Сряда, 17 Октомври 2018
Сряда, 01 Ноември 2017 09:28

Георги Близнашки: Най-тежките случаи в българския преход останаха ненаказани

България се управлява ден за ден, а хората искат да видят нещо по-дългосрочно и мащабно

Наблюдава се борба за власт в съдебната ситема. Най-тежките случаи в българския преход останаха ненаказани. Огромен проблем е срастването между част от съдебните магистрати и адвокатските кантори. Това коментира пред Канал 3 проф. Георги Близнашки, преподавател по Конституционно право.  

"Тази мрежа трябва да се разплете или разсече и президентската институция трябва да се намеси. Прокуратурата трябва да усеща зад себе си силата на държавата, нужно е национално усилие. Има интересни взаимоотношения между съдии и прокурори. Новият ВСС трябва да внесе сигурност. Не може да съществуват партии, които се стремят към кадруване в съдебната система", допълни проф. Близнашки.

По думите му България се управлява ден за ден, а хората искат да видят нещо по-дългосрочно и мащабно. "Българското председателство на Съвета на ЕС беше добър повод за обединение, но отново всичко се сведе до политически сблъсъци. От мухата се прави слон. Проблемът е, че тези, които критикуват Николай Петров или Делян Добрев, утре ще правят същото", добави проф. Близнашки.

"БСП иска да се завърне във властта, имат усещането, че им се е изплъзнала за малко и, ако предизвикат предсрочни избори, ще спечелят, но това няма да се случи. Твърде шумна опозиция, която не може да предложи смислена алтернатива, водят се излишни спорове", поясни проф. Близнашки.

Според него относно избора как да бъде назначаван председателя на Антикорупционния орган може да се постигне консенсус.

"Истината е по средата, това са назначения, които трябва да се правят от държавния глава, по предложение на Министерския съвет", коментира проф. Близнашки.

"Тези, които тръгнаха срещу главния прокурор не си дадоха сметка, че бумерангът ще се върне обратно. Твърденията на Цветан Василев трябва да се докажат, да се прибере в България, очевидно много хора са се облагодетелствали от КТБ. Това е омагьосан кръг, в който се движим. Партиите идват и си отиват, а държавата остава. Оставени са твърде много неосъдени в корупцията и сметката ще бъде платена от дребните риби", каза още проф. Георги Близнашки.

Оставете коментар