Петък, 21 Септември 2018
Сряда, 16 Май 2018 14:17

Дончев конкретен и решителен: Имаме 2 варианта - или строим, или не строим АЕЦ "Белене"!

Томислав Дончев застана на амбразурата, за да пази реномето на кабинета като същински Матросов. Вицепремиерът изпадна в комичната ситуация да заяви, че може да строим, но може и да не строим АЕЦ "Белене". 

Проектът АЕЦ "Белене" или ще бъде реализиран като пазарен или няма да бъде реализиран - без държавни гаранции и дългосрочни договори за изкупуване на енергията. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев в Министерски съвет по темата за размразяването на проекта АЕЦ "Белене", която отново е актуална от няколко дни. Вицепремиерът подчерта, че няма никакви политически нюанси в това решение. "Едно подобно решение не е насочено към нито един сектор в българската енергетика, то не е срещу въглищните централи, нито срещу ВЕИ-тата." 

Също така Дончев бе категоричен, че решението не е геополитическо, а чисто пазарно, а очакванията са "да видим как пазарът ще реагира на една такава възможност".
Решението за размразяване на проекта и търсене на инвеститори Дончев мотивира с това, че реактора е български и с българска собственост. "Искаме на намерим най-доброто решение - да компенсираме направените разходи и да видим какви ще са бъдещите ползи."

"Ако пазарът реагира, ако покаже, че десетилетия напред една нова мощност има бъдеще, то тя ще бъде изградена", допълни той.

Пирпомняме, от няколко дни темата за вдигане на мораториума върху изграждането на АЕЦ "Белене" отново е актуална, след като и премиерът Борисов се изказа "за", а до дни Министерство на енергетиката ще бъде готово с поръчания от Народното събрание доклад.
ВМРО първи се обявиха за процедура по изграждане на АЕЦ-а, последвани от БСП, които заявиха също принципна позиция в подкрепа. Самата Теменужка Петкова преди Томислав Дончев заяви, че е "много малко вероятно да бъде намерен частен инвеститор". "Дори да се намери частен инвеститор (за АЕЦ Белене), това означава, че ядреният риск за държавата ще го носим ние", каза обаче тя. От самата "Росатом" също поискаха да участват в проекта.

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 16 Май 2018 14:17
  След дълго мислене, кабинетът роди гениална идея: Прави орган за катастрофите

  "Проведохме среща на темата пътна безопасност при премиера. От два дни преследваме темата за бъдещи мерки и получаваме информация и идеи от неправителствени организации. Взето е решение всички служби и функции, които имат отношение по темата и се намират в МВР, МРРБ, МО и МТСП да се консолидират в общ орган за политика по пътна безопасност". Това каза вицепремиерът Томислав Дончев по време на извънреден брифинг в Министерския съвет. Повод за това стана трагедията при катастрофата с автобус край Своге.

  Така щяло да е ясно кой е отговорен при нередност или инцидент, а няма да се размива отговорността. "Тепърва ще се уточняват детайлите за състав и правомощия на звеното", обяви Дончев. Той уточни, че КАТ остава в МВР. Новото звено ще има отговорността за политиките в тази сфера и работата по темата започва от днес. "Ще се работи по всички теми - от обучение и издаване на книжки, до контрол по транспорта и пътната настилка", каза още вицепремиерът. BIG5 припомня, че и сега има институции, които поне на хартия вършат същата работа. С новия орган институциите стават още повече, а отговорността - все по-размита по трасето. По същата логика може да се измислят още куп органи, които да отговарят за чумата по животните и за всички, които попадат под ударите на некадърни министерства и администрации. 

  Началникът на Института по пътна безопасност подчерта, че е необходима промяна на модела и те вече имат идеи за нови мерки. "Моделът, който се обсъжда с правителството не е по повод катастрофата и тече отдавна. Катастрофата просто катализира вземането на тези мерки. Призовават опозицията и различните партии да не ползват случая за политически цели, а който има някакви добри идеи за промяна, нека ги даде и да помогне, за да спрем трагедиите", каза Мирчев.

  Министърът на регионалното развитие Николай Нанков каза, че вече е ясно коя част от действията в работата на АПИ трябва да се промени и призна, че досега частна лаборатория е изследвала пробите от асфалта и не държавата е била гарант за качеството. "Отговорност се носи от виновните лица, които ще бъдат установени. Но процедурата, по която работим е международна и успешна практика. Тръжните документи минават през Световната банка, защото тя финансира, така че нещата не са толкова прости", обясни Нанков.

 • Сряда, 16 Май 2018 14:17
  Златото скара отново Сидеров и Симеонов, вече общуват чрез Томислав Дончев

  От вчерашното сдобряване между Волен Сидеров и Валери Симеонов няма и спомен. Днес двамата отново намериха тема, за да се ритат по кокалчетата в пленарната зала. 

 • Сряда, 16 Май 2018 14:17
  Светлана излезе от сянката на Томислав Дончев, за да влезе в ролята на обединител на нацията

  "А сега сериозно. Българският полицай, независимо от своя етнос, е въплъщение на държавността. Той трябва да бъде уважаван и слушан. Да посегнеш върху полицейски служител е като да посегнеш на всички нас, защото ние сме държавата".

Оставете коментар