Четвъртък, 17 Януари 2019
Сряда, 14 Септември 2016 16:56

Иван Искров и Спас Русев в обща схема за милиони

БНБ е плащала милиони левове на фирма „Телелин“, която е основана от новия собственик на Левски

В продължение на цели четири години Българската народна банка е плащала неправомерно милиони левове на фирмата "Телелинк", чийто основател и бивш управител е отново нашумелият напоследък Спас Русев. Това не е някакъв черен донос или публикация в сайт като nenovinite.com, а е написано в официален доклад на Сметната палата за извършен одит на бюджетните разходи на БНБ и тяхното управление. Разкриването на подобни схеми, при това от държавен орган какъвто е палатата, е повече от учудващо. Затова не бива да се отхвърля тезата, че по този начин управниците правят остро намигване към Русев, от когото очакват солидни суми покрай сделката с "Виваком".

Какво обаче се е случило под погледа (и с одобрението) на бившия гуверньор Иван Искров? Оказва се, че през 2011-а бившият царски кадър е възложил спорна обществена поръчка на другия виден царист Спас Русев, който дори бе определян като сив кардинал в управлението на Сакскобургготски. Договорът е за доставка на комуникационно оборудване и софтуер, включително и поддръжка, а срокът му - четири години. Проблемът според Сметната палата е в това, че БНБ първоначално е определила да изхарчи за тази цел 1.26 млн. лв., но в последна сметка е платила на "Телелинк" 10.6 милиона.

"В решението на управителния съвет на БНБ няма посочена конкретна прогнозна стойност и срок за изпълнение на договора. Липсата на управленско решение за разходване на конкретна сума за обществената поръчка, непосочването в договора на прогнозни количества от всеки вид комуникационно оборудване и софтуер, които да бъдат доставени в рамките на четиригодишния срок, както и необосноваването на потребностите от доставките, в т. ч. на необходимото финансиране, е довело до изразходване на осем пъти повече средства от първоначално планираните", посочват от палатата.

От доклада става ясно още, че БНБ е заявявала за доставки определено оборудване, но "Телелинк" е обяснявала, че не може да осигури точно същите машини, защото били спрени от производство или предстояло спиране на хардуерната и софтуерната поддръжка от производителя. Затова фирмата на Спас Русев предлагала друго оборудване, уж на същата цена, но с по-добри технически параметри. Дали и тук не става въпрос за някаква схема с пласирането на някакви определени технологии, от които "Телелинк" е можела да спечели повече, е въпрос на допълнителна проверка и анализ. Такъв обаче въобще не е сигурно, че ще бъде направен. И въпреки установените тежки нередности и неправомерно похарчени милиони виновни най-вероятно пак няма да има. Първият признак за това е, че докладът на Сметната палата не е изпратен до прокуратурата, което автоматично означава, че държавното обвинение не е сезирано за станалите вече публични факти. Но нека все пак да видим какви ще са последващите действия.

Преди това нещо друго прави впечатление. По времето, когато БНБ и "Телелинк" се договарят и подписват спорното споразумение в централната банка, като шеф по сигурността работи Деян Петков. От началото на тази година обаче въпросният човек заема същата позиция във "Виваком" - фирма, за чийто собственик в края на август се обяви Спас Русев. Освен това Петков стана и член на надзорния съвет на футболния клуб "Левски", който също вече е притежание на Русев. Всичко това няма как да не навее на мисълта, че топлите връзки между БНБ и "Телелинк" са минавали именно по тази линия. Но въпросът отново изисква намесата на държавните контролни органи, още повече че в случая става въпрос за Централната банка на страната. А те къде са?

Източник: banker.bg

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 14 Септември 2016 16:56
  БНБ е приложила надзорни мерки спрямо четири банки

  Според отчета на БНБ за първото полугодие банковата система е стабилна

 • Сряда, 14 Септември 2016 16:56
  Шефът на БНБ: Влизаме в цикъл на „не добри икономически времена”

  Бъдещо въвеждане на еврото у нас не би довело до сериозно нарастване на инфлацията, но това не означава, че цените ще останат неизменни, деликатно предупреди управителят на БНБ Димитър Радев

 • Сряда, 14 Септември 2016 16:56
  Външният дълг на България – в теорията на вероятностите!

  Според Борисов външният дълг е 20% от БВП. Според БНБ е 64%.

  Кой лъже? Борисов или БНБ?

  Бойко Борисов разпали множество спорове за това колко е външният дълг на страната ни. Според казаното от премиера из телевизионните студиа, той е 20% от БВП. Повтори го няколко пъти, гледайки в листче.

  Прессъобщение на БНБ до медиите от края на октомври т. г внася яснота. Според финансовата институция дългът към август 2018 г. е 64% от БВП. В разпространяващата се в социалните мрежи информация е отбелязано, че в сравнение с 2017 година дългът е нараснал с 1,4%.

  Борисов не само че държи, че е 20 на сто, но дори обеща в края на мандата му да е 17%.

  Според справка на БНБ от 19 ноември т.г. (вж на 3-та стр.) за макроикономическите показатели, единствено показателят за краткосрочния брутен външен дълг донякъде се доближава до Борисовите числа – той е в рамките 23.1 – 24.0%.

  На стр. 3 от документа, в раздел „Външен сектор”, графа „Брутен външен дълг” (% от БВП) четем:

  2013 г. - 88.2%

  2014 г. - 91.9 %

  2015 г. - 74.0 % (правителството тегли 16 млрд. лв. заем)

  2016 г. - 71.1 %

  2017 г. - 64.6 %

  2018 г. - 63.4% (ІІ-ро 3-месечие)

  Теорията на вероятностите като математическа дисциплина е голямо предизвикателство и за професионални математици, и за любители на сложните изчисления. Остава на тях да предоставим оценката за възможността да се случи дадено събитие - в случая 64 да се превърне в 20. Пак според тази математика, вероятността е степента на вярата или знанието, че дадено събитие е настъпило или ще настъпи.

  Държавният ръководител видимо се оповава на вярата. Ето и точно какво преповтори няколко пъти премиерът:

  Водещ: Добре. Следващият въпрос Ивайло Иванов: През 2009 г., когато поехте управлението, дългът на България беше 10 милиарда лева и бюджетният дефицит 500 милиона лева. Тогава казахте, че държавата е в колапс. Сега дългът е над 26 милиарда и бюджетният дефицит е почти същият. В катастрофа ли е България?

  Бойко Борисов: Просто бих го посъветвал, уважаемият господин, да чете.

  Водещ: Защо?

  Бойко Борисов: Защото, ще кажа.

  Водещ: Откъде пък този лист?

  Бойко Борисов: Нося си данните, за да ви ги оставя.

  Водещ: Можете да го оставите, но аз не съм ви задал този въпрос.

  Бойко Борисов: Вашият, той не е гост, вие препредавате въпроси и затова към вас ще го адресирам. И тук много ясно е казано, че в момента нашият дълг е под 20%. 20%. Ръстът на приходите за тези години, 4 г., за които говорите е 10 милиарда лева. 40% ръст на приходите и 30% ръст на БВП при 20% външен дълг.

  Водещ: Колко е външният дълг?

  Бойко Борисов: 20%.

  Водещ: 1 милиард и 26 милиона.

  Бойко Борисов: Не. 20%. Той казва 26%.

  Водещ: 26 милиарда казва.

  Бойко Борисов: И разликата от мандата на БСП за 4 г. досега са 10 милиарда приходи повече в хазната. И 40% повече приходи в хазната, държавният бюджет и 30% ръст на БВП. 110 милиарда лева към момента. До края на мандата 130 милиарда ще бъде БВП. Това са цифри официални и ще ви ги оставя, има ги и на сайта на финансовото министерство. Плюс на вашия задаващ въпрос отговарям – 11 милиарда близо фискален резерв. Плюс за тези последните 2 г. платени, освен че свалихме дълга на 20%, до края на мандата ще бъде, уважаеми господине, 17%. Платихме 1 милиард и 300 милиона за руските реактори. Платихме 1 милиард и 200 милиона за американските централи. И 3 милиарда и 700 милиона за КТБ. Общо 6 милиарда и 700 милиона. И пак имаме 11 милиарда, благодарение на събраната повече пара от приходните агенции и борбата с контрабандата.

  Водещ: Добре, колко е външният дълг?

  Бойко Борисов: 20%. Ето ви цифрите.

  Водещ: 20% от какво?

  Бойко Борисов: От Брутния вътрешен продукт. Така се мери. Беше 26%-27%, когато дойдохме този третият мандат, да го наречем, беше 27%. Сега е 20%. До края на мандата 17%. Това са цифрите, които ясно може да се проверят.

  Водещ: Т.е. той пита 26 милиарда, от 10 милиарда – 26 милиарда, обаче вие говорите в проценти от БВП.

  Бойко Борисов: Да, то така се мери. Само преди няколко месеца изплатихме, ако не ме лъже, върнахме 2 милиарда и 400 милиона от външния дълг. Това са цифрите.

  Водещ: Не теглите ли заеми, за да покрие точно външния дълг?

  Бойко Борисов: Не. Изплатихме, върнахме заеми за 2 милиарда и 400.

  Водещ: Нали изтеглихте 16 милиарда? Аз си спомням, това излезе, изтеглихте 16 милиарда.

  Бойко Борисов: Това се говореше от опозицията. Официалните данни – когато дойдохме третия мандат бяха 27-28 процента външният дълг към БВП. Сега са 20%. И те затова спряха да говорят. Вие сте гледали сайта на БСП сигурно.

Оставете коментар