Събота, 23 Февруари 2019
Понеделник, 17 Септември 2018 14:19

"Ако им кажа, че се казвам Свобода на словото, ще ми скъсат gaza!"

В известното по цял свят село Дебнево, старата кухничка се намира точно над старата маза - (аз не знам какво погрешно впечатление съм оставил у мнозина от вас, чрез писанията си във фейсбук, но трябва да ви призная, че реално съм доста плашлив, особено що се касае до духове) - та, една лятна нощ докато лежа аз на старото легло в старата кухничка, която се намира точно над старата маза, все по-осезаемо започвам да чувам приглушени гласове (нормално, ще кажат хората които ме познават, но този път няма да са прави, щото гласовете си звучаха напълно истински).

Сега.

Ясно е, че първата ми реакция бе да се покрия с чаршаф, правейки се на Иван Костов в Агенцията за следприватизационен контрол, сиреч, няма ме! Добре, ама това очаквано не помогна. И гласовете не спряха. Нищо не им се разбираше, но през цялото време се чуваше едно дълго и приглушено бучене...бууууууу, или нещо такова.

Покрих се аз за известно време, като беглец от Спецпрокуратурата, но скоро ми писна и реших да сляза в мазата за да проверя, що за изрод се крие долу. Бавно, с фенерчето на айййфонаааа в ръка влязох в тясното каменно помещение и рязко натиснах ключа на лампата.
Веднага я видях, братче. Опърпана, задържаща вода и спомени, седи сама върху едно празно буре, люпи семки и си мърмори.
- Кво праиш тука ма?! - подкарвам я аз със стрес веднага.
- Крия се.
- От кого се криеш ма?
- От теб.
- Що от мен бе?
- За да не ме освободиш.
- Аз ли бе? Ти луда ли си! Да не съм Петя Дикова?!
- Що, Петя? - пита тя.
- А що, не? - отговарям аз.

Бях я виждал само веднъж преди това. И то съвсем за кратко. Бе дошла на някаква командировка у нас. По обмен на идеи. Твърдеше, че много и харесва в България и щяла да си строи къща в Бояна. Оказа се обаче, че лъже. Остана в София само 2 седмици и после безследно изчезна. Първо помислих, че се е прибрала у дома на Запад. А сега се оказа, че люпи семки върху бурето в мазето на дядо ми Васил.

- Отиди и се предай сама - след кратко мислене я посъветвах аз.
- На кого? Никой не ме ще.
- Опитай с Гешев - разумно подхвърлям аз.
- Офффф - измуча тя и продължи да си ломоти на своя приглушен и неразбираем език. - Ще ми трябват и нови документи. Фалшиви. Налага се да си сменя името, щото с това име у вас ще ме вкарат на Г. М. Димитров.
- И как искаш да се казваш?
- Свобода Бъчварова.
- Що пък Свобода Бъчварова?!
- Ама Василе, ти идиот ли си бе?! Ако им кажа, че се казвам Свобода на словото ще ми скъсат гъза бе, мойто момче - отсича нервно тя, докато изплюва люспа грозде на пода.

П.С. От тогава живеем заедно. Не си говорим, за да няма скандали. Тя в мазето, а аз в кухнята.
Абе кво знаете вие за любовта...

Васил Петев, фейсбук

Свързани статии (по етикет)

 • Понеделник, 17 Септември 2018 14:19
  Васил Петев: Вместо идеология, партиите имат емисари на посолства. Очаквам предсрочни избори

  В управлението няма компетентни и културни хора, които наистина да заслужават да се наричат елит, заяви журналистът в предаването „Актуално от деня“ по БСТВ с водещ Велизар Енчев

 • Понеделник, 17 Септември 2018 14:19
  Управляващото мнозинство отхвърли президентското вето върху Закона за личните данни

  Срещу Закона се обявиха Асоциацията на европейските журналисти в България (АЕЖ) и Съюзът на българските журналисти (СБЖ).

  Парламентът отхвърли ветото на президента върху Закона за личните данни. "За“ повторното приемане на промените в закона гласуваха 127 депутати, 1 беше "против“, а четирима се въздържаха. Народните представители от „БСП за България“ не участваха в дебата и не присъстваха в пленарна зала.

  Припомняме, че президентът Румен Радев атакува разпоредбите, които предизвикаха опасения, че журналисти могат да бъдат подлагани на натиск, ако не докажат, че са използвали неправомерно личните данни в свои разследвания. С ветото си държавният глава възрази срещу установените 26 критерии при обработването на лични данни за журналистически цели и за целите на академичното, художественото или литературното изразяване. Формулираните 10 критерии, по които журналист, научен работник и писател следва да преценява и да доказва, че е използвал правомерно лични данни, се създава ненужна свръхрегулация, счита президентът.

 • Понеделник, 17 Септември 2018 14:19
  СБЖ: Промените в Закона за личните данни са покушение срещу свободата на словото

  Ако промените бъдат прегласувани след ветото на президента, те ще завържат ръцете на журналистите, а разследващата журналистика ще изчезне, смята председателят на СБЖ Снежана Тодорова

Оставете коментар