Петък, 20 Септември 2019
Четвъртък, 08 Декември 2016 11:02

"Както обикновено, зад всеки идиот има велика жена"

На днешния ден се навършват 36 години от убийството на основателя на легендарната група „Бийтълс“

Джон Уинстън Оно Ленън е роден на 9 октомври 1940 година в Ливърпул, Англия. През 1960 година заедно с Пол Маккартни, Джордж Харисън и Стюърт Сътклиф основава емблематичната група „Бийтълс“. Освен музикант Джон Ленън е текстописец, общественик, художник, актьор и писател.

Той е една от най-влиятелните и популярни личности в поп културата на 20-ти век. Придобива световна известност именно покрай „Бийтълс“. Групата се превръща в световен феномен през 60-те години на миналия век. Джон Ленън е в основата на еволюцията в стила на групата, който от традиционни любовни сюжети, на фона на семпла мелодия, прераства в социално ангажирани текстове, а състава започва да експериментира с различни музикални течения.

През 1966 г. Ленън се среща с авангардната американска художничка от азиатски произход Йоко Оно, която оказва силно влияние върху по-нататъшното му творческо развитие. Сътрудничеството между двамата започва през 1968 г., когато е издаден техният първи албум. Ленън и Оно сключват брак в следващата година, а 1970 г. Бийтълс се разпадат, заради творчески различия. В периода след състава бившият бийтълс се утвърждава като солов изпълнител, с по-активно отношение към социалните проблеми, борбата за мир и възражение към всякакви прояви на насилие

От 1975 г. Ленън се установява за постоянно в Ню Йорк, където се опитва да прекара повече време със семейството си. На 8 декември 1980 година Джон Ленън е застрелян пред жилището си от вманиачения почитател Марк Дейвид Чапман.

В момента той излежава доживотна присъда заради убийството на основателя на Бийтълс. В края на август Марк Чапман получи девети отказ да бъде помилван и освободен предсрочно.

61-годишният Чапман беше изслушан от тричленна комисия. При предишното изслушване преди две години комисията прецени, че ако убиецът на Ленън бъде освободен, има вероятност отново да наруши закона, както и че излизането му на свобода е несъвместимо с общественото благо.

От 2000 г. Чапман има право да иска намаляване на присъдата. Оттогава той е правил това девет пъти. Нова молба за условно предсрочно освобождаване Чапман може да подаде през август 2018 г.

Вдовицата на Джон Ленън, Йоко Оно, яростно се противопоставя на освобождаването на Марк Дейвид Чапман, припомня агенцията.

Представяме ви някои от най-запомнящите се цитати на великия Джон Ленън:

„Не се страхувай да загубиш – ако човека не е на твоята вибрация, той така или иначе ще изчезне. Страхувай се да бездействаш и да изпуснеш възможност да бъдеш щастлив. Бъди себе си и бъди честен – търси яснота и тогава всичко ще дойде на своето място! Вселената винаги се грижи за теб! Винаги! Бъди честен – с това не се печелят много приятели, но тези, които се спечелят са безценни."

"Когато отидох в училище ме попитаха: Ти какъв искаш да станеш като пораснеш? И аз написах: Щастлив. Те ми казаха, че не разбирам задачата, а аз им казах, че не разбират живота."

"Животът е това, което се случва, докато сме заети да правим други планове."

"Реалността оставя много на въображението."

"Всички те обичат, когато си шест инча под земята."

"Всичко, което казваме е да се даде шанс на мира."

"Талантът е способността да вярваш в успеха."

"Времето, което с удоволствие си загубил, не е загубено."

„Част от мен подозира, че съм загубеняк, а другата счита, че съм всемогъщ.“

"Ако да бъдеш свръх егоцентричен, значи да вярваш в това, което правиш, в изкуството и музиката, тогава можете да ме наречете така. Аз вярвам в това, което правя и ще го кажа."

"Както обикновено, зад всеки идиот има велика жена."

"Когато се влюбих в Око, разбрах: "Господи, това е различно от всичко, което ми се е случвало досега... То е повече от хит, повече от злато, повече от всичко."

"Мечта, която мечтаеш сам е само мечта. Мечта, която мечтаете заедно е реалност."

"Всичко е по-ясно, когато обичаш."

"Всичко, от което имаш нужда е любов."

Медия

Оставете коментар