Сряда, 03 Юни 2020

Вторник, 20 Септември 2016 17:15

Икономисти: През 2017 г. правителството може да си позволи увеличаване на разходите

При запазване на сегашния темп на реформи сближаването в доходите в България може да отнеме 50 години

„Сериозен дебат за последиците от Brexit върху България може да има едва в края на тази година или началото на следващата, прогнозира Кристофор Павлов, главен икономист на УниКредит Булбанк. - През първата половина на 2016 г. в България имаше натрупана инерция на пазара на труда и през второто полугодие се предвижда ускоряване заради очакваните фискални разходи. Евентуален шок от Brexit в България би изтрил 0,1% от БВП, ако не се предприемат мерки за смекчаване на негативните последици."

Павлов предупреди, че в българската икономика може да се има забавяне на пазара на труда, но тогава правителството може да се намеси с „харчове” като увеличи инвестиционните си разходи.

Сега положителен принос за стопанството имат рекордно високите нива на международния туризъм, както и добрата реколта на пшеница, които ще дадат стимул на износа.

Според него именно експортът от България е ключовият сектор със забележително възстановяване.

Друга добра новина съобщи главният икономист на Unicredit Любомир Митов.

По думите му фискалната консолидация е напреднала и има поле за облекчаване на разходите. Той посочи, че основното поле за действие биха били фискалните политики.  Митов е категоричен, че в това отношение България е в прилично положение и стига 2016 г. да приключи с балансиран бюджет или с малък дефицит, правителството може да си позволи увеличаване на разходите през 2017 г.

„Растежът на българската икономика набира скорост и става по-широко базиран“, показва анализът на Unicredit.

Прогнозите на банката за икономическия ръст в България тази година са за 3,2%, а през 2017 г. – 3%.

„България е единствената страна от ЦИЕ, която има балансиран ръст, което означава, че във всички компоненти се отчитат повишения“, посочи Митов. Сравнително добрата позиция на страната се дължи и на положителните развития във външната търговия. Освен това валутните резерви са около 55-60% от БВП, а пък фискалният резерв възлиза на около 14% от БВП, което се обяснява с изтегления дълг, който не е бил необходим, посочи Митов.

От анализа на икономиста се разбира, че темповете на икономическото възстановяване на българското стопанство е близко до средните в ЦИЕ.

„Заради валутния борд няма как да бъдат въведени определени мерки от паричната политика, които да противостоят на негативните последици от Brexit за България“, смята Любомир Митов. Той е на мнение, че по принцип БНБ би могла да понижи минималните изискуеми резерви на банките, но няма смисъл от такива действия, тъй като и сега кредитните институции имат пари и има предлагане на заеми.

Като дългосрочни предизвикателства пред България Любомир Митов посочи демографското развитие, като основен проблем се очартава липсата на квалифициран персонал.

„Сега фокусът в образованието е върху запомняне на факти, а трябва да се развие в посока не запаметяване, в търсене, намиране и анализиране на информация”, препоръча икономистът. Той призовава да има дългосрочна държавна политика за организация на обучението в университетите, в която да е включен бизнесът и която да продължи десетилетия.

Според икономистите демографската политика трябва да се насърчава работата след пенсионна възраст, а не да се наказва, както е сега. Освен това е по-добре да се влагат средства в развитие на детските заведения, а не да се раздават на родителите, които си седят вкъщи, вместо бързо да се върнат в работната сила.

При проблема с емиграцията трябва да е ясно, че хората се интересуват не толкова от доходите, колкото от перспективите за развитие, затова една от целите на тази политика е привличането на квалифицирани мигранти.

„Приближаваме се до това, което стана в Япония, но разликата е, че доходите няма да са същите”, вижда друго предизвикателство пред региона Любомир Митов.

От Unicredit предупреждават, че при запазване на сегашния темп на реформи сближаването в доходите в България може да отнеме 50 години.

Петя Стоянова, BIG5.BG

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар