Събота, 30 Май 2020

Четвъртък, 19 Октомври 2017 14:26

Йончева: За минути през оградата минават 40 мигранти

През оградата по българо-турската граница за минути минават по 40 души - по-бързо отколкото автобус с бежанци през КПП.

Това каза говорителят на БСП Елена Йончева пред журналисти във връзка с филма си за българо-турската граница, цитирана от "Фокус".

„Знаете, че са отпуснати почти 200 млн. и за съжаление не е реализиран първоначалният проект, който е одобрен от МВР. За това имаме документи. Реализиран е друг проект, в резултат на което оградата пада, чупи се. През нея минават буквално за минути по 40 души. Това съм го виждала, регистрирала съм го, снимала съм го. През оградата преминават по-бързо отколкото автобус с бежанци, които биха минали през КПП“, каза Йончева.

Тя заяви, че преди два дни (на 17 октомври) е направила снимка в района на Малко Търново, на която се вижда, че има един голям изкоп от 5 до 3 метра. По думите й в продължение на две седмици той не е зарит. Йончева съобщи и, че в този район е имало паднала ограда, която е била възстановена последните две седмици.

Говорителят на БСП поясни, че когато преди два дни е била в района на Малко Търново и е искала да документира съществуването на огромния ров й е било казано първоначално, че се извършват оперативно-издирвателни действия, поради което не може да бъде допусната.

„След много тежък разговор с „Гранична полиция“ ми дадоха достъп до това място“, посочи Йончева. Тя поясни, че като депутат има достъп до оградата и като такава събира информация и факти.

„ПГ на „БСП за България“ внесе сигнал в прокуратурата, за това че имаме съмнение за много тежки корупционни практики, свързани с изграждането на тази ограда“, коментира Йончева. По думите й в момента главна прокуратура и ДАНС разследват.

По-рано днес лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че парламентарната група на партията иска незабавно оставката на вицепремиера Валери Симеонов и на вътрешния министър Валентин Радев. Нинова се обоснова с факта, че МС реши оградата да е обект от национална сигурност, като това се случва в момент в, който депутатът Йончева е направила разследващ филм и има съмнения за корупционни практики около обекта.

Бедствените наводнения през изминалите седмици нанесоха значителни щети в района на община Малко Търново, като в засегнатите райони бяха частично повредени и участъци от възпрепятстващото съоръжение по границата с Република Турция. Към днешна дата ремонтите на съоръжението са на етап приключване и охраната на границата се очаква да се върне към нормален режим в най-скоро време, заявиха от Министерски съвет.

Екипи на Гранична полиция дежурят в района на засегнатите от бедствието участъци. Съоръжението е критично важен обект за сигурността както на България, така и на Европа и политически спекулации по темата са неуместни при разрешаване на възникналия проблем, заявиха още от МС.

Оставете коментар