Сряда, 21 Март 2018
Четвъртък, 08 Март 2018 08:38

Андрей Райчев: Щом правителството започна да прави скандали от нищото, вече мирише на избори

ГЕРБ и БСП започнаха да говорят с предизборна реторика. ДПС е ранено в сърцето и не иска нов парламент, защото рискува от средна партия да се превърне в малка формация.  Борисов се ядосва, защото по време на жътва в ЕС не събира снопи, а има скандал в кухнята с жената.

„Не скандалът с ЧЕЗ драсна клечката на правителството и бурето с барут. От няколко месеца сме свидетели на скандали. Случаят с ЧЕЗ беше потулен от скандала с руския патриарх. Щом проблемите започват да се правят от нищо, мирише на избори". Това заяви пред BGonAir социологът Андрей Райчев. Той коментира забележката на Светослав Иванов от ГЕРБ, който преди това в студиото се заяде, че в сайта на БСП няма снимки от вчерашните протести. 

"ГЕРБ и БСП започнаха да говорят предизборно. Стилът на Бойко Борисов винаги е бил да дава назад и в поведението му няма нищо изненадващо. Той не е човек, който ще управлява на всяка цена. Подвижен е, два пъти е слизал от властта, затова и оставката му е в джоба. В момента страната ни в ситуация на жътва като председател в ЕС. Вместо да събира снопите обаче, има скандал в кухнята с жената. Не мога да кажа, дали БСП е алтернатива, но е опозиция, която смени президента и председателя на парламента. Социалистите са страшно силна опозиция, което не означава, че на всяка цена може да управлява. Досега е поставила 4-5 въпроса, които диктуват дневния ред. Въпросът е защо Бойко Борисов поиска оставката на Теменужка Петкова, след което си промени позицията. Скандалът е голям. Няма начин да не разберем какво е целял премиерът с тези ходове. Още през 2013 г. имаше протести и се очакваше раждането на новото СДС. Това не се случи, защото виждахме по площадите хора като Яне Янев и Николай Бареков, но в протестите им нямаше идеи. ДПС е ранено в сърцето след историята с Лютви Местан. За тях не са трудни парламентарните избори, а местният вот догодина. Изобщо не мисля, че в момента ДПС иска да влиза в избори и да се преброява, за да не се превърне от средна парти в малка формация", каза още Райчев. 

Свързани статии (по етикет)

 • Четвъртък, 08 Март 2018 08:38
  Валери Симеонов: Борисов робува на протестите, една шепа хора ни правят на маймуни

  „Не виждам защо да се извинявам на руския патриарх Кирил, когато казах истината. За мен, за Волен Сидеров и за Красимир Каракачанов интересите на България са над всичко. Имаме различни виждания и хора. Сидеров е богослов и е обвързан повече с религията. Явно аз съм по-грешен от него“. Това заяви пред БТВ вицепремиерът Валери Симеонов.

  „Трябва да успокоя сънародниците ни. Всичко е наред в коалицията на Обединените патриоти. Не мога да коментирам Бойко Борисов. Той е лидер на голямата партия в управленията. Има ли сме разговор по този въпрос и е изключително притеснен за нашите отношения. Проблемите в нашите отношения няма да се отразят върху управлението. С ВМРО сме имали също постоянно проблеми. Ако моите партньори в Обединени патриоти поискат оттеглянето ми като вицепремиер, ще го направя на секундата“, каза още Симеонов.

  „Хората могат да протестират срещу каквото пожелаят. Умишлено се въздържахме да коментираме случая с доктора в Пловдив, защото се оказа, че случаят е друг. Питайте коалиционните ми партньори, аз отговарям за моята партия. Невинаги протестите трябва да се фаворизират и да се определя политиката на държавата. В това отношение се разминаваме с Бойко Борисов. Не трябва да се робува на протестите. Не приемам една шепа хора да ни разиграват и да ни правят на маймуни“, коментира вицепремиерът по повод стачките срещу втория лифт в Банско. 

 • Четвъртък, 08 Март 2018 08:38
  Владимир Путин подписа и своя първи указ, той е за свикване на запасняци на военни сборове през 2018 година

  Указът на президента е публикуван на портала на Кремъл с дата 19 март 2018 година и влиза в сила от деня на подписването му. Готви ли се Русия за война?

  Още в първия ден след като стана ясно, че побеждава безапелационно на президентските избори, Владимир Путин подписа и своя първи указ. Той е за свикване на запасняци на военни сборове през 2018 година, предаде Дир.бг.

  Указът е публикуван на портала на Кремъл с дата 19 март 2018 година и влиза в сила от деня на подписването му.

  "Руските граждани, зачислени в запас на руската армия, се приканват на запасни сборове за срок от два месеца. Те ще бъдат призовани както в частите на армията, така и в органите на Федералната служба за безопасност", се казва в указа.

  Военните сборове ще се провеждат в срокове, съгласувани с органите на изпълнителната власт. За армията те ще се определят от министерството на отбраната.

  Новината идва на фона на все по-нарастващото напрежение между Москва и Запада заради скандала с отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия във Великобритания. Лондон, САЩ, Германия и други западни страни открито обвиниха Кремъл, че е наредил операцията по убийството на Скрипал с бойното отровно вещество "Новичок".

 • Четвъртък, 08 Март 2018 08:38
  Светлана Шаренкова: Владимир Путин протегна ръка към Западна Европа

  Изборите преминаха съвсем спокойно и нормално. Аз бях международен наблюдател в Санкт Петербург и обикалях 7-10 секции, като непрекъснато виждах как се покачва избирателната активност и хората чакат на опашки, за да гласуват. Това каза пред камерата на БТВ Светлана Шаренкова, председател на форум "България-Русия". Тя коментира последните президентски избори в Русия, които Владимир Путин спечели убедително. "Твърденията, че изборите в Русия са подправени са абсурдни. Изборите бяха организирани много добре. Предишните години имаше хаос, но бяха предприети промени в законите и на тези президентски избори нямаше никакви проблеми. Във всяка секция имаше 3 камери, които предаваха на живо и всеки можеше да гледа. Всеки кандидат имаше застпници в секциите. На тези избори имаше опозиция в Русия. Алексей Навални беше наясно, че няма да участва в тези избори. Той познава законодателството и знаеше, че като осъждан няма как да участва", категорична беше Шаренкова. "Най-малко Владимир Путин имаше интерес от скандала със Сергей Скрипал. Той обаче изигра мобилизираща роля. Великобритания трябва да докаже твърденията си, а не да хвърля празни обвинения. В Русия има много опозиционни медии и никай няма намерение да ги затваря. Има много опозиционни лидери, на които никой не забранява да говори. Не мога да разбера защо се говори за диктатура, когато хората избират Путин свободно. Аз не видях армия по улиците по време на изборите. Вечерта на изборите видях един много диалогичен Путин. Той протегна ръка на Запада и Великобритания", разкри още Шаренкова.

Оставете коментар