Събота, 15 Декември 2018
Сряда, 17 Януари 2018 12:02

Премиерът в Страсбург: Аз съм зелен човек, карал съм министри да носят кокичета

Бойко Борисов говори пред полупразна зала. "Аз самият съм "зелен човек", спирал съм инфраструктурни проекти с години, за да могат да се излюпят новите щъркелчета в едно-единствено щъркелово гнездо. Карал съм министрите лично да пренасят блатни кокичета, за да няма нито един стрък смачкан от валяк. Всичките ни европейски инфраструктурни проекти са с тунели за мечки, за вълци, за костенурки, трасета сме променяли и мисля, че природозащитниците към мен нямат претенции. Това, което са ви казали... Искам пред вас да гарантирам, да им предадете и вие, става въпрос само за втори лифт, един единствен лифт в курорта, който е в десетката на Европа- Банско. Сега има един, а туристите с часове чакат на опашки". Това заяви премиерът Бойко Борисов в европейския парламент в Страстбург, отговаряйки на критично изказване на тема "Пирин" от групата на Зелените. Той е там, за да представи приоритетите на българското председателство на Съвета на Европейския съюз. От БТВ предадоха, че за съжаление българският премиер е говорил пред полупразна зала и не е бил уважен от партньорите ни по незнайни причини.

В последните години България е първа в Европа по нови гори, единствената може би, която е разширила горите си, припомни министър-председателят.

Корупция има навсякъде, ние водим огромна битка. Как ще ни избират хората все на първо място, ако не се борим с корупцията, те ме избраха за първи път като полицай, който се занимава с този проблем. Гарантирам ви, че ще се справим с корупцията в рамките на 2-3 години, беше категоричен той.

Българските социалисти на пленум в неделя взеха решение да не подкрепят Истанбулската конвенция, припомни министър-председателят и заяви, че ще направи всичко възможно тя да бъде приета в парламента.

Премиерът представи преди това приоритетите на българското европредседателство. Един от акцентите в речта му беше сигурността и перспективите пред Западните Балкани. Борисов изрази надежда за бързи и ефективни преговори между Атина и Скопие за името на Македония. Новият кръг от преговори започва днес в Ню Йорк. Бойко Борисов разговаря с председателя на Европейския парламент Антонио Таяни непосредствено преди да представи в пленарната зала в Страсбург приоритетите на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

Двамата изразиха мнение, че успехът на Европейския съюз зависи от съвместната работа на институциите в полза на гражданите и че сътрудничеството между Българското председателство и Парламента ще бъде мотивирано от тази цел. Подчертано беше, че приоритетите на Българското председателство в голяма степен отговарят на работната програма на евродепутатите. „Ние отчитаме значимата роля на Европейския парламент за успешното протичане на Председателството, защото той представлява интересите на всички европейски граждани и е гарант за легитимността на провежданите политики“, посочи министър-председателят Борисов. Преди това, почетната книга на европарламента той написа посланието на Българското председателство „Съединението прави силата“.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар