Неделя, 23 Февруари 2020

Понеделник, 19 Септември 2016 17:32

Изборът на концесионер за Летище Пловдив е на финала

Четирима кандидати имат интерес към аеропорта

Офертите на кандидат-концесионерите за Летище Пловдив ще бъдат отворени утре. Крайният срок за подаване на документи изтече вчера, съобщи „Марица”.

Четирима кандидати имат интерес към аеропорта - „Пампорово” АД, летищният оператор TAV Airports и "Кьошдере груп" на турския ексдепутат Ибрахим Кьошдере, най-голямата строителна компания в Китай “Чайна канстръкшън”, както и партньорът на "Евро-китайска зона за икономическо развитие" - Hainan Longquanren Century Invest and Development Co.

Изискванията към кандидатите са да имат над 1 млн. лв. основен капитал и балансова или пазарна стойност на дълготрайните материални активи не по малко от 20 млн. евро. Те трябва да имат опит над 5 години през последните 10 в опериране на международно летище с пътникопоток над 1 млн. пътници, както и товарооборот над 40 хил. тона годишно.

Всеки кандидат трябва да е внесъл банкова гаранции за участие в размер на 150 хил. лв. Критериите за оценка на офертите са размер на годишно концесионно плащане - с относителна тежест 40%, инвестиционна програма и програма за развитие.

През 35-те години на концесията концесионерът трябва задължително да инвестира не по-малко от 35,267 млн. евро без ДДС, 16,791 млн. от които само през първите пет години.

В действащия до 2033 г. Генерален план на летище Пловдив е предвидено изграждане на карго терминал, втори пътнически терминал, нов склад за горива, както и удължаване на пистата с 400 м в източна посока - до 2900 метра./Марица.бг

Свързани статии (по етикет)

 • Понеделник, 19 Септември 2016 17:32
  Нено Димов вече е обвиняем и за концесията на ски зоната в Банско

  Бившият екоминистър Нено Димов вече е обвиняем не само заради водната криза в Перник, но и заради условията на концесията на ски зоната в Банско. 

 • Понеделник, 19 Септември 2016 17:32
  Летищата в София, Варна, Пловдив и няколко медии с бомбени заплахи (допълнена)

  В рамките на няколко часа днес са подадени сигнали за бомба в сградата на БНТ и на Терминал 1 на Летище София. Сигналът за летището е подаден в 9.20 часа, а този за БНТ – в 11.30 часа. 

  Незабавно са предприети необходимите действия за обезопасяване на района на телевизията, изведени са всички служители. Преди минути е приключила щателната проверка, при която е установено, че сигналът е фалшив.

  Анонимен мейл за поставено взривно устройство е бил получен около 9:20 ч. тази сутрин и на Летище София. На място веднага са пристигнали екипи на Гранична полиция и Жандармерията. Следови кучета са претърсили района на Терминал 1. Взривно устройство не е намерено, не се е наложила евакуация на хора. Всички полети излизат и кацат по разписание.

 • Понеделник, 19 Септември 2016 17:32
  БСП: Държавата отдава летище "София" на концесия на Бавария без ясен план за развитието му

  Обвързани ли са бъдещите инвестиции в летище "София" с пътникопотока?

Оставете коментар