Събота, 30 Май 2020

Петък, 20 Октомври 2017 13:21

Елена Йончева: Кабинетът прикрива истинското положение на границата

Оградата по границата ни с Турция не е направена съгласно указанията ,дадени на МВР, за това тя се преминава изключително лесно.

Това каза в студиото на Нова телевизия Елена Йончева. Тя бе категорична ,че с налагането на цензура върху снимането, посещенията и задаването на въпроси за оградата се цели да не се говори по темата и не се съгласи с мотивите на Министерски съвет за приемане на постановление за обявяването на съоръжението за стратегически обект.

"Проблемът не е, че са ме спрели да снимам оградата с Турция. Казах, че съм депутат и органите на реда нямат право да ме спират. Проблемът беше, че има ров под оградата, а се опитаха да го скрият", подчерта Елена Йончева, която обвини министъра на МВР Валентин Радев и вицепремиера Валери Симеонов, а от ръководството на партията им поискаха оставката.

"Въпросът е, че лесно се минава оградата. Показват се от журналистите само определени участъци. В Турция сред бежанците се разпространяват снимки, как с лека китайска стълба може да се преминава в България. Оградата се засекретява, за да не се показват пролуките. В парламента управляващите попитаха защо журналистите трябва да разследват, а не да подават сигнали в прокуратурата и в ДАНС? Ние подадохме сигнали, но темата е засекретена", каза още Йончева.

"Навсякъде може да се минава със стълбичка. От бежанските канали знаят от кои места може да се прескочи. Има активен трафик на бежанци", коментира депутатът от БСП.

По думите й новият статут на границата е налагане на цензура, за да не се говори по темата и да не се правят разследвания. Йончева заяви, че е внесен сигнал в ДАНС и прокуратурата и се надява, че ще има политическа воля, за да стане ясно каква е истината. По думите й всички знаят от къде се преминава със стълбите и дори вече се колекционират.

По думите й бежанските канали добре знаят от къде може да се премине и научаваме за това, че някой преминава когато бус с мигранти катастрофира или благодарение на грешка. "Има активен трафик на бежанци, за който не се говори", допълни още Йончева.

"Надявам се ,че ще има политическа воля да се разбере точно какво става на границата.. Службите добре знаят откъде се преминава, могат да направят разследване, но сега ,с това постановление изнасянето на информация на практика се забранява, прикрива се истинското положение на границата", посочи депутатката.

Йончева цитира документи на ЕС и САЩ, в които се коментира корупцията в България и замесването на висши правителствени служители в корупционни действия. Тя посочи, че преминаването на мигранти през границата не е преустановено, а залавянето на отделни групи става единствено по случайност, но за това не се говори.

Оставете коментар