации. Как да се обединят те? Те много трудно могат да покажат алтернатива, но си вършат работата", коментира още журналистката.

По думите на Баджева правителството на Борисов "носи от девет кладенеца вода", за да остане на власт, защото много се надява то да проведе предстоящите парламентарни избори, а не едно служебно правителство на президента Румен Радев. Според нея държавата е заложник на това съперничество между Борисов и Радев.

В предаването "12+3" Мира Баджева посочи, че протестът е против нещо, а не е за нещо и затова не му е работа да посочва алтернатива на управлението, на което иска оставката: "Управляващите също имат своите легитимни аргументи, че има редовни избори съвсем скоро и не можем сега да оставим държавата в разгара на кризата, които също намират своите адепти, най-вече сред привържениците на Борисов и ГЕРБ".

Според журналистката ГЕРБ по същината си все повече прилича на една нова БКП. Номенклатурата от соца.

"Това са онези хора, които подкрепяха доскоро Бойко Борисов и ГЕРБ - приятелските им кръгове, фирмите, които печелят обществените поръчки, администрацията на различни нива. Техните обръчи от фирми. Това е един голям кръг от хора, които няма лесно да се откажат от подкрепата си за ГЕРБ", обясни тя.

Мира Бадежева прогнозира безрадостно слизане от политическата сцена на Бойко Борисов: "Той загуби силата си. Изглежда като разомагьосан харизматик. Хората му вярваха, това е изгубено. Народната любов, на която се радваше дълги години, се изпари".

Баджева коментира, че БСП след избора на Корнелия Нинова се връща с нова енергия в играта, а Слави Трифонов има шансове за по-голямо влияние в политическия живот след изборите: "Склонна съм да кажа, че и първо място е възможно при добре изиграни карти от Слави Трифонов".

Цялото интервю на Петър Волгин с Мира Баджева в предаването "12+3" на БНР можете да чуете от звуковия файл - тук -

Свързани статии (по етикет)

 • Вторник, 15 Септември 2020 14:43
  ГЕРБ предложи Александър Андреев за председател на ЦИК

  ГЕРБ припознава кандидатурата на Александър Андреев за председател на ЦИК.

 • Вторник, 15 Септември 2020 14:43
  Нинова вика Борисов в парламента да обясни за F-16

  Премиерът Бойко Борисов и министърът на отбраната Красимир Каракачанов да дойдат в парламента и да обяснят за вчерашните си разговори с американските “Локхийд Мартин” за закупуване на още осем F-16 без това да е било съгласувано с Народното събрание. За това настоя лидерът на БСП Корнелия Нинова от парламентарната трибуна.

  Вчера изненадващо от медиите разбрахме за среща на премиера с “Локхийд Мартин”, за водени разговори за закупуването на нови осем самолета F-16. Нещо повече - от съобщението става ясно, че Министерство на отбраната вече е пуснало писма-заявки за проучване на възможностите за купуване на нови три радари и друго високотехнологично оборудване. Тази информация поражда много въпроси, на които държим днес да поканите министъра и премиера и да отговорят - за какви параметри на сделката става дума, кога се предвижда и в какъв срок, предвижда ли бюджета за 2020 година тези средства. Предвиждат ли петте милиарда лева, които премиерът изтегли, тези сделки, пита Нинова.

 • Вторник, 15 Септември 2020 14:43

Оставете коментар