Събота, 18 Януари 2020
Събота, 26 Ноември 2016 19:35

„Ако способността да оцеляваш е олимпийска дисциплина, щях да имам златен медал по нея“

Някои от най-паметните цитати от Фидел Кастро, който късно снощи напусна този свят на 90-годишна възраст

Бившият кубински лидер Фидел Кастро си отиде от този свят на 90-годишна възраст снощи. Той обаче завинаги ще остане в историята като един от най-влиятелните световни лидери. Баща на кубинската революция, Кастро управлява в продължение на десетилетия. Фидел сдава властта на през 2008 година, а за негов наследник бива избран по-малкият му брат Раул Кастро.

Той се оттегля поради влошеното му здраве и изпраща писмо до Кубинската комунистическа партия. В него пише следното: „Пътят винаги ще е труден и ще изисква разумно усилие от всекиго. Не се доверявам на привидно лесния път на апологетиката или антитезата ѝ – самобичуването. Винаги трябва да сме подготвени за най-лошия вариант. Не може да се забравя принципът да бъдем отговорни, когато успяваме и твърди срещу предизвикателствата. Противникът, когото трябва да победим е изключително силен; обаче съумяхме да му надделеем вече половин век. Това не е моето сбогом към вас. Единственото ми желание да се боря като войник в битката на идеите. Ще продължавам да пиша в рубриката „Размисли на другаря Фидел“. Ще бъда още едно оръжие, на което можете да разчитате. Може би гласът ми ще бъде чут. Ще внимавам. Благодаря!"

Представяме ви някои от най-великите цитати на Фидел Кастро:

"Осъдете ме, все едно - историята ще ме оправдае."

„Човечеството жадува за справедливост“

"Тази страна е небето в духовния смисъл на думата. А аз бих казал, че ние предпочитаме да умрем на небето, отколкото да оцелеем в ада."

"Революцията не е легло с рози. Революцията е битка между миналото и бъдещето."

„Ако способността да оцеляваш е олимпийска дисциплина, щях да имам златен медал по нея“

„Светът е навлязъл в особен период и трябва да се види как ще излезе от него“

„Победата е упорство“

„Този, който не може да се бори за другите, никога няма да може да се пребори и за самия себе си“

"Войнът може да умре, но не и неговите идеи“

„Нека родината се гордее с вас. Не се страхувайте от славна смърт. Да умреш за родината – значи да живееш“

"Идеите на кубинските комунисти ще пребъдат като доказателство, че на тази планета, ако човек работи упорито и с достойнство, може да произвежда материалните и културни блага, необходими на човешките същества."

„Нито един от съвременните световни проблеми не бива да се решава със сила, няма световна сила, технологична мощ, военна сила, която да гарантира пълна сигурност."

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар