Понеделник, 28 Май 2018
Петък, 30 Септември 2016 11:00

Шефът на БНБ: Очаква се сливане на банки у нас

Вече има интерес от страна на стратегически инвеститори отвън

Очаква се сливане на банките в България, процес, който тече в цяла Европа. Това обяви в интервю за предаването „Тази сутрин” управителят на БНБ Димитър Радев.

Вече има интерес от страна на стратегически инвеститори отвън, преди година той беше нулев, уточни Радев.

По думите му в България не стои на дневен ред въвеждането на отрицателни лихви, което би означавало да плащаме на банката, ако си държим парите на депозит, но не се очаква и покачване на ниските лихвени проценти.

Банковият надзор е в много по-добра кондиция, приключи стрес тестът на банките, отчете Димитър Радев, който е начело на Народната банка от една година.

Всички банки у нас са над регулаторния минимум, припомни Радев. По думите му банковата система у нас е стабилна, а доверието във финансовите институции се възстановява.

Радев обяви, че работи добре с кабинета „Борисов 2”. Относно дълговете на държавата управителят на БНБ коментира, че страната ни е третата с най-нисък дълг спрямо БВП след Естония и Люксембург.

Според него е рано да се говори за влизането на България в Еврозоната. Към момента валтуният борд и левът са стабилни, обяви Радев.

 

Свързани статии (по етикет)

 • Петък, 30 Септември 2016 11:00
  Жельо Бойчев вика БНБ в парламента за сделката на Гинка с ЧЕЗ

  Депутатът от БСП Жельо Бойчев не е доволен от работата на временната парламентарна комисия за сделката между "Инерком" и ЧЕЗ. Именно той беше председател. По думите му, тя не е показала в крайна сметка има ли пари Гинка Върбакова пари и коя банка ще ѝ ги даде, за да управлява тока на половината ни икономика. Социалистът се закани пред БТВ, че следващият ход е изслушване на Нългарската народна банка. Депутатът иска да се даде отче на народните представители до къде е стигнала сделката и как ще намери над 1 млрд. лева новата бизнесменка от Пазарджик. Бойчев призна, че лично е обиден като депутат, който представлява интересите на хората, че не знае какво се случва с тока им и всичко се прави на тъмно. Той припомни, че вероятно чешките политици имат вероятно повече информация, отколкото нашите. 

  "Не съм удовлетворен от това, че не изпълнихме някои от големите очаквания, които имаше към комисията, а именно да дадем отговор на въпроса - кой и с какви средства купува активите на ЧЕЗ в България. Приехме доклад за дейността на временната комисия, който прави анализ на извършените приватизационни сделки със съответните констатации към тях и събира информация относно сделката за придобиване активите на ЧЕЗ в България”. каза по-рано днес Бойчев пред журналисти. Той добави, че комисията предлага на Министерски съвет да извърши цялостен анализ на изпълнението на целите, заложени в стратегията за приватизация на ЕРП. „Възлагаме да се направи преглед на постановление 181, в което са включени обектите от национална сигурност. Възлагаме на БНБ да предостави информация, относно финансовите ангажименти на български банки, свързани с тази сделка. Искаме да бъде направен и преглед на дейността на специалните служби в целия ход на сделката”, обясни народният представител. Той заяви, че смисълът на тази информация е да разсее съмненията около сделката с ЧЕЗ и по какъв начин български банки са свързани с финансирането й. „Без да знаем кой финансира сделката с ЧЕЗ, не можем да бъдем сигурни кой е купувачът”, категоричен бе Бойчев. Той заяви още, че не приема, че българските специални служби нямат информация относно хода на сделката и кои са ангажираните лица. "Комисията иска преглед на тяхната дейност. Няма смисъл да гласуваме бюджет за тези служби, за да се окаже, че когато е необходима такъв тип информация, не можем да я получим”, категоричен бе Жельо Бойчев.

 • Петък, 30 Септември 2016 11:00
  Пенсионерите са ощетени с милиарди от 2010 г. насам, поддържат стабилността на държавата с бедността си

  Ако имаше омбудсман на място, Борисов нямаше да вади пари като вълшебник, за да потушава протести.

 • Петък, 30 Септември 2016 11:00
  Трайчо Трайков: Заради паническия опит на Борисов да се дистанцира от сделката с ЧЕЗ, тя ще се провали

  "Почти сигурно е вече, че сделка ЧЕЗ – Гинка няма да има. В паническия си опит да се дистанцира, Борисов направи невъзможно участието на банкови институции. Свръхважно е обаче на днешното заседание в Народното събрание да бъде направен опит да се изясни на какво основание те са се съгласили да поемат железните ангажименти, толкова ентусиазирали продавача ЧЕЗ", коментира във Фейсбук бившият енергиен министър Трайчо Трайков.

  "Банките обикновено изискват за обезпечение дълготрайни активи, а не акции. За да приемат акции, те трябва да са безкрайно уверени в капацитета и желанието на кредиполучателя да ръководи успешно и почтено бизнеса, което в случая е меко казано несигурно. Така че или трябва да бъде заложена разпределителната мрежа и тогава КЕВР по закон ще трябва да разгледа лиценза наново, или има нещо друго. Другото би могло да е обезпечение в кеш, което елиминира риска и душевните терзания на банките, макар и да не стои много фотогенично пред публика. Освен държавната банка, естествено, където решенията се взимат по-иначе. Тази информация трябва да бъде изискана и получена, защото това ще даде и истинските отговори. За „руско-грузинските“ участници си е ясно, че знаят как да работят с управляващите. Преди около година, например, мнозинството в Столичния общински съвет под строй им одобри скандалния небостъргач в Хладилника. Така че нещата са стигнали много, много далече", коментира още Трайков.

Оставете коментар