Вторник, 24 Април 2018
Четвъртък, 18 Май 2017 13:21

Обединен натиск от БСП, ДПС и „Воля“ Симеонов да подаде оставка

От три страни в парламента вече искат лидера на НФСБ Валери Симеонов да подаде оставка като вицепремиер. Към призивите на БСП днес се присъединиха ДПС и „Воля“, чийто лидер Веселин Марешки поиска от парламентарната трибуна Симеонов да се оттегли от изпълнителната власт. Мотивът им е тиражирано по медиите и социалните мрежи изказване на Симеонов по повод скандала с нацисткия поздрав на снимка отпреди 9 години на зам.-министъра на регионалното развитие Павел Тенев, който вчера подаде оставка.

Междувременно днес още един представител на Обединените патриоти в изпълнителната власт се раздели с поста си заради аналогичен кадър. Премиерът Бойко Борисов е разпоредил да бъде уволнен шефът на дирекция "Социална политика" в Министерството на отбраната Иво Антонов. Причината отново са снимки, на които Антонов прави нацистки знаци. За тях бе припомнено по повод остраняването на Павел Тенев като зам.-министър. А исканията за оставка на Симеонов тръгнаха заради негови думи, с които той се опита да омаловажи компрометиращия кадър с Тенев. В цитираното изказване на лидера на НФСБ, случаят се описва като шега и се прави сравнението, че когато преди време Симеонов е посетил Бухенвалд, „кой знае какви майтапи сме си правили и ние“.

На специален брифинг по повод разрастващия се скандал по тази тема днес Симеонов категорично отрече да е изричал подобни думи. „Бил съм в Бухенвалд, но никога не към казвал нещо подобно. Това е място, където на никого и през ум не би му минало да си прави каквито и да е било майтапи“, заяви той. Симеонов се закани да съди в. "Сега", който изнесъл такъв цитат в заглавие, след като е потърсил лидера на НФСБ за коментар по случая със снимката на Тенев.

Според Симеонов искането за оставката му като вицепремиер е атака срещу правителството. Затова и няма намерение да прави стъпки в тази посока. Той подчерта, че би реагирал на такова искане, ако то бъде отправено обаче от неговите коалиционни партньори - ВМРО и „Атака“

„Воля“ няма да иска директно оставката на Симеонов, защото е редно сам да се оттегли от поста или да бъде освободен от премиера Борисов, заяви Веселин Марешки в парламента. Шеги с тези неща не бива да се правят, това е лична отговорност, подчерта той.

Валери Симеонов няма място в правителството, коментира и депутатът от "БСП за България" Александър Симов пред журналисти в парламента. Той посочи, че Симеонов трябва да бъде отстранен от кабинета, както и всеки човек, които си позволи да си направи шега с жертвите на нацизма. По думите му именно тези жертви са в основата на съвременна Европа.

От ДПС обобщиха: категорично няма място за крайни националисти в правителството. "Да се прави шега, подигравка с паметта на тези хора, вкарва България в международен скандал. Чувствителната еврейска общност няма да ни го прости. Толкова години имаме прекрасни отношения с държавата Израел, с всички евреи по света, гордеем се с това, което сме направили през годините", изтъкна депутатът от ДПС Хамид Хамид. Той допълни, че отстраняването на един заместник-министър в тази ситуация не е достатъчно, патриотите трябва да излязат от властта.

"Подобни снимки, подобни изказвания няма да търпим. Няма да направим никакво отклонение от евроатлантическите ни ценности“, коментира и председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Оставете коментар