Събота, 04 Юли 2020

Сряда, 14 Септември 2016 18:48

Компанията с мегапроект за 1.6 милиарда лева край София напуска българската борса

Високите административни разходи за търговия отказаха китайските инвеститори да вдигнат капитала чрез БФБ-София

През миналата година един китайски инвестиционен проект се открои от другите – „Света София” в село Мусачево край град Елин Пелин.

Проектът предвижда изграждането на два хотела – с пет и четири звезди, с общо 4000 стаи, конферентен и изложбен център, най-големия закрит целогодишен аквапарк в Европа, молове, театър, концертна зала и други.

С встъпването си в България компанията зад него - Кепитъл Консепт Лимитед АД, реши да се качи на българската борса с амбициозните планове да увеличи капитала си до 6.8 милиарда лева.

Изглежда обаче, че китайският инвеститор се е отказал от тази своя амбиция. На последното общо събрание дружеството е взело решение да бъде отписано от БФБ. Причината: високите административни разходи.

Общото събрание на акционерите е овластило изпълнителните директори да извършат всички фактически действия по отписване от регистрите на Комисията за финансов надзор, както и по вписване на промените в регистрите на Търговския регистър, Централен депозитар и БФБ-София, съобщава investor.bg.

Това е станало с допълнителна точка към дневния ред. Последното се случва изключително рядко, тъй като за нова точка към дневния ред е нужно да бъде представен целия капитал на дружеството. Също така акционерите са приели и промяна в устава, която да отрази факта, че дружеството вече не е публично.

"Евентуално отписване като публично дружество няма да препятства придобиването впоследствие отново на публичен статут, ако акционерите на дружеството преценят, че това може да повлияе благоприятно на развитието на дружеството“, пишеше още в материалите.

Книжа на компанията на практика не са търгувани. Последните сделки са с дата 20 май 2015 г. при цена от 8 лв. Най-добрата оферта „купува“ е при цена от 0,013 лв. Оферти „продава“ няма. Пазарната капитализация се равнява на 400 хил. лв.

BIG5.BG

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар