Събота, 15 Декември 2018
Вторник, 04 Декември 2018 18:46

Достъпът до Интернет да струва поне 50 лева на месец

Новият партиен строител провидя угроза за културния елит в масовия достъп до Интернет

 

Достъпът до Интернет да струва поне 50 лева на месец. Давам си сметка, че това е крайна културно-консервативна идея (вероятно неприложима, включително и защото противоречи на самата екстремно-либерална същност на Интернет), но така ще решим купища рудиментарни за сегашната ситуация проблеми у нас, които иначе нямат решаване и ерозират (меко казано) културното лидерство.

Без културно лидерство има единствено културен регрес – когато цялата публика има достъп до медиа и по този начин се “качва на сцената”, установявайки вид комуникационна “диктатура на пролетариата”.

Не може и най-обикновеният плебей, и проф. Цочо Бояджиев, например, да имат еднакъв достъп до медиа. Просто не може.

Да се учим от самия “господ” на идеите – Платон, и първата половина от неговия “Теетет”.

Повечето съвременни хора приемат за даденост това, че емпиричното познание зависи или произтича от усещанията – но Платон ни напомня, че нищо, произтичащо от сетивата, не може да бъде определяно като “знание” и че единственото реално знание е свързано с понятията.

из интервю на Ивайло Нойзи Цветков пред "Егоист"

Бел. ред. – Нойзи бе сред лицата на “Нова република” на Радан Кънев, а сега прави нова партия с Петър Москов, обявена като патерица на ГЕРБ

Свързани статии (по етикет)

 • Вторник, 04 Декември 2018 18:46
  Културата като проектантска организация

  Никога не съм работил по проекти. И никога не бих паднал толкова ниско. Проектът е нещо, което трябва да се свърши, а моите книги са завършени. Те са факти - за жалост на десетки и стотици "проектанти" в България, които си остават в сферата на проекта.

  В сферата на желанието да напишат книга. Дори когато я държат като книжно тяло, те не са убедени, че са създали нещо и говорят за това нещо като за проект. Не зная откъде се появи тази паразитна дума в езика ни, но тя е обсебила цялото ни изкуство. Художникът е нарисувал картината, но я смята за проект. За бъдеще неосъществимо време. Защото нали това е проектът. Проектът е БЪДЕЩЕ НЕОСЪЩЕСТВИМО ВРЕМЕ. Музикантът свири парчето, публиката ръкопляска, вълнува се, но той твърди, че това е проект.

  Господи, представям си, ако реализира проекта си, трябва вече да го честват като мъртвец. Като Бах или Моцарт взети заедно. Изкуството се създава, то не се проектира. По много причини - проектът следва някаква линия. При следване на проектираната сюжетна линия ти нямаш право на изненади. На емоционалност. Героите в текста са даденост и не могат да мръднат встрани от своите проекции. На могат да изненадат своя Толстой и да се хвърлят като Ана Каренина под влака, не могат да допълнят един тон в музикалното произведение, защото е извън проекта, не могат да сменят перспективата. Защото, ако я сменят тази перспектива може да се роди Ел Греко, нали... А целта е не да се роди Ел Греко или Толстой, да се роди Шонберг или Бетховен, защото всяко мърдане встрани, всяка грешка прави изкуство, говори за емоционалност. А в проектите няма емоционалност, в проектите има намерения... Ами, толкоз...

  Христо Стоянов, фейсбук

 • Вторник, 04 Декември 2018 18:46
  БАНДИТСКА БЪЛГАРИЯ! Съдържател на игрален клуб в София смаза от бой малолетен заради скъсана бележка в асансьор!

  Случката е станала вчера в интернет игрална зала "Плей хъб" собственост на фирма "Хелти Деск" ЕООД със собственик Димитър Ангелов. 

 • Вторник, 04 Декември 2018 18:46
  Вежди Рашидов гневен на БСП: Защо да ми намалявате заплатата? Помогнах на Велко Кънев и на Гого от "Тоника"

  ГЕРБ се противопостави на БСП заради желаното от тях намаляване на парите на народните представители. Вежди Рашидов излезе на трибуната. "Когато Велко Кънев умираше, аз дадох от заплатата си, за да му помогна! Когато Гого от "Тоника" умираше, аз помогнах със заплатата си! Вие къде бяхте тогава?! Хванете със заплатите си и започнете да помагате на бедните българи. Спрете да унижавате депутатите", каза Рашидов. "По-корем ли искате да лазим. Като искаме да се изравним и да сме равни, приберете си децата от чужбина и ги доведете тук. Започва да ме е срам и да се замислям за куп неща. Не само ще ни мразят, вие всеки ден подривате устоите на българската държава в лицето на българския парламент. Преди да стана министър, като честен човек ви изкарах доходите си. Мълчете, да не изкарам списъка, дето сте ходили при Цветан Василев", сопна се Рашидов след опити да бъде прекъснат от опозицията, а после продължи: "Платил съм данъци, всяка стотинка ми е кристално чиста. Колко човека от вас казаха дали си плащат данъците върху гарантиран блог? Колко от вас присъстваха при Цветан Василев за преференциални лихви? Вие сега ли ми говорите? Събирайте пари и помагайте на по-бедните. Не може социализмът да се върне", завърши Рашидов. "Ако вие е нещо в повече - помагайте на събратята си. Като бях министър всички български творци получаваха по 200 лева пенсия. Те мизерстваха. С министър Младонов направихме тези пожизнени награди, за да не ги унижаваме пред българския нарпд. Вие защо не го направихте толкова години от 90-та насам, а аз го направих? Толкова пъти бяхте на власт? Да го бяхте сторили. Мен вече ме е срам, че съм депутат. Това ли заслужих след това, което направих? Да ядем жабители? Смятам, че хубаво е да се прекрати този срамен дебат. На избори отивайте с достойнство. Четири парламента вече съм депутат", каза той.

Оставете коментар