Сряда, 21 Август 2019
Четвъртък, 29 Ноември 2018 07:46

Фандъкова може, но Иванчева – не

Столична община взима частни имоти в Симеоново, за да направи достъп от метрото до новия лифт. За същото кметицата на „Младост” е обвинена в изнудване

 

Умувам от вчера дали да го напиша, защото може би ще засегна много хора, но реших да го направя независимо от цената.

Темата е за двойния стандарт във възприемането на това, което се случва около нас.

Ако някой властник постави незаконно условие, за да си свърши работата и принуди гражданин да извърши нещо срещу волята си, това е изнудване, независимо, че целта може да не е лично облагодетелстване. За последната година станахме свидетели да два подобни случая.

В първия - кметицата на "Младост" отнесе седем месеца зад решетките, защото искала детски площадки и градинки от инвеститора. Изнудваните строители обиколиха де що има телевизионно студио, за да се оплакват от изнудването.

За втория - където трима собственика даряват ползването на 11 декара от имотите си за лифт, който да води туристите до лифта на Георгиус Георгио, обаче всички ръкопляскат. Нищо че тяхното доброзорно дарение е резултат от също така незаконно условие, поставено от Столична община, само че с подпис и печат.

Във всички медии успехът на общината в деянието се приветства, защото ще се качваме до вр. Алеко направо от метрото. Ама искали ли са собствениците да дават част от собствеността си, още повече да я даряват, никой не ги пита. Нали собственикът на Симеоновския лифт ще получи клиенти на врата на лифта си - за сметка на интересите на тримата собственици и нашите данъци.

Та, въпросът ми тука е: Каква е тънката разлика между това жителите на "Младост" да получат градинки и площадки и Цеко да получи клиенти, че така се различават обществените оценки?

Тома Белев, фейсбук

Свързани статии (по етикет)

 • Четвъртък, 29 Ноември 2018 07:46
  Фандъкова проверява ремонтите в София със семейната кола

  АПИ обещали през септември да започне разширението на околовръстното към "Тракия"

 • Четвъртък, 29 Ноември 2018 07:46
  След сигнал на БСП, главният архитект на София прекрати процедура по ЗОП

  Главният архитект на София Здравко Здравков прекрати процедурата по ЗОП за основен ремонт и въвеждане на мерки за енергийна ефективност на сгради в центъра на София, на площад "Славейков", в които се помещава и Столична библиотека. 

  Решението е от 6 август 2019 г. То идва след като общинският съветник от БСП Альоша Даков пусна преди две седмици официален сигнал до кмета на София Йорданка Фандъкова с настояване процедурата да бъде спряна заради нарушаване на закона. Тогава той отбеляза, че в приложените документи за поръчката са използвани данни с изтекъл преди 8 години срок на давност. Това съобщиха от пресцентъра на БСП- София.

  "В документите по процедурата беше приложен Техническият паспорт на Столична библиотека, издаден през 2008 година, припомни Альоша Даков.  Към него, като неразделна част, е приложен и Енергийният паспорт на Столична библиотека, издаден на 27 октомври 2008 г.

  Съгласно чл. 38, ал. 3 от действащия към момента на обявяването на процедурата Закон за енергийната ефективност, собствениците на сгради за обществено обслужване са длъжни да изпълнят мерките за достигане на минимално изискващия се клас на енергийно потребление, предписани от първото обследване, в тригодишен срок от датата на приемане на резултатите от обследването.

  Winbet - на един клик разстояние! (18+)

  Видно от приложените документи, този 3-годишен срок е изтекъл през октомври 2011 година. През периода от 11 години показателите за енергийна ефективност бяха променяни нееднократно. Ангажимент на България пред ЕК е да се обявяват обществени поръчки с най-висока енергийна ефективност. От това следва, че е необходимо да се извърши ново, актуално енергийно обследване на обект "Столична библиотека". И съгласно предписаните в него мерки за енергийна ефективност, вече актуалните изчислени енергийни характеристики, да бъдат заложени в обществената поръчка".

  Главният архитект на София Здравко Здравков прекратява процедурата на основание чл. 110, ал. 1 от ЗОП и изтъква, че са необходими съществени промени в условията на поръчката, които биха променили и кръга на заинтересованите лица.

  Прилагаме решението за прекратяване на процедурата:

  biblio

  biblio2

  biblio3

   
   
   
 • Четвъртък, 29 Ноември 2018 07:46
  Пламен Георгиев обмисля да съди общината заради терасата си

  Заключението на НАП е, че няма несъответствия в доходите на семейството. Така приключва казусът с терасата на председателя на антикорупционната комисия

Оставете коментар