Вторник, 07 Април 2020

Понеделник, 18 Септември 2017 11:27

Цацаров: Радев е мъдър, ще вземе правилно решение за ВАС

Той откри новата сграда на Софийския районен съд

Президентът е достатъчно мъдър, за да вземе най-правилното решение за избор за председател на Върховния административен съд (ВАС), заяви главният прокурор.

Така Сотир Цацаров коментира пред журналисти думите на президента, че би било по-демократично, ако бъдещият Висш съдебен съвет беше избрал новия шеф на ВАС. По този начин Румен Радев даде заявка, че най-вероятно няма да подпише указа на назначаването на вече избрания Георги Чолаков.

„Нещата се движат по конституция, избор има. И каквото и да реши държавният глава, то подлежи на изпълнение и се материализира в указ. Не ме карайте да предричам ходовете му, нито това, което той смята. Негово пълно право е да реши, защото процедурата е такава“, каза още Цацаров, цитиран от "Фокус".

И в събота обаче президентът заяви, че новият председател на ВАС ще бъде още по-голям, ако бъде потвърден и от новия състав на ВСС. Мандатът на сегашните съдебни кадровици изтича до дни и наследниците им трябва да бъде избрани скоро.

Цацаров коментира и темата за антукорупционния закон.

„Нека видим какво в крайна сметка ще влезе в Народното събрание. Очевидно има два момента, които са най-конфликтни. Единият, най-спорният, е начинът, по който се формира ръководството на антикорупционния орган, или по-точно начинът, по който се избира или решава. Този въпрос е политически и той трябва да бъде решен в хода на гласуване на законопроекта. По втория въпрос - дали органът да има разследващи функции, аз съм раздвоен, защото, от една страна, мисля, че е полезно да има такива, от друга страна, обаче единият законопроект, който предлага това, на практика възпроизвежда отново разпоредби от отменения закон за ДАНС, когато там имаше разследващи агенти", каза той.

По думите му едно от най-полезните места, на което тази дискусия ще протече, е Консултативният съвет за национална сигурност на 9 октомври, където са поканени от президента да представят доклади.

На въпрос дали вижда способен "хирург", който да оперира обществото от корупцията Цацаров отговори, че опитът и всичко онова, което става в други страни, са го научили, че да се говори за способен хирург не е правилно.

„Всичко става с екип, един хирург не може да направи нищо сам“, каза той.

Главният прокурор коментира и проведената вчера мащабна акция на МВР, той обясни, че тя е започнала във Варна и е продължила в София, но няма връзка с отвличането на Адриан Златков.

„Става въпрос за наркотици, но и не само за това. А по отвличането продължава да се работи изключително упорито. Знам много добре работата на екипа на СДВР и това, което мога да кажа, е, че тя продължава. Когато му дойде времето, ще коментираме“, каза Сотир Цацаров.

Оставете коментар