Събота, 15 Декември 2018
Понеделник, 05 Февруари 2018 17:42

Стефан Софиянски: "Бащата на валутния борд" Стив Ханке ми хвърли $40 000, за да не го въвеждам в България

Искаше да ми става съветник, но му отказах. След това отиде да работи при Петър Стоянов. Ханке не е никакъв икономист, а пропагандатор. Не съм от големите привърженици на валутния борд, но го въведох, защото нямах друг избор. 

"Не съм бил голям привърженик на валутния борд. Въведох го, защото нямах друг избор. В еврозоната има две възможности. България да влезе с валутен борд, а другият е страната да го отмени и тогава да влезе. Отменянето му дава свобода на България да определи курса на лева към еврото и свобода на бюджета, по-големи възможности за икономиката". Това заяви пред БТВ бившият служебен премиер Стефан Софиянски. „Ако решим да влезем е еврозоната с валутен борд – това е сигурен, но за мен - скучен вариант. Има две измерения за влизането в еврозоната – политическо и икономическо. Влезнем ли, ставаме неразделна част от Европа. Срещу това има задръжки от страна на националистите и евроскептиците. Чисто политически е задължително България да тръге в тази насока, за да няма връщане назад“, лаза още бившият столичен кмет. „Икономически – как ще се отрази влизането в еврозоната на обикновения човек, на бизнеса, на публичните финанси. Аз бих работил върху варианта България да излезе от валутния борд. “, обяви Софиянски.

"Стив Ханке, който е известен като бащата на валутния борд, не е сериозен икономист, а поредният пропагандатор. Той дойде при мен и ми хвърли 40 000 долара, за да ми стане съветник и каза, че България не трябва да въвежда валутния борд. След това стана съветник на президента Петър Стоянов и видя, че въвеждаме валутния борд, след което започна да бъде негов защитник", каза още Софиянски. 

Свързани статии (по етикет)

 • Понеделник, 05 Февруари 2018 17:42
  Шефът на БНБ: Влизаме в цикъл на „не добри икономически времена”

  Бъдещо въвеждане на еврото у нас не би довело до сериозно нарастване на инфлацията, но това не означава, че цените ще останат неизменни, деликатно предупреди управителят на БНБ Димитър Радев

 • Понеделник, 05 Февруари 2018 17:42
 • Понеделник, 05 Февруари 2018 17:42
  Стефан Софиянски: Не се притеснявам от политическа криза, а от икономическа

  Цените постоянно растат, а перспектива за бурно икономическо развитие не виждам, твърди бившият служебен премиер.

  Не се притеснявам от политическа криза. Да, има напрежение, но то е нещо характерно за управлението на Борисов. Има източници на напрежение, като например кризата с КТБ, историята с ЧЕЗ, постоянната смяна на здравни министри. Изглежда така, сякаш правителството няма ясна цел.

  Това коментира в сутрешния блок на БНТ бившият служебен премиер Стефан Софиянски.

  ,,Усилията трябва да са насочени към икономическата среда. Дано се окажа лош пророк, но според мен предстои икономическа криза у нас. Цените постоянно растат, а перспектива за бурно икономическо развитие не виждам. Проблемите на хората трябва да са постоянен ангажимент на правителството'', посочи той.

  Според Стефан Софиянски новият бюджет е скучен, а не агресивен, какъвто трябва да бъде.

  ,,Новият бюджет е скучен. А трябва да бъде агресивен. Трябва по-голяма динамика и затова той трябва да е така ориентиран. Не бива да се плашим от дефицита. Трябва икономиката да почувства една сигурност и потребност на развитие'', посочи още бившият премиер.

  ,,Струва ми се, че сборът в голямата и в малката коалиция е направен много механично. Няма чувството, че са обединени в някаква обща идея. Структурата на управлението също не я разбирам. Кажете ми, Валери Симеонов за какво точно отговаря? Би трябвало да отговаря за нещо конкретно. По моя мандат разполагах само с двама вицепремиери. Просто се губи структурата на Министерския съвет. Трябва да се промени формата на управление'', разкри още Софиянски.

  ,,Няма значение дали са стари или нови лица. Идеята е много важна. Трябват преди всичко хора, които знаят какво правят'', отговори Софиянски относно каква би могла да бъде новата алтернатива в българския политически живот.

Оставете коментар