Петък, 19 Октомври 2018
Понеделник, 06 Ноември 2017 17:13

Владимир Танев: Аудитория в СУ не трябва да носи името на Кристиян Таков

Автори на подписката твърдят – той бил морален стожер на студентите. Трудно ми е да преценя колко морално, пък и законно е, да призоваваш студентите към окопация на ректората във времето на Орешарски, пише журналистът

Ще уточня в началото. И аз стоя зад фразата „за умрелите – или добро, или нищо“. Наистина, Бог да го прости човека.

Думата е дали аудитория на Юридическия факултет да носи името на починалия преподавател - юрист.

Автори на подписката твърдят – той бил морален стожер на студентите. Трудно ми е да преценя колко морално, пък и законно е, да призоваваш студентите към окопация на ректората във времето на Орешарски.

Неговите повеи бяха възприети буквално. Второкурсници оковаха вратите на университе, превърнаха залите и аудиториите в място за денонощни купони и наркомански сборища. И всичко това в абсолютен разрез със Закона за автономията на вузовете, който забранява политическа дейност там.

Именно същите студенти окупатори попречиха в най-голямата аудитория на университета да се състои премиерата на филма „Патриархът на правото“, посветен на един от най-бележитите ни юристи проф. Живко Сталев.

Бях продуцент на този филм. Още помня мига, в който занесох писмо до щаба на окупаторите с молба да отворят аудиторията за премиерата. Дългокос младеж с искрящи очи, студент по право, ми зададе въпроса – а кой е този Живко Сталев? За сведение, и днес Софийския университет не е нарекъл някоя от аудиториите си на Живко Сталев.

Иначе да си сред лидерите на платените соросоидни протести през 2013/2014 година, да си подстрекателят на окупаторите – това няма онази морална тежест, която да аргументира аудитория в СУ да носи името на Кристиян Таков...

Текст: Владимир Танев, фейсбук

Оставете коментар