Неделя, 21 Октомври 2018
Сряда, 03 Октомври 2018 17:55

Eдин циничен статус за енергийните интереси на България

Журналистът и народен представител Александър Симов за енергийните отношения с Русия и неизвлечените ползи на България:

„Eдин циничен статус.

Днес Георги Първанов пред бТВ разказа една интересна история. Експрезидентът си спомни, че преди време е питал Путин защо Германия получава по-евтини цени на природния газ отколкото България. Отговорът гласял следното: Русия и Германия имат достатъчно съвместни енергийни проекти, което позволявало на двете страни да правят взаимни компромиси по някои от тях.

И това е било достатъчно на десницата да истеряса. Ето, гласят нейните стонове, Първанов призна за механизмите, по които протича руският енергиен шантаж...

Тези верно обитават алтернативна реалност.

Всъщност Първанов разказа къде-къде по-цинична история.

Руските проекти във всяка произволна страна позволяват на отделната държава също да хване Русия за слабините и да договори свои прилични условия. Точно това е имал предвид Путин.

Дори и Русия може да бъде много по-остъпчива пред страна, в която са заложени милиарди като инвестиции в други проекти.

Трябва да си пълен калтак, за да не се възползваш. Русия получавала инструмент за влияние.

А нима България нямаше да има такъв, ако останалите проекти бяха осъществени?

Икономическите интереси не са вълшебна приказка за лека нощ, но със сигурност са магистрала с поне две ленти. Но за целта се иска да нямаш съзнание на вечно писклива жертва и потомствен лакей.”

Александър Симов, Фейсбук

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 03 Октомври 2018 17:55
  Това е корпоративен фашизъм. Съд за WC-премиера!

  Отвратителното изявление на Валери Симеонов не е аномалия, нито случайност. То е преднамерен израз на класова арогантност, не напразно е дадено именно пред телевизия СКАТ.

  Защо твърдя, че е класова ли? Ами един самодоволен милионер истерясва, че майките искали закона с "чисто материални цели".

  От луната ли падаш бе, братче? Разбира се, че е с материални цели.

  Майките искат да имат достатъчно средства, за да се посветят на децата си, за да им подсигурят средностатистическо съществуване и приличен живот, а не тяхното поколение да бъде изолирано, потопено в мизерия и напълно остракирано от обществото. Те не искат лукс. Не искат лежерни ваканции в хотелите на братя Диневи. Не настояват за лимузини и хайвер.

  Искат нормалност. Искат държавата да забележи, че съществуват.

  И едва ли са предполагали, че държавата (а Валери Симеонов печално е лицето на държавата днес) ще ги отчете с досада, гняв, презрение и ярост.

  Откъде майките могат да подозират, че държавата е похитена от такива не-хора, лишени от съвест и съчувствие?

  Но как да получат нормално отношение от човек, който дотолкова е опериран от човечност, че собственият му син преди време разказа как баща му в миговете на неговата най-голяма криза му е казал да се оправя сам.

  Подобно отношение е само на крачка от това да каже, че хората с увреждания трябва да бъдат разстрелвани, за да не се пречкат на високохуманния бизнес и да не му развалят качественото храносмилане.

  Срещу нас нямаме картина на просто обикновено мракобесие. Това е корпоративен фашизъм. И оставката може да бъде само първата стъпка.

  Съд за WC-премиера!

  Александър Симов, Фейсбук

 • Сряда, 03 Октомври 2018 17:55
  Край на хегемонията на САЩ. Западните медии коментират речта на Путин във "Валдай"

  Руските потребители на социалните мрежи вчера активно обсъждаха изявлението на президента Владимир Путин по време на заседанието на дискусионния клуб "Валдай". Мнозинството от тях отбелязват фразата на президента, че в случай на ядрена атака, руските военни ще успеят да нанесат ответен ядрен удар: "Ние ще отидем в рая, а те (агресорите, бел. ред.) просто ще издъхнат", отбеляза президентът. Именно тази фраза беше многократно цитирана в социалните мрежи и беше интерпретирана като проява на агресия. Обаче западните медии обръщат внимание на други аспекти от изявленията на Путин, пише аналитичният руски сайт  "Актуальные коментарии".

  Американският Financial Times отбелязва, че в речта си Путин е обявил края на хегемонията на САЩ: "Руският лидер обръща гръб на лошите отношения със Запада и подчертава разширяващите се източни връзки", отбелязват авторите на статията. 

  Изданието цитира и друга фраза на Путин: "Създаването на атмосфера на напрегнатост и истерия не е нашият път... Никому не създаваме проблеми. Надявам се, ще може да установим диалог", казва Путин. 

  Отбелязват се и енергийните проекти на Русия с Египет, както и разширяването на сътрудничеството между Русия и Китай. Financial Times обръщат внимание и на думите на Путин, че новото въоръжение, което той представи по-рано, ще постъпи в армията до броени месеци.

  "Русия е една от най-големите ядрени държави. И вие знаете, аз вече говорих публично, че в отговор на строителството на ПРО от страна на САЩ ние усъвършенстваме своите ударни комплекси. При това някои от тях вече имаме на въоръжение, други ще влязат в строя до броени месеци. Имам предвид системата "Авангард“. С абсолютна точност може да се каже, че ние далеч сме изпреварили нашите, така да ги наречем, партньори и конкуренти в тази сфера", отбеляза президентът. 

  "Путин приветства залеза на световното господство на САЩ. С това заглавие излезе публикация в Huffpost. В изданието се обръща внимание на думите на президента за новото въоръжение и наближаващия разпад на „империята” на САЩ: "Що се отнася до САЩ, той каза, че "империите често си мислят, че могат да си позволят да правят малки грешки ... понеже са много силни. Но когато броят на тези грешки продължава да расте, той достига нива, които те не могат да издържат. Една държава може да придобие чувство за безнаказаност, че може да прави каквото си иска. Това е резултат от монопола на едпополюсния свят... За щастие, този монопол вече изчезва...", отбелязва изданието. 

  По темата за ответен ядрен удар Huffpost съобщава, че Русия не възнамерява първа да употреби ядрено оръжие: "Путин заяви, че ядреното оръжие на Русия ще бъде използвано само за възмездие против удара на противника", се казва в статията. 

  В Sky News също интерпретират думите на Путин за ответния ядрен удар като заявление за ненападение: "Агресорът трябва да знае, че възмездието е неизбежно", каза той (бел. ред. – Путин) на международния политически форум в Сочи, отбелязва изданието.

  Интересно е как различно се интерпретират думите на Путин от либералната общественост в Русия и от чуждестранните медии. Западните издания обръщат внимание на други аспекти от речта на Путин, а думите за ответния ядрен удар се възприемат не като акт на агресия. Опозиционните лидери в Русия са не по-малко заинтересовани от изостряне на обстановката и затова интерпретират думите на президента като "поредния опит за разпалване на война", отбелязва «Актуальные комментарии».

  източник: "Актуальные коментарии", превод и редакция: BIG.bg

 • Сряда, 03 Октомври 2018 17:55
  Борисов в Брюксел: Хибридните атаки са ужасни, но гоненето на руски дипломати не стои на дневен ред

  "Към този момент гоненето на руски дипломати не стои на дневен ред". Това каза пред журналисти в Брюксел премиерът Бойко Борисов, предаде „Фокус“.

  На въпрос относно заявеното от Цветан Цветанов, че доказателствата по случая „Скрипал“ вече са много по-ясни и трябва да се съобразим с европейските държави, както и дали страната ни трябва да изгони руските си дипломати, Борисов заяви: „Цветанов винаги е бил по-краен в тези си искания, но решенията ще ги вземем ние. Към този момент това не стои на дневен ред, но много внимателно и с пълния обем на службите работим по всеки един сигнал по всички тези въпроси. Никога не съм упреквал някого, ако нямам доказателства и свидетелства“.

  Отново във връзка с изказване на Цветанов, че Русия е една от държавите, която действително е потенциална заплаха с хибридните атаки, премиерът коментира: „Това, че работим не само активно, но и много прецизно с нашите евроатлантически партньори и служби и има подобни деяния, разобличавани кибератаки и подобни действия, ги наблюдаваме много внимателно.

  Спомняте си няколко пъти на МС, на основни министерства, преди европредседателството, просто кибератаките бяха ужасни. При нас никога не е стояло да избираме между едни или други. Евроатлантическата ни ориентация и координацията с евротлантическите служби е била на 100%. Така че това, че сме бдителни, това, че работим активно е факт.

  В същото време се опитваме да направим и доста по-прагматични условията в сферата на бизнеса между България и Русия", обясни премиерът и заяви, че визира отношенията в сферата на туризма, енергетиката и т.н. „Факт е, че има влизания в България на различни хора, които евротлантическите служби наблюдават. Така че работим по тях, в пълна координация с евратлантическите служби", заяви още Борисов. 

Оставете коментар