Петък, 25 Май 2018
Вторник, 13 Септември 2016 08:59

България се нуждае от приемане на еврото и Шенген по-скоро

Ако политическата структура на страните от ЕС в центъра е с различен статут от тези в периферията ще има рискове за държавите от ядрото

 

България трябва да предприеме по-бързи стъпки, за да приеме еврото и да стане част от безвизовия режим в Европейския съюз (ЕС). Така посткомунистическата държава в периферията на европейската политика ще продължи напред девет години, след като се присъедини към ЕС, пише Bloomberg.

Излизането на Великобритания от съюза може да направи политическото участие на малките държави на Стария континент още по-ограничено, посочват от медията, цитирайки вицепремиера Томислав Дончев.

“Колко Европа искаме? За географски периферна европейска държава, пряко засегната от всички кризи, този въпрос има съществено значение”, коментира той в интервю за Bloomberg.

“Ако политическата структура е такава, че страните от ЕС в центъра имат различен статут от тези в периферията, прогнозирам, че това ще породи рискове за страните от ядрото”, допълва Дончев.

По отношение на Еврозоната вицепремиерът посочва, че България е готова да направи сериозна крачка към механизма ERM-2, който предхожда влизането в единния валутен съюз.

“България по никакъв начин няма да е в тежест и се надявам, че съюзът ще прояви политическа зрелост и ще позволи на страната да се присъедини към Еврозоната”, казва още Томислав Дончев, визирайки ниския бюджетен дефицит и дълга на държавата в сравнение със средните за ЕС.

BIG5.BG             

Свързани статии (по етикет)

 • Вторник, 13 Септември 2016 08:59
  Ниикой не ни иска в еврозоната. ЕК и ЕЦБ попариха надеждите на правителството

  Европейската комисия и Европейската централна банка попариха намеренията на българското правителство за бързо присъединяване към еврозоната. Вчера двете институции едновременно публикуваха своите доклади за седемте страни, които са потенциални кандидатки за еврото. Есенцията в тях е, че нито една държава не е готова за членството. На практика България формално покрива числовите критерии за приемане на общата валута, но европейските партньори виждат рискове в управлението и бизнес средата.

 • Вторник, 13 Септември 2016 08:59
  Президентът Радев обяви подробности за срещата си с Путин

  Държавният глава Румен Радев отива на двудневна визита в Руската федерация.

  На 21 и 22 май президентът ще проведе работни срещи със своя руски колега - президента Владимир Путин, както и с министър-председателя на Русия Дмитрий Медведев. В рамките на визитата Радев ще участва и в отбелязването на Дните на българската култура в Москва.

  По време на посещението си в Русия българският президент ще бъде придружаван от своята съпруга, съобщиха от президентството.

  Очаква се сред темите на разговорите между президентите да бъдат перспективите за развитие на двустранните отношения между България и Русия в сферите на икономиката, енергетиката, образованието и културата, както и актуални въпроси на международната сигурност.

  Програмата на Радев в Русия предвижда президентът да разговаря с Медведев на 21 май в Москва.

  По-късно през деня в Большой театър президентът ще присъства на оперната постановка "Зигфрид" от Рихард Вагнер на Софийската опера и балет.

  В сградата на българското посолство в руската столица Румен Радев ще разговаря с видни български и руски културни дейци и общественици.

  На 22 май президентът ще се срещне и със своя руски колега Владимир Путин.
  Двамата лидери ще проведат среща, след което ще ръководят пленарните разговори на двете официални делегации.

  В официалната делегация на българския държавен глава участват съпредседателят на "Групата за приятелство България - Русия" в Народното събрание Красимир Велчев, председателят на Комисията по икономическа политика и туризъм в българския парламент Петър Кънев, представители на местната власт, учени, общественици и културни дейци.

 • Вторник, 13 Септември 2016 08:59
  Четири дни в България: какво щях да запомня, ако бях чужденец

  Стотици журналисти ще отразяват срещата на ЕС за Западните Балкани в София. Малко преди нея Александър Андреев посети България и експериментално описва видяното през погледа на един средностатистически западен журналист.

Оставете коментар