Понеделник, 20 Август 2018
Вторник, 13 Септември 2016 08:59

България се нуждае от приемане на еврото и Шенген по-скоро

Ако политическата структура на страните от ЕС в центъра е с различен статут от тези в периферията ще има рискове за държавите от ядрото

 

България трябва да предприеме по-бързи стъпки, за да приеме еврото и да стане част от безвизовия режим в Европейския съюз (ЕС). Така посткомунистическата държава в периферията на европейската политика ще продължи напред девет години, след като се присъедини към ЕС, пише Bloomberg.

Излизането на Великобритания от съюза може да направи политическото участие на малките държави на Стария континент още по-ограничено, посочват от медията, цитирайки вицепремиера Томислав Дончев.

“Колко Европа искаме? За географски периферна европейска държава, пряко засегната от всички кризи, този въпрос има съществено значение”, коментира той в интервю за Bloomberg.

“Ако политическата структура е такава, че страните от ЕС в центъра имат различен статут от тези в периферията, прогнозирам, че това ще породи рискове за страните от ядрото”, допълва Дончев.

По отношение на Еврозоната вицепремиерът посочва, че България е готова да направи сериозна крачка към механизма ERM-2, който предхожда влизането в единния валутен съюз.

“България по никакъв начин няма да е в тежест и се надявам, че съюзът ще прояви политическа зрелост и ще позволи на страната да се присъедини към Еврозоната”, казва още Томислав Дончев, визирайки ниския бюджетен дефицит и дълга на държавата в сравнение със средните за ЕС.

BIG5.BG             

Свързани статии (по етикет)

 • Вторник, 13 Септември 2016 08:59
  Бившият личен охранител на Сретен Йосич пред BIG5: Сретан беше напълно коректен с мен. Предадоха го български полицаи.

  Любо, с прякор Ломския е любопитна атракция на плажа на Златни пясъци. Днес той е 63 годишен, бивш спортист и бивш личен охранител в България на известния сръбски бандит Сретен Йосич.

 • Вторник, 13 Септември 2016 08:59
  Доклад на ДАНС: Чужди служби от региона работят активно за придобиване на информация в България

  В информационния масив на нежеланите чужденци в Република България са включени 5 лица на основание, че представляват заплаха за националната сигурност

 • Вторник, 13 Септември 2016 08:59
  Професор Стиглиц ще консултира "Визията за България" на БСП

  "Да общувам с проф. Стиглиц отблизо е истинско богатство. Още повече, когато имаме общи идеи. Обсъдихме засилващите се неравенства и начините за намаляването им", заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя обясни, че напълно споделя заключенията в книгата му “Цената на неравенството”, че резултат от неравенствата е съществуването на два паралелни свята, които функционират един до друг, без да имат досег помежду си.

  "С проф. Стиглиц разговаряхме и за нашата “Визия за България”, която ще обявим на 21 юли", коментира тя. Нинова припомни, че той е посветил част от трудовете си на ролята на държавата в икономиката. "Ние отдавна настояваме държавата да не оставя всичко на свободния пазар, а да запази своята регулаторна функция в ключови сектори. Радвам се, че един от най-големите икономисти в света, носител на Нобелова награда за икономика, смята, че за да работят пазарите така, както се очаква, трябва да има подходящо регулиране от страна на държавата", заяви тя..

  Корнелия Нинова каза, че е отправила покана към проф. Стиглиц да посети България, за да представи своите идеи. "Професор Стиглиц прие да му изпратя нашата "Визия за България", за да ме консултира по темите, залегнали в нея. Там има много от неговите виждания за справедливост за всеки и как неравенството подкопава господството на закона. Разговаряхме занапред да обменяме мнения по определени въпроси, които касаят икономиката и социалната държава", изтъкна тя.

  Джоузеф Стиглиц е един от най-известните леви икономисти в света, носител на Нобелова награда за икономика от 2001 г. и още десетки престижни награди. Завършил е Масачузетския технологичен институт, преподавател в MIT, Принстън, Станфорд и Колумбийския университет. Най-известните му трудове са: “Цената на неравенството", “Голямото разделение”, “Еврото”, “Свободно падане: Америка, свободните пазари, кризата и виновните за нея”.

Оставете коментар