Петък, 21 Септември 2018
Сряда, 04 Юли 2018 19:13

Репортерка с уникално откритие в БТВ новините: Реките се наводниха! Този език вече за нищо го нямаме

Репортерката на БТВ Николета Хаджийска се изцепи с уникална "констатация" в цемтралните новини. Тя предаде, че след бурите, които отново заливат България, са се наводнили реките. 

Странната новина възмути писателя Христо Стоянов, който коментира във фейсбука си лапсуса на репортерката. "Ох, ами ако дойде тука и види как морето се е наводнило край Варна... Направо ум ще й зайде... Този език вече за нищо го нямат. И това не е вече лапсус, това е непознаване на езика. Баба ми бе неграмотна, но, освен че не знаеше какво е лапсус, тя също така не го правеше. Защото знаеше до съвършенство езика... Толкоз...".

Христо Стоянов

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 04 Юли 2018 19:13
  Царят остана честен човек до края. И няма да се промени

  Царят загуби делото за двореца "Врана"... Следите ли ми мисълта. Следете я. Защото Цветан Цветанов си промени закона по време на делото срещу него. Два пъти осъден ефективно, а след промяна на закона - оправдан. Царят можеше ли да промени закона по време на своето управление. Можеше. Но не го направи. А можеше, нали. Преди повече от едно десетилетие да промени закона така, че да не сърба попарата днес. Но не го направи. Докато законът бе променен заради Цветанов по време на самите дела. Нещата опират до морала.

  До реализация на филмовото заглавие "Цар и генерал"... Защото, може всичко да се говори, но Царят остана честен човек до края. И няма да се промени...

  Христо Стоянов, фейсбук

 • Сряда, 04 Юли 2018 19:13
  БТВ с нов Ленински съботник, пак вършим работата на държавата, докато гледаме политически пиар

  За осма поредна година БТВ прави кампанията "Да изчистим България". Тя повече обаче прилича на Ленински съботник от времето на соца, в който и тогава трудоваците трябваше да вършат работата на отговорните за чистотата на страната. 

  Единствената разлика е, че днес се включват политици, журналисти и загрижени общественици, които се надпреварват да застанат пред камерите и да покажат колко са загрижени за държавата и за екологията. Всички те слагат ръкавици и започват да се дупят в градинки, за да види народът после колко много работа са свършили, а някои от тях дори нямат съвестта да си признаят, че са оцапали много повече България, отколкото простака, който си хвърля фаса на земята и торбичката с боклук от терасата. 

  Тази година се засаждат и 12 000 дървета. Поредната фалшива пиар акция! Ако дори 5% от тях се хванат, ще бъде своеобразен рекорд. Всичко изглежда обаче много мило и филантропско - министри, депутати, кметове, общинари запретват ръкави, хващат метли и лопати, народът плаче пред телевизора, че все пак и те са хора, припознават се, казват си "е, крал е, ама виж, че и той е човек". Всъщност става въпрос за огромна демагогия и глупава реклама.

  България няма толкова спешна нужда да се чисти от такива боклуци, а от другите. Защото и другите европейски столици не са цвете (особено в метрото бием доста от тях). Не можем да се изчистим от демагозите, от фалшивите герои, от боклуците в политиката. Все още няма подобна кампания, но все повече анализатори споделят, че предстои. Още през 2019 г. 

  Васил Василев

 • Сряда, 04 Юли 2018 19:13
  ПАРАНОЯ ПО АНГЛИЙСКИ

  Очаквах го... Очаквах, че ще обвинят убийците на Георги Марков в използване на „Новичок“, но го смятах като плод на превъзбудената ми фантазия. Като резултат от метафорично мислещата ми литературна глава. Но, явно някой отвъд „Гибралтар“ подслушва мислите ми. Защото почти смениха версията ( наистина става въпрос за версии) за смъртта на Георги Марков с нова, като сачмата вече е напоена с „Новичок“, преди това обаче някой е трябвало да намаже дръжката на вратата в дома му в Лондон с „Новичок“… Явно в Англия вече разследват убийствата чрез литературни текстове. Като литературния текст се налага като шаблон върху версията за убийство. И там, където липсват доказателства и аргументи, преписват и налагат върху версията литературен текст… Защото, след подобно разкритие, какво друго ти остава да мислиш. Колкото повече се отдалечаваме от смъртта на Георги Марков, толкова повече версии за неговия край се появяват.

  А колкото повече версии има, толкова повече се отдалечаваме от истината. Толкова повече Георги Марков и неговата смърт се превръщат в литература и стойността му като български писател и английски публицист избледнява. Все повече се говори за неговата смърт и все по-малко за това, което е оставил зад гърба си. Преди тридесетина години излязоха две книги едновременно – избраните стихове на Яворов и „Романът на Яворов“ от Михаил Кремен. Стиховете излязоха в три хиляди тираж, „Романът на Яворов“ в сто хиляден тираж. След седмица само стиховете стояха самотни по рафтовете на книжарниците, а книгата на Кремен, в тридесет и три пъти по-голям тираж бе изчезнала. Митът по нашите земи е по-силен от живота… По-силен от това, което оставяш зад гърба си… Всъщност кой се оказва убиецът на Георги Марков. Дали пък не го доубиваме с тези нескончаеми прения за неговата мистериозна смърт. Защото убиваме по този начин стойностите. Вместо да направим анализ за текстовете му, да събудим любопитството на младите към това, което е оставил зад гърба си, ние им показваме, че единствената стойност на Георги Марков е неговата смърт. И между другота се казва, че той е бил и писател… Освен доказано смъртен ние се опитваме да докажем, че някои от мъртъвците са имали странните навици да пописват текстове.

  Убеден съм, че след новото "разкритие" за убийството му с „Новичок“, се опитват да докажат, че и Яго е използвал "Новичок"... Смъртта на Георги Марков като предвестник за семейство Скрипал… Не се ли промъква по този начин и тезата, че българският писател е сътрудничел на тайни служби. Защото, освен отровата, връзката за сътрудничество с тайните служби се налага от самосебе си…
  Всъщност, не е ли характерно отровителството точно по тия меридиани и кралски дворове, създали служби с кардинали, сиви кардинали и професионални отровители. И дали пък литературата не е създала и развила параноя в тази нация... За разлика от Англия обаче, ние не сме толкова рафинирани - ние използваме хладно оръжие. Дори Распутин, след като го тровят с цианкалий, се налага да го разстрелят, но се оказва, че смъртта му настъпва едва като го хвърлят в Нева и той се дави. Казвам "Ние", защото славянството не трови - ние вадим мечове и умираме от ятагани... И го правим очи в очи. Може би имат добро класическо образование английските политици и най-паче г-жа Мей, щом зад всичко съзира отрова...
  А най-страшната отрова, най-старата отрова в света е "Новичок"... Ами, това е...

  Христо Стоянов, фейсбук

Оставете коментар