Понеделник, 18 Юни 2018
Петък, 02 Септември 2016 11:46

До 15 000 лева струва полет на Авиоотряд 28

Разходите се поемат от съответната администрация, която го ползва, заяви транспортният министър Ивайло Московски

Между 10 000 и 15 000 лева струва на държавата един полет на правителствения Авиоотряд 28. Това стана ясно от отговора на транспортния министър Ивайло Московски на въпрос на депутатите от БСП.

Разходите се поемат от съответната администрация, която го ползва, каза още той. Има вариант обаче те да се покрият и по друг начин. Такъв е случаят с два полета, които са били заявени от МВР.

Вместо да се извадят парите за Авиоотряд 28 от бюджета на силовото ведомство, те са дошли от Европейската агенция за управление на операционно сътрудничество в периферните райони на страните членки на Европейския съюз ФРОНТЕКС.

Полетите са извършени на 2 май и на 3 юли и всеки е струвал малко над 10 000 лева. Маршрутът е бил София – гръцкият остров Лесбос, а целта е била да се пребазират командировани служители на МВР за участие в Съвместна операция "Бърза гранична намеса" /RABIT/ 2016.

Операцията е координирана и финансирана от ФРОНТЕКС, така че на МВР не се е наложило да плаща за полета, обяснява ресорният министър Румяна Бъчварова отново в писмен отговор на въпрос на депутати от опозицията.

А целта на операцията е била да се помогне на гръцките власти в провеждането на дейности по изпълнението на споразумението за реадмисия между ЕС и Турция.

Външно министерство пък се е бръкнало с близо 15 хиляди лева за полета на дипломат №1 Даниел Митов и водената от него делегация на 1 юли до Сочи.

В руския град Митов се срещна с колегата си Сергей Лавров в рамките на 34-тата среща на Съвета на министрите на външните работи на страните членки на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество.

BIG5.BG

Свързани статии (по етикет)

 • Петък, 02 Септември 2016 11:46
  Горанов се скара на Московски и на БДЖ заради борчовете, които имат да погасяват

  В Министерството на финансите се обсъжда отпускането на 20 милиона лева безлихвена помощ за БДЖ, за да не фалира дружеството. Това съобщи финансовият министър Владислав Горанов.

  Парите, които ще бъдат дадени на БДЖ, трябва да дойдат от фискалния резерв. Той уточни, че железницата се нуждае от още 80 милиона лева, които най-вероятно също ще бъдат отпуснати. Надеждата е те да бъдат върнати от концесията на летище "София".

  Владислав Горанов отправи упреци към транспортното министерство. По думите на Горанов държавата отделя всяка година 200 милиона лева за БДЖ, но от Министерството на транспорта не полагат достатъчно усилия в посока на утвърждаване на железопътния превоз.

  „Обсъжда се в Министерството отпускането на възмездна финансова помощ, безлихвена, на дружеството, в рамките на утвърдената от правителството държавна помощ, отредена за преструктуриране. Иска ми се Министерството на транспорта да положи повече усилия, така че железопътният транспорт да стане естествен приоритет. Аз не твърдя, че трябва да забраним автобусните превози, но не е нормално на всеки 15 минути например по направлението Бургас да тръгват автобуси и ние да очакваме, че някой ще се качи на влак. Тогава държавата трябва да избере дали да има влак, или да няма влак, ако всички предпочитат да ползват автобусите и държавата не иска да стимулира този тип превози, тогава идва естественият въпрос трябва ли данъкоплатците да отделят стотици милиони годишни субсидии, за да съществува този вид транспорт”, коментира Владислав Горанов, който бе гост на конференция „Услугите от общ интерес – двигател на устойчиво развитие и растежа в Европа”.

 • Петък, 02 Септември 2016 11:46
  Запор в БДЖ, бездънната каца на железниците и Московски пак искат пари от Горанов

  Ако не се промени нещо в БДЖ или Ивайло Московски най-накрая не подаде оставка, по-добре да закрият БДЖ. Държавата не е длъжна през няколко месеца да плаща задълженията на железниците заради липса на реформа. 

  Кредиторите по втория облигационен заем, предоставен на „БДЖ Холдинг”, са запорирали сметките на „БДЖ - Пътнически превози”. Причината е, че дъщерната компания е солидарен длъжник с холдинга. Запорът е заради иск за 40 милиона лева, коментира пред БНТ Велик Занчев, заместник-министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Той е частичен, уточни Занчев. „103 милиона е целият дълг, който се дължи по втора облигационна емисия. Тази втора облигационна емисия е емитирана 2007 година. Ние сме изплатили част от нея и към момента БДЖ Холдинг дължи 103 милиона главници”, обясни зам. - министърът.

  Разпродажба на активи на националния железопътен превозвач няма да се извършва, обявиха от БДЖ. Двама от кредиторите по Втория облигационен заем са подали иск в Софийски градски съд за 40 млн. лв. от главница по заема срещу „БДЖ - Пътнически превози” ЕООД и след решение на СГС искът е одобрен частично в размер на 20 млн. лв. в полза на облигационерите, вследствие на което са запорирани сметки на дружеството.

  Вторият облигационен заем, който е в размер на 240 млн. лв. е взет през 2007 г. за рефинансиране на стари задължения към различни институции и за извършване на текущи ремонти на товарни вагони, като реално не е бил наложителен за извършването на дейността на дружеството. До момента остатъкът на задълженията по заема е в размер на 103 млн. лв.

  Според ръководството на компанията облигационерите са в законното си право да изискат дължими средства по съдебен път. Решението на СГС и временният запор на сметките на „БДЖ - Пътнически превози” ЕООД няма да затруднят функционирането на дружеството, в случай, че бъде намерено решение на възникналата ситуация в краткосрочен план.

  Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски е информиран своевременно за ситуацията, вследствие на което е уведомил Министерство на финансите и е поискал активиране на държавната помощ, за която има одобрение от Европейската комисия. Очаква се решението на финансовия министър Владислав Горанов. 

  Финансистът е поставен в нелепа ситуация да отпуска пари за грешките, които правят колегите му. 

 • Петък, 02 Септември 2016 11:46
  Посредникът на ЕС събра транспортните шефове, обеща им да говори с Макрон и Меркел

  "С министър Ивайло Московски се срещнахме с представители на транспортния бранш, за да обсъдим новите евроизисквания, които предвиждат ограничения за тежкотоварните камиони. Поех ангажимент да повдигна въпроса на срещите ми с президента Еманюел Макрон и канцлера Ангела Меркел". Това написа във Фейсбука си премиерът Бойко Борисов. Снимките, които си пусна в социалната мрежа, приличат на среща на приятели, на която са отворили кутия с бонбони и си споделят истории от казармата. На снимката се вижда и телефона на премиера, който стои неотлъчно до него, за да не пропусне обаждане от своя нов приятел Юнкер.  

Оставете коментар