Петък, 19 Октомври 2018
Петък, 01 Декември 2017 17:56

Сергей Станишев: Неевропейско е България и Румъния да са извън Шенген

ПЕС инициира дебат в ЕП

Неевропейско е България и Румъния да са извън Шенген, затова Партията на европейските социалисти ще инициира дебат по темата в Европейския парламент. Това обяви президентът на ПЕС Сергей Станишев пред българските медии в Лисабон преди откриването на Съвета на ПЕС. Това е последното заседание на лидерите на европейската левица за годината.

Специалният дебат за членството на България и Румъния в Шенген трябва да се проведе на 13 декември. Всяка партия в ЕП има право на инициира обсъждане по определена тема и по инициатива на Станишев евродепутатите ще се занимаят с членството на двете бълкански държави в зоната за свободно движение.

"За първи път в ЕП ще има такъв дебат. Разчитам на подкрепа от всички български евродепутати, за да се чуе, че това е една огромна несправедливост", каза Станишев.

"Надявам се България да има по-голяма амбиция като държава за председателството ни, то да е успешно и да бъдем инициатори на много нови политики", продължи президентът на ПЕС. Според него трябва да има "ясна позиция на българското правителство и парламента по кохезионната политика на ЕС" например, да се търсят съюзници сред другите държави.

Съветът на ПЕС трябва да обсъди специална резолюция за бъдещето на левицата.

"В окото на бурята сме. Крайно националист и популистки партии играят със страховете на хората, които са обосновани.

Левицата не може да се наведе и да чака бурята да отмине. А да се изправи и с ясен план за бъдещето, защото Европа се променя.

Нашата визия за справедлива и социална Европа, която се грижи за всички. Никой не вярва на общи приказки и декларации, а план за действие, за да почувстват хората грижа за себе си", бе категоричен Сергей Станишев.

Той коментира и инициативата социалистите и социалдемократите да издигнат общ кандидат за президент на Европейската комисия. "Трябва да се отвори още повече процесът чрез вътрешни избори на левите партии в Европа. Да видят хората, че техният глас има значение, че от тях нещо зависи. Никой не е правил такова нещо в европейски мащаб", изтъкна президентът на ПЕС.

Той предупреди, че има опасна тенденция - кохезионната политика да бъде смачкана, да се стигне до 30% съкращаване на финансирането.

Станишев се изказа в подкрепа на собствени ресурси на ЕС, които да не зависят от вноските на страните-членки. Да бъдат справедливо облагани големите транснационални корпорации, Гугъл и Фейсбук.

Оставете коментар