Четвъртък, 13 Декември 2018
Сряда, 03 Октомври 2018 17:55

Eдин циничен статус за енергийните интереси на България

Журналистът и народен представител Александър Симов за енергийните отношения с Русия и неизвлечените ползи на България:

„Eдин циничен статус.

Днес Георги Първанов пред бТВ разказа една интересна история. Експрезидентът си спомни, че преди време е питал Путин защо Германия получава по-евтини цени на природния газ отколкото България. Отговорът гласял следното: Русия и Германия имат достатъчно съвместни енергийни проекти, което позволявало на двете страни да правят взаимни компромиси по някои от тях.

И това е било достатъчно на десницата да истеряса. Ето, гласят нейните стонове, Първанов призна за механизмите, по които протича руският енергиен шантаж...

Тези верно обитават алтернативна реалност.

Всъщност Първанов разказа къде-къде по-цинична история.

Руските проекти във всяка произволна страна позволяват на отделната държава също да хване Русия за слабините и да договори свои прилични условия. Точно това е имал предвид Путин.

Дори и Русия може да бъде много по-остъпчива пред страна, в която са заложени милиарди като инвестиции в други проекти.

Трябва да си пълен калтак, за да не се възползваш. Русия получавала инструмент за влияние.

А нима България нямаше да има такъв, ако останалите проекти бяха осъществени?

Икономическите интереси не са вълшебна приказка за лека нощ, но със сигурност са магистрала с поне две ленти. Но за целта се иска да нямаш съзнание на вечно писклива жертва и потомствен лакей.”

Александър Симов, Фейсбук

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 03 Октомври 2018 17:55
  След ислямистки атентат ЕП осъжда Русия като агресор

  „Докато в Страсбург – седалище на Европарламента, се извършва ислямистки атентат, същият този Европарламент приема декларация, осъждаща... руската агресия!?!?!? Тези наистина нямат връзка с главния мозък!”, написа Петър Волгин във Фейсбук.

  Коментарът на журналиста е по повод заседанието на евродепутатите от сряда, когато отчетоха извършените реформи в Украйна, като същевременно осъдиха агресията на Русия в Керченския проток и изграждането на „Северен поток 2“.

  В декларация евродепутатите осъждат категорично агресията на Русия срещу Украйна на 25 ноември в Керченския проток и настояват за незабавното и безусловно освобождаване на всички украински кораби и моряци. Те са сериозно загрижени, че напрежението може да представлява прикрит опит за анексиране на суверенните права на Украйна в Азовско море. Поради тази причина Русия трябва да гарантира свободата на корабоплаването през Керченския проток и в Азовско море, се заявява в текста.

  Резолюцията призовава ЕС и неговите държави членки да въведат целенасочени санкции срещу Русия, в случай че украинските военнослужещи не бъдат освободени и в случай на по- нататъшна военна ескалация.

  В заключение евродепутатите категорично осъждат нарастващия брой физически нападения срещу защитници на гражданските права и журналисти, както и насилието срещу ромите и ЛГБТИ общностите.

  Освен това те изискват от Руската федерация незабавно и безусловно да освободи носителя на наградата „Сахаров“ за 2018 г. Олег Сенцов и всички други незаконно задържани украински граждани.

 • Сряда, 03 Октомври 2018 17:55
  ЕС явно разчита на глобалното затопляне и печките с дърва

  Европейските парламентаристи, които вчера приеха резолюция срещу газопровода "Северен поток" 2, вероятно разчитат на глобалното затопляне или възнамеряват да преминат към дърва за огрев.

  В някои страни закриват АЕЦ, а в същото време призовават за отказ от руския газ. На дърва ли ще минават? Но и за тях се знае, че отнякъде трябва да се вземат.

  Русия не за първи път се сблъсква с блокиране на мирни, изгодни и перспективни енергийни проекти от страна на европейските политици.

  Тези хора, много от които се представят за изразители на мнението на хората, просто са под контрола на определени лобистки групи, а понякога и непосредствено на специални служби.

  Чии интереси изразяват тези хора? Ако те казват, че защитават интересите на обикновените хора, то това е лъжа.

   (говорителят на руското външно министерство Мария Захарова)

  Напомняме, че в сряда Европейският парламент призова да бъде прекратен строежът на разширението на газопровода "Северен поток". Резолюцията, приета по доклада "За реализацията на Договора за асоцииране ЕС-Украйна", бе утвърдена с 433 гласа "за", 105 "против" и 30 въздържали се. Причина за призива е ключовата роля на Украйна в европейската енергийна мрежа, се посочва в съобщение на ЕП. Според евродепутатите доизграждането на газопровода, който заобикаля Украйна, "е политически проект, който представлява заплаха за европейската енергийна сигурност".

 • Сряда, 03 Октомври 2018 17:55
  Ние кога ще се събудим?

  "Къде сте, бе, мишки патриотарски?", пита Богомил Бонев по повод предстоящото посещение на зам.-държавния секретар на САЩ Джон Съливан

Оставете коментар