Петък, 16 Ноември 2018
Понеделник, 25 Юни 2018 00:30

За "демокрацията" в Турция отговорност носят и съюзниците й в Европа и НАТО

Властници като Ердоган не си отиват с избори. За това, което е Турция днес, отговорност носи не само Ердоган и неговата партия. Отговорни са съюзниците на Турция в НАТО и в Европа, които помогнаха на Ердоган да демонтира системата на светско републиканско управление - защото ... не била демократична.

Турция бе първата страна, в която политическият ислям получи силна западна подкрепа за да изгради "демократична" система на управление. Последва вторият експеримент - подкрепата за "Арабската пролет" и "умерения ислям" в Близкия изток. Отново - за да изгради "демократична" система. Слава Богу, в Египет генерал Сиси не се оказа достатъчно либерален и демократичен.

Но в Турция Ердоган тържествува за пореден път. Мислите и надеждите ми са с всички истински демократични и свободни хора на Турция. На тях няма да им бъде леко. На нас като съсед на Турция също няма да ни е леко.

Огнян Минчев, фейсбук

Свързани статии (по етикет)

 • Понеделник, 25 Юни 2018 00:30
  Държавният департамент не харесва идеята за европейска армия, независима от САЩ

  Щатите се обявиха против всякакви действия, които могат да отслабят НАТО. Във вторник официалният представител на Държавният департамент Хедър Науърт е коментирала идеята за създаване на собствена армия от Евросъюза. 

  „Полагаме усилия да не пренебрегваме НАТО. НАТО – това е надеждна организация, която САЩ и много други държави поддържат от много години вече. Затова не искаме НАТО да бъде отслабена“, цитира думите й РИА Новости.

  Напомняме, че на 6 ноември президентът на Франция Еманюел Макрон предложи създаването на независима от САЩ армия, която самостоятелно да гарантира сигурността в Европа.

  Американският президент Доналд Тръмп определи идеята на френския си колега като „много оскърбителна” и за пореден път призова страните от Европа „да заплатят своя дълг за НАТО”.

  Инициативата на Макрон обаче срещна подкрепата на Германия – канцлерът Ангела Меркел отправи призив към страните-членки на Европейския съюз да започнат работа по създаването на собствена армия и по изграждането на европейски Съвет за сигурност.

 • Понеделник, 25 Юни 2018 00:30
  Джамбазки: Само хора с много тежък ишиас могат да кажат, че миграцията води до благоденствие!

  САЩ, Унгария, Полша, Австрия, Чехия, Хърватия и Словения напуснаха Пакта.

  Глобалният пакт за миграция на ООН представлява заплаха за континента. Това би означавало да се легализира нашествието на милиони хора. Този пакт ще направи мигрантите легални, което означава, че който иска да дойде тук, в Европа, няма да има никакви пречки да го стори. Това предупреди пред БНТ евродепутатът Ангел Джамбазки.

  ,,Само хора с много тежък ишиас могат да кажат, че миграцията води до благоденствие. Това е пакт, който ние не трябва да подписваме, защото тук има нещо гнило. Предстои да проведем разговор с Волен Сидеров и Валери Симеонов по темата и да изработим обща позиция, която да представим пред парламента, защото времето ни притиска. Подписването на въпросния пакт е предвидено в Мароко следващия месец. Поради това не трябва да се допуска загубата на повече време'', заяви Джамбазки.

  ,,Подпишем ли този пакт, това би означавало да осигуряваме помощи, образование, подслон и маршрути за миграция на определено число от хора, които могат да бъдат и десет човека, и десет хиляди, и десет милиона. Просто ще бъдем задължени. Затова единственото решение е нулева миграция и твърда ограда, ако трябва с ров и крокодили'', коментира още евродепутатът.

  Напомняме, че Глобалният пакт на ООН предстои да бъде подписан на 10-11 декември в Маракеш. САЩ, Унгария, Полша, Австрия, Чехия, Хърватия и Словения напуснаха Пакта. Заявления за неподписването му са направени и от Италия, Словакия и Дания. Според тези страни миграцията ще бъде насърчена до такава степен, че ще се превърне в заплаха за света.

 • Понеделник, 25 Юни 2018 00:30
  Изборите в САЩ: Тръмп очаквано печели – американците гласуват според джоба си

  Тръмп печели голяма победа. За 5-ти път в последните 105 години партия на американски президент получава мнозинство в Сената. Републиканците печелят и при губернаторите. 

  Автор: Григор Лилов

  *** Тръмп очаквано печели - американците гласуват според джоба си.

  Последни данни: 

  *** републиканците вече имат 52 места в Сената срещу 43 на демократите. (избират се 35 сенатори от общо 100)

  *** при губернаторите на отделните щати резултатът засега се очерта 25 на 20 за републиканците. (избират се в 36 щата от общо 50)

  *** в Камарата на представителите на американския конгрес демократите печелят мнозинството (преизбира се целият състав от 435 души) - 210 демократи срещу 196 републиканци засега.

  Тръмп печели голяма победа. За 5-ти път в последните 105 години партия на американски президент получава мнозинство в Сената. Републиканците печелят и при губернаторите. 

  Това не се очакваше от анализаторите, много политологически центрове и големите медии.

  По традиция при междинните избори всеки американски президент губи подкрепа. При републиканците и Тръмп това е загубата на републиканското мнозинство в Камарата на представителите.

  Общото правило в САЩ и този път проработи: американците гласуват според джоба си. 

  Исторически безработицата е на най-ниското си равнище от 48 години насам (от 1969), доходите на гражданите растат за първи път от доста време насам - например заплатите отбелязаха най-високият си темп на растеж от 10 години насам и т.н., страната е във фаза на икономически подем и висок ръст на брутния продукт.

  Разбира се, загубата на мнозинството в Камарата на представителите ще вгорчи управлението на Тръмп и републиканците. 

  Но ще напомня, че в САЩ народните избраници често не гласуват според партийната линия и това се случва при всички президенти. Например при демократа Обама именно демократическото мнозинство в Камарата на представителите блокира инициативата му за трансокеанския търговски договор, който предизвика високо напрежение и в Европа.

  Именно в Щатите, където няма рязко очертани партийни пристрастия и при различните избори печелят различни партийни кандидати, победата на републиканците е убедителна.

  Давам илюстрации към 7 часа родно време сутринта (резултатите се променят непрекъснато):

  1 - Сенат:

  Снимка на Grigor Lilov.

   

  2 - губернатори:

  Снимка на Grigor Lilov.

   

  3 - Камара на представителите:

  Снимка на Grigor Lilov.

  (материалът е публикуван на фейсбук профила на автора)

Оставете коментар