Сряда, 19 Декември 2018
Петък, 30 Ноември 2018 21:19

Борисов: Върви се в посока "Български поток"

С днешната позиция на "Газпром" се върви в посока за "Български поток", който ще премине през наша територия.

Спазваме всички европейски правила по картата на Жан Клод Юнкер, която донесе и показа в София.

Зад нас чакат сърбите, унгарците и австрийците, ние понеже сме първи на входа, трябва да свършим най-много работа. Това е, което ние тихичко, без да шумим, построихме, без да говорим, реверсивната ни връзка от Турция до Лозенец, Сливенско, която открихме с турския енергиен министър през август. Ние стъпчица по стъпчица много внимателно си подготвихме, че когато и другите кажат - "и ние искаме", ние да сме готови.

И пак казвам - двата проекта с изграждането на интеркоректора с Гърция вървят едновременно. Там, където минават газопроводи, войни няма.

Нека да бъдем малко по-скромни и да спазваме много стриктно правилата, за да не стане като по времето на мандата на БСП, когато носеха като пощальони договорите от Брюксел. Сега мислят, че хората са забравили и днес един техен депутат в парламента е казал, че ние сме спрели „Южен поток". „Южен поток" беше спрян в мандата на БСП и причината е заради корупция. Корупционните схеми в обществените поръчки. Затова беше спрян.

(30 ноември 2018, Бойко Борисов при завръщането си от Мароко, по повод съобщението на "Газпром", че проявява интерес и ще участва в третата, обвързваща фаза на пазарния тест на т.нар. втора тръба от "Турски поток")

---

"От сегашните визити видяхме как България е отново на картата на европейските и световни интереси. Нека да не забравяме, че Борисов е премиер, който спря три големи енергийни проекти – на газопровод, нефтопровод и ядрен проект."

(18 януари 2015, Румяна Бъчварова – вицепремиер в кабинета "Борисов 2", след визитите на държавния секретар на САЩ Джон Кери и на външния министър на Великобритания Филип Хамънд у нас)

---

"Ние сме едно, ние сме приятели, аз иначе нямаше така да ви говоря. Признали сме "Хизбула" за терористична организация. Спрели сме три големи руски проекта. Спрели сме руски самолети над морето. Това, ако не е партньорство, какво е?”

(12 октомври 2015, Бойко Борисов пред форума на Американската търговска камара)

---

Резултат с изображение за хъб рисунка борисов Жан Клод Юнкер

(април 2015 - Борисов и Юнкер позират с "рисунката" на газовия хъб) 

Свързани статии (по етикет)

 • Петък, 30 Ноември 2018 21:19
  БСП: Заради отношенията между Бойко Борисов и Сашо Дончев ще пострада националният ни интерес

  Корнелия Нинова: Призовавам Борисов както не е искал да се приватизира „Булгартрансгаз“ , така да спре и концесията на летище „София“

 • Петък, 30 Ноември 2018 21:19
  Борисов за глобата от ЕК: Няма кой да спре "зелените" 20 години. Навсякъде се приватизира, а в България – не

  Премиерът едва вчера чул, че Жирардели е собственик на „Юлен”.

  Трите търговски дружества ще платят глобата от печалба, а не хората. Това каза премиерът Бойко Борисов в коментар от Виена по повод наложената от Европейската комисия глоба в размер на 77 млн. евро на групата на БЕХ.

  В понеделник Европейската комисия наложи глоба на „Български енергиен холдинг”, неговото дъщерно дружество за доставка на газ „Булгаргаз“ и неговото дъщерно дружество за газова инфраструктура „Булгартрансгаз“ („групата БЕХ“) в размер на 77 068 000 евро за блокиране на достъпа на конкуренти до ключова газова инфраструктура в България в нарушение на антитръстовите правила на ЕС. Енергийният министър обясни, че според ЕК трябва да има възможност българският оператор „Булгартрансгаз” да бъде приватизиран и да влезе чужд оператор.

  На въпрос как ще реагира България след санкцията, Борисов заяви, че страната ни реагира вече повече от две години в преговорите, които водим с ЕК.

 • Петък, 30 Ноември 2018 21:19
  След солената газова глоба – риск от дела срещу България

  Трябвало е още при присъединяването към ЕС да уведомим Брюксел при какви условия синьото гориво стига до нас, посочи експерт

Оставете коментар