Четвъртък, 21 Юни 2018
Четвъртък, 18 Май 2017 12:42

„Не знам кое прави писателя, но това най-вероятно не е щастието”

Уилям Сароян (31.08.1908 г. и починал на 18.05.1981) е американски писател от арменски произход.

Роден е в бедното емигрантско семейство. Когато е на три години, баща му умира и той, заедно с брат си и двете си сестри, се мести в Оукланд, за да може майка им да работи като прислужница там и да печели по-добре. Напуска училище още на 15-годишна възраст, за да може да работи. Първият му разказ излиза в американски вестник на колония от преселници. През 1934 г. публикува първата си книга – „Дръзкия младеж на летящия трапец”.

Автор е на повече от десет романа, много пиеси, над 3000 разказа. На български са преведени книгите му „Един ден от залеза на света“, „Той и тя“, „Нещо като нож, нещо като цвете, изобщо като нищо на светa“, „Светът, денят, нощта и аз“ и др.

Печели „Оскар“ за най-добра история за адаптацията на романа му „Човешка комедия“. Награден е и с „Пулицър“ за пиесата „Времето на вашия живот“, но я отхвърля с думите: „Никой не може да ме купи“.

В цитатите, които ви предлагаме, се крие мъдростта на един невероятен писател, когото преоткриваме отново с всеки следващ прочит, защото той вижда дълбоко в човека и проблемите му.

„Аз съм изключително мъдър и безкрайно невеж.“

„Всеки жив човек на този свят е просяк в един или друг вид – всеки един, голям или малък.“

С Кеворк Кеворкян при гостуването в България

„Във всяко голямо изкуство има лудост; има я и в много от лошото.“

„Красивите жени се тълпят край всички, само не и край писателите. Понякога някои некрасиви и интелигентни жени се тълпят край авторите.”

„Вярвам в своята работа и искам и другите да знаят това.“

„Гениалността е игра и човешката способност да достига гениалност е неограничена; мнозина могат да достигнат гениалността само чрез играта.“

„Започнах да пиша на първо място, защото очаквах всичко да се промени, а исках в писмена форма да имам нещата такива, каквито са били.“

„Изкуството се нуждае от по-големи хора, а политиката – от по-добри хора.“

„Пишеш хитова пиеса по същия начин, по който пишеш и пълен боклук.”

„Интересувам се от лудостта. Вярвам, че тя е най-значимото и най-постоянно нещо в човешкия род.“

„Колко е самотно и глупаво да бъдеш арменски писател в Америка.“

„Може и да съм се провалил в живота, но получих готов материал за работа.“

„Моята работа е да пиша, но моята истинска работа е да бъда.“

„Невъзможно е да не се забележи, че нашият свят е измъчван от недостиг, омраза, страх и вина.”

„Ролята на изкуството е да създаде един свят, в който може да се живее.”

„Жалко, че не са измислили награда за тези писатели, които са успели да се въздържат от съблазънта да подарят на света още една негодна книга.”

„Добрите хора са добри, защото са стигнали до мъдростта чрез провала. Нали знаете, че от успехът получаваме твърде малко мъдрост.“

„Понякога завиждам на фотографите, те могат в 1/125 sес. да разкажат повече за човека, отколкото аз в 30 страници.”

„Хората, без сами да знаят какви са всъщност те, се опитват да пречат на човека да стане такъв, какъвто той трябва да бъде.”

„Опитвай с всички сили да бъдеш напълно жив. И когато се смееш, смей се като луд, и когато се ядосаш, бъди истински ядосан. Опитай се да бъдеш жив. Ще бъдеш мъртъв много скоро.”

Източник: AFISH.BG

Оставете коментар