Вторник, 18 Декември 2018
Понеделник, 13 Ноември 2017 10:47

Проф. Владимир Чуков: Хилядите джихадисти, завърнали се от Сирия, са бомба със закъснител за Европа

Той подчерта, че терористичната заплаха за европейските страни остава, дори групировката „Ислямска държава“ да бъде ликвидирана

Хилядите джихадисти, завърнали се от бойното поле в Сирия, са бомба със закъснител за Европа. Това коментира в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ арабистът проф. Владимир Чуков.

Той подчерта, че терористичната заплаха за европейските страни остава, дори групировката „Ислямска държава“ да бъде ликвидирана.

„Част от тези джихадисти са се предали, други са влезли в контакт със своите правителства, трети са вкарани в програмите за социализация и ресоциализация, но множество са експертите, според които много трудно те биха могли да се върнат в обществото. Европа просто трябва да намери онази консенсусна формула за интегриране на своите малцинства. Всяка една европейска държава трябва първо да изработи своя национален план и респективно да търси контакта и солидарността със своите партньори. Тогава може да се направи успешна формула за противопоставяне“, обясни арабистът.

Проф. Чуков добави, че след разгрома на „Ислямска държава“ регионът на Близкия изток ще продължи да бъде източник на нестабилност и конфликти.

Оставете коментар