Петък, 16 Ноември 2018
Понеделник, 10 Септември 2018 15:09

След като вече няма Варшавски договор, защо трябва да има НАТО?

При първото имахме една от най-могъщите армии в района. Разполагахме с най-модерната за тогава военна техника и оборудване. Плащахме процент от БВП като вноска за членство, но тогавашната система изискваше от нас, а и правеше всичко за да сме развити и да можем да си платим вноската, а тя да е колкото се може по-голяма /процент/.

Получавахме много по Варшавския договор. НАТО... Сега армията ни е най-слабата в района. Разполагаме със стара техника втора употреба. Пак плащаме процент от БВП за членството ни в НАТО, но не за да бъдем силни да пазим Родината си, а да сме слаби и да разчитаме на други, които в зависимост от интереса си, може да ни защитят, но може и да не го направят. Подкрепят ни да приемаме закони, които да рушат родното производство или да отблъскват чужди инвеститори, защото, ако си вдигнем главата, може и да им се опълчим. Какво получаваме от НАТО? Изградиха военна база в Ново село с обещанието, че за жителите ще има много работа. Нищо подобно. Направиха си базата така, че всичко да си имат без да имат нужда от местното население.

И не на последно място... НАТО бе създадена от страх от Варшавския договор... Ами нали вече го няма? Защо трябва да има една военна организация, която да ни внушава страх от някой при липса на опасения? След като вече няма Варшавски договор, защо трябва да има НАТО?

Мажд Алгафари, фейсбук

Свързани статии (по етикет)

 • Понеделник, 10 Септември 2018 15:09
  Държавният департамент не харесва идеята за европейска армия, независима от САЩ

  Щатите се обявиха против всякакви действия, които могат да отслабят НАТО. Във вторник официалният представител на Държавният департамент Хедър Науърт е коментирала идеята за създаване на собствена армия от Евросъюза. 

  „Полагаме усилия да не пренебрегваме НАТО. НАТО – това е надеждна организация, която САЩ и много други държави поддържат от много години вече. Затова не искаме НАТО да бъде отслабена“, цитира думите й РИА Новости.

  Напомняме, че на 6 ноември президентът на Франция Еманюел Макрон предложи създаването на независима от САЩ армия, която самостоятелно да гарантира сигурността в Европа.

  Американският президент Доналд Тръмп определи идеята на френския си колега като „много оскърбителна” и за пореден път призова страните от Европа „да заплатят своя дълг за НАТО”.

  Инициативата на Макрон обаче срещна подкрепата на Германия – канцлерът Ангела Меркел отправи призив към страните-членки на Европейския съюз да започнат работа по създаването на собствена армия и по изграждането на европейски Съвет за сигурност.

 • Понеделник, 10 Септември 2018 15:09
  САЩ тренира в Украйна за война с Русия

  С учението "Чисто небе 2018“ се обучаваме да противодействаме на Китай и Русия, твърди американски генерал

  Американски генерал твърди, че на ученията в Украйна тренират за потенциален конфликт с Русия, пише руският ежедневник “Московский Комсомолец“, цитиран от „Фокус”. В интервю, цитирано от вестника, ген.-майорът от Националната гвардия на САЩ Клей Харисън казва, че американските военни сили участват в съвместно учение с Украйна „Чисто небе 2018“ в рамките на плана на Пентагона, който разглежда потенциален конфликт с Русия.

  Според действащия американски генерал, на територията на Украйна Военновъздушните сили на САЩ практикуват противопоставяне на Военно-космическите сили на Руската федерация, както и на китайската авиация.

  "Обучаваме се да противодействаме на равни по сила опоненти - Русия и Китай. Украинското въоръжение включва модели на самолети, подобни на руските и китайските”, обяснява генералът.

  По-рано беше съобщено, че Вашингтон, в отговор на разполагането на руските системи за противовъздушна отбрана (ПВО) С-300 в Сирия, изпрати изтребители F-15C Eagle да участват в учения в Украйна. Като част от упражнението американски и израелски специалисти тестват възможностите на системите С-300, които също са в експлоатация в украинската армия.

  Учението "Чисто небе 2018" ще приключи на 19 октомври. В него участват 9 страни, 8 от които са членки на НАТО. Официално участват около 700 бойци от САЩ, Великобритания, Холандия, Полша и Румъния. Включени са американски бойни изтребители F-15 С / D Eagle и F-16 Falcon и C-130J Super Hercules, както и дронове, в „схватки“ с които ще влязат около 30 украински Су-27, Су-25 ,Су-24 и МиГ-29, както и радарни системи и системи на ПВО.

 • Понеделник, 10 Септември 2018 15:09
  Ал. Симов: След заглавие като "НАТО – кауза свята, кауза вечна", се чудя дали да не звънна на 112 за психиатрична помощ

  След неочаквания резултат от референдума в съседна Македония, евроатлантическата общност в България започна да търси оправдания и причини. Вижте реакцията на журналиста и депутат от БСП Александър Симов след публикуваните в сайта "Фактор" материали по темата Македония и НАТО:

  "Малко комични новини от политическото подземие на българската действителност. С удивление, тревога и лек възторг наблюдавам в какъв болезнен махмурлук е изпаднал неонацисткия сайт "Фактор" след провала на референдума в Македония.

  Очевидният отвсякъде Александър Йорданов още рано сутринта е изригнал с текст, озаглавен: "Македонците с поредна историческа грешка - изровиха още по-дълбоко сивата дупка на Балканите". Не бих се наел да ви преразказвам тази логорея, но най-общо казано тя е написана в гневно-минорен тон за провала на референдума.

  Малко по-късно обаче същият сайт пуска още по-изригващо мнение на Иван Сотиров, което гласи: "Твърденията, че референдумът в Македония е провал е руска хибридна кампания". Яко!

  Тогава обаче се замислих, че ако вярваме на Сотиров, това означава, че Ал Йо е руски хибридчик, направо говорител на Путин и внедрен интелектуален агент на Кремъл. Ако пък приемем мнението на Йорданов за валидно, тогава значи Сотиров дрънка нещо, което прилича на поток на обременено съзнание.

  И всичко това е побрано в рамките на един сайт, чието любимо занимание е да пуска конспиративни теории и текстове с лирични заглавия като: "НАТО - кауза свята, кауза вечна".

  Сега вече се чудя дали да не звънна на 112 и да ги помоля да пратят спешна психиатрична консултация на място, че нещата се задълбочават. Тези почнаха да се обвиняват един друг в шпионаж и хибридни кампании. Страх ме е да не почнат да си сипват и отрова във водките."

  Александър Симов, Фейсбук

Оставете коментар