Петък, 16 Ноември 2018
Четвъртък, 07 Декември 2017 11:13

Нинова: Внесохме в парламента решение за забрана за лицензиране на нови болници

Левицата предлага държавните и общинските болници да не бъдат вече търговски дружества

Вчера внесохме решение на парламента за забрана за лицензиране на нови болници, докато проблемът не се реши трайно.

Това каза на брифинг в Народното събрание лидерът на БСП Корнелия Нинова, предаде „Фокус“.

„Задължителна е смяната на модела в здравеопазването, което няма как да стане без общо съгласие, политическо и обществено. Не може всеки управляващ да прави експерименти в здравеопазването, следващата политическа сила да ги отменя и да започва отначало, това не е продуктивно“, заяви тя. „Ако искаме трайна, последователна и резултатна политика трябва да постигнем съгласие“, посочи лидерът на БСП.

„Предлагаме две групи действия- едните краткотрайни и сега, другите с дългосрочен ефект“, обясни Корнелия Нинова.

Утре внасяме предложение държавните и общинските болници да бъдат пререгистрирани от търговски дружества в лечебни заведения по Закона за лечебните заведения, каза още Корнелия Нинова. „Предлагаме ново и обективно ценообразуване на клиничните пътеки в новия рамков договор“, обясни тя.

„Да поставим началото на решенията на проблемите в здравеопазването чрез обективен, без оглед на политически пристрастия, без ревност на кого е идеята, без мерене на партийно его, с истински национален разговор за предложения за нов модел на здравеопазване“, заяви Корнелия Нинова. „Това няма да е моделът на БСП или на ГЕРБ, на лекарите или на пациентските организации. Това ще бъде българският модел, който служи на една цел- всеки българин да има достъп до качествено здравеопазване“, посочи лидерът на БСП.

Оставете коментар