Неделя, 21 Октомври 2018
Петък, 03 Февруари 2017 11:18

Първанов: Да не козируваме на Брюксел, имаме повод да поканим Путин

Българските политици трябвало да покажат повече характер

Ние няма да козируваме на Брюксел във всяко нещо. Посещението на ген. Радев беше позитивно, но трябва още по-активно да се отстоява българския интерес, не може на нас да ни се спускат всякакви решения и позиции. Това заяви в студиото на „Тази сутрин” президентът (2002 г. – 2012 г.) Георги Първанов, след като настоящият държавен глава наложи вето на Закона за концесиите и, поне според евродепутат от ЕНП/ГЕРБ, създаде риск от наказателна процедура за страната ни.

„В тази криза на Европа, ценностна и политическа, очаквам да видя повече характер от българските политици”, заяви бившият председател на БСП и АБВ. Той отбеляза, че използването на военен самолет за визитата до Брюксел е било знаково и е било с цел Радев „да покаже сила, мощ”.

Според Георги Първанов президентът е казал нещо, което не се отличава от позицията на европейските лидери – не може да се гради нова европейска архитектура на сигурността без Москва. По думите му санкциите, наложени от ЕС, носят негативи за България и трябва по-настойчиво да се настоява за тяхната отмяна.

Във връзка с визитата на Владимир Путин в Унгария и изразената там от него готовност отново да работи с нашата страна, Първанов коментира: „Онова, което ние можехме да направим с мощните газови проекти и всички проекти в енергетиката, уви, правят ги други”.

Бившият лидер на АБВ даде и „идея” на управляващите: „Предстои да отбележим юбилейна годишнина от руско-турската освободителна война. През 2003 г. през Путин беше в България по повод на тогавашната годишнина. Това беше една мн силна визита с последващ политически и икономически ефект. Диалогът би могъл да започне с такова събития в културен план, а след това ще се отпушат възможностите за общуване в икономиката”.

Първанов посъветва и следващите български премиери да намерят път към Москва: „Знаете ли от кога български премиер не е ходил в Москва? Това е недопустимо!”.

Промяната започва от нас

АБВ започна съвместна работа с „Движение 21” на Татяна Дончева. Според Георги Първанов това е нормална част от процесите в лявото пространство и двете формации имат много общи приоритети. Той смята, че новата коалиция „би могла да бъде сериозна алтернатива”.

На фона на това обединение, и Георги Първанов, и Румен Петков, и Ивайло Калфин напуснаха ръководните си постове в партията. „Това е част от един процес, който засягане само България, в Европа има голяма промяна, която засяга не само лидерите, политиците, но и идеите, ценностите. Не можем да искаме да променим България, ако не променяме себе си”, обясни Първанов

Той все пак посочи, че заедно с колегите си ще помага, макар и извън „оперативната политика”. Ще бъде ли обаче „почетен председател” с решаващи функции зад кулисите като Ахмед Доган? „Имам достатъчно влияние и авторитет, не ми трябва титла”.

Ивайло Калфин и Румен Петков пък вероятно ще водят депутатски листи. „Това е потенциал за България, в българския парламент трябва да влязат хора, които са подготвени заедно с младите, за да има добър баланс между поколенията”.

Снимка: Ладислав Цветков

Оставете коментар