Понеделник, 22 Април 2019
Сряда, 04 Юли 2018 09:37

Евгений Дайнов: Нямаме вътрешна политика, тепърва предстои да изтрезняваме от европредседателството

Оценката за европредседателството ни е рутинна любезност за една рутинно незле свършена работа. По отношение на цифровизацията нашата страна изобщо не е мръднала. Нашите политици не искат да го правят, категорично отказват, саботират и бойкотират.

Това каза пред "Фокус" политологът Евгени Дайнов във връзка с приключилото ротационно председателство на България на Съвета на ЕС. Той уточни, че при липсата на катастрофи и наличието на поне един конкретен резултат в лицето на задвижването на споразумение между Гърция и Македония по спора за името, всички са въздъхнали с облекчение, че все пак има свършена работа.

„Другото беше рутинна дейност, няма повод за някакви огромни празненства. България с нейната репутация на корумпирана бедна страна, аз не мисля, че от нас се очаква някаква политическа визия, но нямаше да е зле да се говори нещо политическо и ЕС да преодолее своите разделения, което не се случи, но може би не трябваше да очакваме. По отношение на цифровизацията нашата страна изобщо не е мръднала. Нашите политици не искат да го правят, категорично отказват, саботират и бойкотират. Постепенно ще има изтрезняване след еуфорията от председателстването ни, мисля че ще има още моменти на истината, когато някакъв документ ще стане известен, в който се отразява реално какво се случва“, коментира Дайнов.

Според него протестът на цялото общество професия по професия сигнализира, че вътрешна политика няма. Той посочи, че това дава резултат в постепенно затихване на движението напред, разпад на общата политика за обществен интерес и продължаващо клокочене на протести, което ще продължава, докато политическият елит не се върне към правене на политика, вместо да обслужват частни интереси. Според него липсата на основна тема - обединител в политиката у нас, може да се окаже пагубна за кабинет и опозиция.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар