Събота, 11 Юли 2020

Понеделник, 22 Януари 2018 14:13

Александър Симов: "Денят започва с култура" е ранна ТВ психиатрия на "градските" десни, липсва всякаква обективност

Най-накрая се престраших психически да изгледам поне едно издание на предаването "Денят започва с култура". Досега го избягвах, защото водещите гледат втренчено и създават усещането за твърде ранна психиатрия. Но се хванах и изгледах прословутото участие на Емил Джасим и сие, което разбуни духовете. На първо четене мога да ви кажа следното. ДЗК демонстрира тотална липса на обективност. По темата за комунизма в учебниците участниците бяха Джасим, проф. Келбечева и проф. Поппетров.

И, разбира се, всички бяха на едно мнение. Ама такова единодушие ви казвам, което в България демонстрират единствено 13-ия конгрес на БКП и националните събрания на партия ГЕРБ. Поне един от тях да беше в неутрална позиция. Не. Джасим говорeше скучно, но правоверно, Келбечева ръмжеше страшно, но пак разкри световния комунистически заговор, а този Поппетров кимаше утвърдително с вдъхновение.
И понеже от предаването днес твърдят, че се съобразяват със световни журналистически критерии, много искам някой от тях да ми обясни предаването си спрямо тях. Има ли различно мнение за въвеждането по този начин на комунизма в учебниците? Има. Чу ли се то в "Денят започва с култура". Не, не се чу. И не само не се чу, предаването лансира идеология, която никога няма да допусне тази позиция. И за мен това е централен проблем. Особено, ако телевизията е обществена, екипът на предаването пуска високопарни изречения за смисъла на една такава медия. И ще си направя труда да върна предаванията назад, за да видя по колко теми изобщо ДЗК като предаване е осигурило обществена обективност и колко пъти всичко е било самозатворено в удобен грантов кръг.

С удивиление виждам, че днес на барикадите в защита на ДЗК почват да се появяват хора, които едно време лееха токсична слюнка, че гадът Волгин не допускал друго мнение и заливаха СЕМ с донос след донос по темата. Ако някой от тях в името на собствената си съвест бе защитил правото на един журналист да има собствена позиция и да и изрази по този начин, днес България можеше и да е различна държава. От друга страна няма смисъл предаването да бъде променяно. Градските десни трябва да имат нещо за което да лъжат, че са го гледали...

Александър Симов, Facebook

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар