Сряда, 21 Март 2018
Четвъртък, 01 Март 2018 08:13

Валери Симеонов: Теменужка Петкова трябваше да подаде оставка преди сделката с ЧЕЗ, тя беше само повод за оттеглянето й

Коалицията ни скърца и ще продължава да е така, защото това е нормално работно състояние. Държавата не трябваше да се меси в сделката с ЧЕЗ. Нито Волен, нито Борисов, нито арменският поп могат да ми забранят да влияя на депутатите си.

„Сделка с ЧЕЗ все още няма. Банките са дали хвърчащи листи, които не означават отпуснати пари за Гинка. По-опасна е компетентността на купувачката. Тя е управлявала 20 мегавата от фотоволтаици. Няма сценарий за сваляне на правителството. Не мисля, че Чехия ще тръгне да се занимава с нашия кабинет. Става въпрос за сделка. Друг е въпросът каква информация имаме за нея“. Това заяви пред BGonAir вицепремиерът Валери Симеонов.

„Сделката върви повече от година. От тази гледна точка, министерството не е длъжно да знае всичко. Днес сме поканили ДАНС. Може да имат информация, която не трябва да оповестяват. Не съм голям фен на ДАНС заради доклада за оградата, дори вчера ги критикувах за оградата, но е редно да ги изслушаме. Нямам информация за данните, които е получил от Чехия Бойко Борисов. Компанията ЧЕЗ е теглила кредит от 100 млн. евро, който трябва допълнително да се плати от новите собственици. Не беше време Теменужка Петкова да подава оставка. Ако трябваше да си ходи, то можеше да го направи преди сделката, а не след нея. Сега пред хората излиза, че има договорки. Познавам я, тя е честен човек и няма да вземе един лев. Петкова изпитва трудности в едно от най-трудните министерства, в което не се правят реформи. На този етап от политическия съвет решихме да не я приемаме на този етап, докато не стане ясна картината“, каза още лидерът на НФСБ.

„Опозицията иска да ни компрометира, защото това ѝ е работата. Тази сделка с ЧЕЗ държавата трудно ще я спре. Включително и КЕВР няма причина да я прекрати. По силата на закона правителството не трябва да се меси в търговска дейност. Опитваме се иначе да премахнем неприкосновеността на сделките“, каза още Симеонов.

„Не следя отблизо дейността на ДПС. Все едно да ме питате какво се случва във „Воля“. ДПС е партия в упадък, която е вредна за България. Когато няма начин да оправим проблемите си в коалицията, е неизбежно това да се случва през медиите. Имахме политически съвет с ГЕРБ. Коалицията ни скърца и ще продължава да е така. Това е нормално работно състояние. Не може Волен Сидеров, Бойко Борисов или арменският поп да ми забранят да влияя на моите депутати. Аз например не мога да кажа на Сидеров да не се бърка в изпълнителната власт. Напротив, да се бърка, ние сме отворени за предложения и идеи. Може да ходим, може и да не ходим на евроизборите заедно. Все още говорим за нероден Петко“, каза още вицепремиерът.

Свързани статии (по етикет)

 • Четвъртък, 01 Март 2018 08:13
  Валери Симеонов: Борисов робува на протестите, една шепа хора ни правят на маймуни

  „Не виждам защо да се извинявам на руския патриарх Кирил, когато казах истината. За мен, за Волен Сидеров и за Красимир Каракачанов интересите на България са над всичко. Имаме различни виждания и хора. Сидеров е богослов и е обвързан повече с религията. Явно аз съм по-грешен от него“. Това заяви пред БТВ вицепремиерът Валери Симеонов.

  „Трябва да успокоя сънародниците ни. Всичко е наред в коалицията на Обединените патриоти. Не мога да коментирам Бойко Борисов. Той е лидер на голямата партия в управленията. Има ли сме разговор по този въпрос и е изключително притеснен за нашите отношения. Проблемите в нашите отношения няма да се отразят върху управлението. С ВМРО сме имали също постоянно проблеми. Ако моите партньори в Обединени патриоти поискат оттеглянето ми като вицепремиер, ще го направя на секундата“, каза още Симеонов.

  „Хората могат да протестират срещу каквото пожелаят. Умишлено се въздържахме да коментираме случая с доктора в Пловдив, защото се оказа, че случаят е друг. Питайте коалиционните ми партньори, аз отговарям за моята партия. Невинаги протестите трябва да се фаворизират и да се определя политиката на държавата. В това отношение се разминаваме с Бойко Борисов. Не трябва да се робува на протестите. Не приемам една шепа хора да ни разиграват и да ни правят на маймуни“, коментира вицепремиерът по повод стачките срещу втория лифт в Банско. 

 • Четвъртък, 01 Март 2018 08:13
  Милен Велчев чист, не знаел нищо за срещи с банкери преди сделката с ЧЕЗ

  Бившият финансов министър Милен Велчев заяви, че не е участвал с Николай Василев на предварителни срещи с банкери и посредници за сделката с ЧЕЗ. Както BIG5 писа, двамата бивши министри са водили подобни разговори две седмици преди да спечели изборите НДСВ през 2001 г. На тях са били договорени параметрите за продажбата на ЕРП-та. Още тогава покойният Цвятко Цветков изважда информацията, която остава незабележима в пространството около еуфорията покрай завръщането на Симеон Сакскобургготски и обещанията му да оправи държавата за 800 дни.

 • Четвъртък, 01 Март 2018 08:13
  Фирмата на Гинка не е дала най-много пари за сделката с ЧЕЗ

  Инерком не е дала най-високата цена за купуването на активите на ЧЕЗ в България. Бизнесът на фирмата се финансира от банки и две непрозрачни структури – Score Trade и Global Victory Trust. Това става ясно от ново разследване на чешки медии.

Оставете коментар