Петък, 20 Септември 2019
Вторник, 27 Ноември 2018 18:29

Промяната на 18 закона – звучен шамар върху българското право!

„БСП за България“ внася Закона за бюджета на Здравната каса в Конституционния съд

 

Променяте 18 закона през Преходни и заключителни разпоредби на специален закон, какъвто е бюджетът на Здравната каса. Чрез Преходни и заключителни разпоредби на бюджета на Касата променяте Изборния кодекс, Закона за обществените поръчки, Закона за данъците върху доходите на физическите лица, Закона за закрила на детето, даже и контрола върху прекурсорите. И така 18 закона. Това е звучен шамар върху българското право. Това е тежък удар върху българския законодателен процес и петно върху лицето на българския парламент. Ето защо, на основание на Закона за нормативните актове, правилника за неговото приложение и Конституцията на Република България, „БСП за България“ внасяме Закона за бюджета на Здравната каса в Конституционния съд.

По съдържанието на това, което предлагате – в програмите на ГЕРБ, ОП и Воля и в програмата на правителството, пише, че здравеопазването е от приоритети номер 1. Ето как се пази приоритет номер 1 от правителството на Бойко Борисов – четири часа дебати, едно изказване от ГЕРБ, нула от ОП и нула от Воля. Представям си, ако не им беше приоритет, какъв дебат щеше да се води тук. Второ твърдение на управляващите – няма алтернатива. 41 алтернативни предложения има в този закон от „БСП за България“, които представляват предложения за промяна на модела. Защото това, което правите днес, е от същото, но в повече – по-лошо здравеопазване, по-недостъпно и по-скъпо.

Имам простички въпроси, на които сигурно хората очакват отговори: с какво този бюджет им помага да стигнат по-лесно до болница, която в някои случаи е на 150 км от населеното място. Как решават проблема с достъпа да здравеопазване или с това, че личен лекар няма в целия регион и територии от над 80-100 км. Второ – как с този бюджет правят лекарствата по-достъпни и ограничават злоупотреби на фармацевтичната мафия? Стават ли по-евтини и по-достъпни лекарствата? Не, разбира се. Как с този бюджет им казват, че ще възстановят Конституцията, в която пише, че всеки здравноосигурен ще се ползват от безплатно лечение, установено от закон. Казват ли на хората, че всички, които се осигуряват, от тук нататък ще имат конституционна защита и няма да доплащат? И това не им казват. Следващ въпрос – гарантират ли, че ще има повече лекари, които няма да напускат страната, и медицински сестри там, където ги няма?

Уважаеми българи, с този Закон за бюджета не се решава нито един от досегашните ви проблеми. Напротив, те се задълбочават. А истината чухме от единственото изказване от ГЕРБ. То звучеше така: с този Закон за бюджета няма да направим по-лошо състоянието на здравеопазването. Това е „висока“ цел. Това е „амбициозна“ цел. Не да помогнат, не да подобрят здравеопазването, а да не стане по-лошо. Уви, то ще стане с това, което правят днес. Хубавото е, че има алтернатива. Че българските граждани я чуха и изборът е техен.

Корнелия Нинова

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар