Понеделник, 15 Октомври 2018
Петък, 02 Септември 2016 11:46

До 15 000 лева струва полет на Авиоотряд 28

Разходите се поемат от съответната администрация, която го ползва, заяви транспортният министър Ивайло Московски

Между 10 000 и 15 000 лева струва на държавата един полет на правителствения Авиоотряд 28. Това стана ясно от отговора на транспортния министър Ивайло Московски на въпрос на депутатите от БСП.

Разходите се поемат от съответната администрация, която го ползва, каза още той. Има вариант обаче те да се покрият и по друг начин. Такъв е случаят с два полета, които са били заявени от МВР.

Вместо да се извадят парите за Авиоотряд 28 от бюджета на силовото ведомство, те са дошли от Европейската агенция за управление на операционно сътрудничество в периферните райони на страните членки на Европейския съюз ФРОНТЕКС.

Полетите са извършени на 2 май и на 3 юли и всеки е струвал малко над 10 000 лева. Маршрутът е бил София – гръцкият остров Лесбос, а целта е била да се пребазират командировани служители на МВР за участие в Съвместна операция "Бърза гранична намеса" /RABIT/ 2016.

Операцията е координирана и финансирана от ФРОНТЕКС, така че на МВР не се е наложило да плаща за полета, обяснява ресорният министър Румяна Бъчварова отново в писмен отговор на въпрос на депутати от опозицията.

А целта на операцията е била да се помогне на гръцките власти в провеждането на дейности по изпълнението на споразумението за реадмисия между ЕС и Турция.

Външно министерство пък се е бръкнало с близо 15 хиляди лева за полета на дипломат №1 Даниел Митов и водената от него делегация на 1 юли до Сочи.

В руския град Митов се срещна с колегата си Сергей Лавров в рамките на 34-тата среща на Съвета на министрите на външните работи на страните членки на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество.

BIG5.BG

Свързани статии (по етикет)

 • Петък, 02 Септември 2016 11:46
  След 8 месеца мотаене делото за убитото дете на Московски се прехвърля от окръжната на градската прокуратура

  Възможните причини окръжната прокуратура след месеци наблюдение да е пратила делото на градската са, че или търси начин да се отърве от него, или становището на наблюдаващия прокурор там е, че трябва да бъде търсена отговорност от управлявалия злополучната шейна.

  Прокуратурата постигна нови висоти в мотаенето на разследването на инцидента с моторна шейна, при който на 2 февруари загина 4-годишният син на тогавашния министър на транспорта Ивайло Московски. Вчера стана ясно, че делото е прехвърлено на друга прокуратура с абсурдното обяснение, че държавното обвинение чак на осмия месец се сетило, че министрите всъщност трябва да се разследват от Софийската градска прокуратура. Досега делото бе под надзора на Софийската окръжна прокуратура, тъй като детето загина в Боровец, който попада в района й.

  Новината беше съобщена от националното следствие. Оттам обясниха още, че експертизите, които досега сочеха като причина за протакатането на делото, са готови. Какво са показали те обаче, остава неясно, защото само наблюдаващият порурор може да реши да разкрие съдържанието им.

  Говорителката на Софийската градска прокуратура Зорница Таскова потвърди, че делото вече е там. Всички останали въпроси Таскова поиска писмено. До края на деня така и не дойдоха отговори на какъв етап е разследването, какви са изводите от експертизите, има ли повдигнати обвинения, кога и с какви мотиви производството е постъпило в градска от окръжната прокуратура и докога е последното удължаване на срока на разследването, пише Bnews.

  Интересно как ще реагира сега прокуратурата, след като Ивайло Московски най-после бе освободен като министър заради катастрофата край Своге, при която загинаха 18 души. Но пък бе предложен за вицепрезидент на Черноморската банка за търговско развитие. Напълно възможно е делото отново да бъде върнато на окръжната прокуратура.

  Възможните причини окръжната прокуратура след месеци наблюдение да е пратила делото на градската са, че или търси начин да се отърве от него, или  становището на наблюдаващия прокурор там е, че трябва да бъде търсена отговорност от управлявалия злополучната шейна.

  От самото начало прокуратурата се държи подозрително по случая. В началото дори не беше съобщено как е станала катастрофата с мощната машина, управлявана от министъра. По неофициална информация тя се е ударила в дърво. Прокуратурата мълча 5 дни, а след това обяви, че делото за причиняване на смърт по непредпазливост е прехвърлено за разследване в националната следствие. След това обвинителите се застраховаха, ме ще им трябва много време, защото имало много свидетели и се търсели хора със специфични знания за разрешителния режим и правилата за ползване на моторни шейни. Така осем месеца след инцидента обвиняеми за смъртта на детето няма.

 • Петък, 02 Септември 2016 11:46
  Новият транспортен министър избяга от Борисов, не иска поста, премиерът търси нов човек на мястото на Московски

  „Искам премиерът Бойко Борисов да оттегли номинацията ми за поста министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията”.

 • Петък, 02 Септември 2016 11:46
  Борисов: Мъчно ми е най-много за Московски и за Нанков, гледам ги от деца

  "На мен ми е най-мъчно, че ги сменяме, аз съм ги отгледал от деца в парията - и Московски,и Нанков - прекрасни отношения, но такава е ситуацията. Не очаквам да има изненади в гласуването - изненади може да има, когато аз искам да има изненади". Така премиерът Бойко Борисов коментира във Варна оставките на министрите Николай Нанков, Валентин Радев и Ивайло Московски. До това се стигна заради злощастната катастрофа в Своге, където загинаха 17 души. Гласуването на оставките ще се състои в четвъртък.

  "Никога не е имало вътрешна или външна съпротива. В една такава коалиция всеки има мнение и е прав за себе си", каза Борисов. От първи януари може да вдигнем с 10 процента заплатите в целия бюджетен сектор, който ще повлече всички останали. С финансовия министър разговаряхме и утре на министерски съвет ще обявим решението си. Щом комунистите не са на власт, няма дефицит в бюджета.

Оставете коментар