Понеделник, 26 Февруари 2018
Понеделник, 05 Февруари 2018 17:42

Стефан Софиянски: "Бащата на валутния борд" Стив Ханке ми хвърли $40 000, за да не го въвеждам в България

Искаше да ми става съветник, но му отказах. След това отиде да работи при Петър Стоянов. Ханке не е никакъв икономист, а пропагандатор. Не съм от големите привърженици на валутния борд, но го въведох, защото нямах друг избор. 

"Не съм бил голям привърженик на валутния борд. Въведох го, защото нямах друг избор. В еврозоната има две възможности. България да влезе с валутен борд, а другият е страната да го отмени и тогава да влезе. Отменянето му дава свобода на България да определи курса на лева към еврото и свобода на бюджета, по-големи възможности за икономиката". Това заяви пред БТВ бившият служебен премиер Стефан Софиянски. „Ако решим да влезем е еврозоната с валутен борд – това е сигурен, но за мен - скучен вариант. Има две измерения за влизането в еврозоната – политическо и икономическо. Влезнем ли, ставаме неразделна част от Европа. Срещу това има задръжки от страна на националистите и евроскептиците. Чисто политически е задължително България да тръге в тази насока, за да няма връщане назад“, лаза още бившият столичен кмет. „Икономически – как ще се отрази влизането в еврозоната на обикновения човек, на бизнеса, на публичните финанси. Аз бих работил върху варианта България да излезе от валутния борд. “, обяви Софиянски.

"Стив Ханке, който е известен като бащата на валутния борд, не е сериозен икономист, а поредният пропагандатор. Той дойде при мен и ми хвърли 40 000 долара, за да ми стане съветник и каза, че България не трябва да въвежда валутния борд. След това стана съветник на президента Петър Стоянов и видя, че въвеждаме валутния борд, след което започна да бъде негов защитник", каза още Софиянски. 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар