Сряда, 17 Октомври 2018
Четвъртък, 02 Ноември 2017 12:27

Герджиков: Някои са търсили цаката на министър Николай Петров

Дори зетят на хвърлилия оставка здравен министър да е в обществената поръчка, това не е нарушение, казва бившият премиер

Имам чувството, че някои му намериха цаката. Това каза бившият служебен премиер Огнян Герджиков за оставката на здравния министър ген. Николай Петров.
"Стефан Янев не е искал Петров да напусне ", отсече още Герджиков. Янев беше министър на отбраната в неговия кабинет.

"Грехота е такива хора да бъдат похарчени. Той е чудесен специалист и администратор също", коментира още Герджиков за ген. Петров.

Бившият служебен министър-председател беше категоричен, че дори зетят на хвърлилия оставка здравен министър да е в обществената поръчка, това не е нарушение.

„Като служебен премиер не съм гледал доклада за проверката във ВМА. Имах един кратък разговор тогава с проф. Николай Петров. Той искаше да подаде оставка като началник на ВМА. Почувства се обиден, защото смяташе, че му се крои шапка. Казах му, че не бива да прави такива резки ходове. Аз отдавна имам мнение за довчерашния министър. Грехота е такива хора така лесно да изгарят. А това се налага от подбуди, които не са толкова чисти”, каза проф. Герджиков.

Герджиков се разгневи на тези, които правят законите в България. "С този капитал от 2 лева на ООД станахме за смях в света. Данъчните ме изкарват от нерви. Има липса на професионализъм, на експерти", избухна политикът.

Срам ме е да кажа какви глупости разглеждаме и дебатираме в Консултативния съвет. В някои закони са записани такива неща, които не се разбират, заяви Герджиков.

„Много болна тема е за мен това какво се приема от Народното събрание. Понякога не знаят какво приемат. Понякога се приемат някакви, срам ме е да кажа, глупости. В закона за данъците например пише „физическо лице, собственост на едноличен търговец”. Как може физическо лице да е собственост на физическо лице. Това е робовладение. Ще ни изключат от ООН! Те не знаят какво пишат! Такива неща ме карат да излизам от кожата си”, възмути се професорът.

Причината според проф. Герджиков е, че у нас не се цени експертното мнение, професионалистите.
„Съветът по законодателството, което се създаде, няма инициатива за нищо. Каквото ни дадат, това правим. Аз мога само да си чета лекциите и да казвам на студентите какво приемат депутатите”, споделя проф. Герджиков, който оглави този Съвет. Целта е да консултира сегашния парламент по приеманите закони.

„Проектозаконът за борба с корупцията сега ще дойде в нашата комисия. Моите колеги ще търсят точните решения, аз не съм специалист. Според мен прекалено се политизира. От друга страна, при добре действаща прокуратура има ли нужда от такъв орган? Не знам дали това нарояване е добро решение. Самият главен прокурор е споделял пред мен, че не е много доволен от всички прокурори. Освен добри знания, се иска и кураж да бъдеш прокурор. Главният прокурор заварва една система и той не може да въздейства върху всички звена”, каза още проф. Герджиков.
„Ако Народното събрание назначава ръководителя на новия орган, трябва да става с квалифицирано мнозинство.Другият вариант е това да прави президентът, който олицетворява единството на нацията. И двата варианта са работещи, но само ако се избира с квалифицирано мнозинство”, смята юристът.

„Кабинетът работи в трудна обстановка и с трудни партньори. Но премиерът вече има опит и подход който да намира балансите. Имам леки притеснения за времето след председателството, че може да се получат леки трусове. България няма нужда от трусове и служебни кабинети”, смята проф. Герджиков.

Оставете коментар