Петък, 17 Август 2018
Петък, 02 Септември 2016 11:46

До 15 000 лева струва полет на Авиоотряд 28

Разходите се поемат от съответната администрация, която го ползва, заяви транспортният министър Ивайло Московски

Между 10 000 и 15 000 лева струва на държавата един полет на правителствения Авиоотряд 28. Това стана ясно от отговора на транспортния министър Ивайло Московски на въпрос на депутатите от БСП.

Разходите се поемат от съответната администрация, която го ползва, каза още той. Има вариант обаче те да се покрият и по друг начин. Такъв е случаят с два полета, които са били заявени от МВР.

Вместо да се извадят парите за Авиоотряд 28 от бюджета на силовото ведомство, те са дошли от Европейската агенция за управление на операционно сътрудничество в периферните райони на страните членки на Европейския съюз ФРОНТЕКС.

Полетите са извършени на 2 май и на 3 юли и всеки е струвал малко над 10 000 лева. Маршрутът е бил София – гръцкият остров Лесбос, а целта е била да се пребазират командировани служители на МВР за участие в Съвместна операция "Бърза гранична намеса" /RABIT/ 2016.

Операцията е координирана и финансирана от ФРОНТЕКС, така че на МВР не се е наложило да плаща за полета, обяснява ресорният министър Румяна Бъчварова отново в писмен отговор на въпрос на депутати от опозицията.

А целта на операцията е била да се помогне на гръцките власти в провеждането на дейности по изпълнението на споразумението за реадмисия между ЕС и Турция.

Външно министерство пък се е бръкнало с близо 15 хиляди лева за полета на дипломат №1 Даниел Митов и водената от него делегация на 1 юли до Сочи.

В руския град Митов се срещна с колегата си Сергей Лавров в рамките на 34-тата среща на Съвета на министрите на външните работи на страните членки на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество.

BIG5.BG

Свързани статии (по етикет)

 • Петък, 02 Септември 2016 11:46
  Управляващите могат да правят каквото си искат, дори и с децата си

  Карикатуристът Христо Комарницки припомни трагедията отпреди половин година, когато на писта в Боровец загина 4-годишният син на Ивайло Московски. Детето почина след нелепа катастрофа с шейна, управлявана от баща му. И до днес обаче не е ясно какви са причините за инцидента.

  "Преди шест месеца, на втори февруари, при неизяснени обстоятелства загина невръстно дете. Все още компетентните органи не са провели разследване на инцидента. Не вярвам изобщо да го направят някога. Най-вероятно ще оставят преписката да отлежи, докато всички я забравят. Ако това беше детето на някой от вас, щяхте да протестирате срещу липсата на правосъдие. Обаче то е дете на управляващ министър. В България управляващите са над законите, те могат да правят без последствия каквото си поискат, дори с децата си", написа във фейсбука си Христо Комарницки.

 • Петък, 02 Септември 2016 11:46
  Босия: Само кукловодите разбират гладната ми стачка

  Няколко пъти сядах да пиша това есе и все нещо се се случва, та започвам отново. Надявам се, че този път ще го довърша.
  В това есе ще ще засегна както тълпата, която в една голяма степен решава настоящето, така и т. нар. "здрав селски разум", действията на кукловодите и страха от саможертвата на тези, които сега владеят ситуацията и искат да я владеят още дълго време.

  Открай време, още в Римската империя овладяването на тълпата е било от изключително значение за властта. Това е гарантирало улицата и поддръжката дори на най-неприемливите решения и откровено противонародните закони, практики и пълната липса на свободи, права и справедливост.

  Тълпата е агресивна, разюздана, без правила, без посока, без критерии, без стратегия. Тя е изпълнител на временното си настроение и ако се намери някой, който да насочва тази безумна енергията в желаната от него посока, се превръща в голяма сила, която е способна да разрушава всичко по пътя си. Тълпата разчита на силата на множеството и на анонимността си. Въпреки това и там има неписани закони. В момента, в който кукловодът покаже кюфтето, започва невиждана вътрешна битка в тълпата кой ще стъпи на повече тела и ще се покачи на по-видимо място, за да бъде "забелязян и оценен" от кукловода. Затова и в интернет и блога ми е пълно с "изяви" на анонимници, които ме изкарват човек на Сорос, на Путин,, на БСП, на Радев, На ДПС и на кого ли не. Само че аз имам имунитет срещу такива измекяри, защото съм преживял това преди повече от 30 години.

  Мислех да пиша повече за тълпата, но това изведнъж се обезсмисли.

  Нека кажа две думи и за т. нар. "Здрав селски разум".

  Такъв просто не съществува. Българският селянин залага на силата /когато я има/ и на хитростта и коварството, когато я няма. По този въпрос-толкова!

  Нека споменем и кукловодите.

  Преди всичко трябва да знаем, че те са отлично информирани, стратегически и тактически подготвени и разполагат с всички власти и институции в страната. Тези, които не се подчиняват, бързо биват елиминирани от властта. По принцип те използват зависимостите, включително и криминалните, за да държат в подчинение властите и институциите. Да не би да не знаят за двете присъди на Борисов, за престъпленията на Цацаров, за Пеевски, за Порожанов, за Московски, за далаверите на Каракачанов и Корнелия Нинова?

  Знаят прекрасно това и поради тези причини са назначени на тези постове. А това, че не ги махат веднага е лесно обяснимо. В тях са вложени пари и те трябва да се върнат. Не е толкова лесно да "похарчиш" назначени управници, които още носят дивиденти и държат тълпата.Другата част от назначените са лесно управляеми глупаци, които безропотно изпълняват всички заповеди и разпореждания на кукловодите, предадени чрез съответните криминални структури на властта. Справка-Цецка Цачева, Цвета Караянчева, Захариева и др. и др.
  За слугинажа на медиите няма да се разпространявам. Естествено е заедно с тълпата да се държат и медиите. Иначе всичко отива по дяволите.

  Накрая, понеже не ми останаха сили, ще кажа нещо и за моята гладна стачка.

  Ако има някой, който напълно разбира целите на безсрочната ми гладна стачка и изпада в паника от нея-това са именно кукловодите. Единствено те разбират, засега, далечната ми цел и тя никак не им харесва. Моите приятели все още са далеч от разбирането на мотивите и целите ми. Те емоционално и малко детински възприемат моя протест и са далеч от осмислянето му.

  Моята саможертва би откъснала една значителна част от тези, които се колебаят и би накарала тези, които живеят в чужбина да пренебрегнат и прецакат кукловодите, което никак не им е приятно. Така тяхната тълпа ще става все по-малък и по-пренебрежим фактор. Те затова толкова упорито се борят за живота ми.

  От друга страна аз съм съм поставил такива условия /особено второто/, че няма как да мърдат.

  Но това си е техен проблем.

  Аз съм си казал думата.

 • Петък, 02 Септември 2016 11:46
  Бившият транспортен министър Антони Славински пред BIG5: Ако планът на кабинета с концесията на летището бъде изпълнен, ЕК ще ни санкционира

  Идеята парите от концесията за летището да отидат в БДЖ е добра. Думата кроссубсидиране не е сред любимите на чиновниците в Брюксел, които веднага ще ни наложат санкции, ако се извърши подобен "транш". Т.е., ние нямаме предварителни договорки с Европейската комисия, но вече е решено, че средствата от концесията ще отидат в "железниците", категоричен е бившият транспортен министър Антони Славински.

Оставете коментар