Вторник, 22 Септември 2020

Петък, 12 Август 2016 14:50

За пръв път от осем месеца е регистрирана инфлация

Поскъпването на храни, горива и услуги в транспорта и туризма, доведоха до увеличение на индекса

 

През юли Националният статистически институт (НСИ) регистрира инфлация за пръв път от осем месеца.

Поскъпналите хранителни стоки, горива, енергийни източници и услуги в някои сектори, измежду които транспорт и туризъм, водят до успокоение на дефлацията на годишна база до 0,2%.

В седмия месец на 2016 г. инфлацията е 1% спрямо юни. Положителната месечна стойност е първата от октомври 2015 г. насам, когато беше 0,2%. Освен това изменението на индекса на потребителските цени е от 1% за пръв път от юни 2012 г. насам.

През юли цените в групата на хранителните продукти и безалкохолните напитки се повишават с 1,7% на месечна база. Сред тях спрямо юни по-осезаемо се покачват цените на пресните зеленчуци (+14,9%), ябълките (+5%), захарта (с 2,6%), свинското месо (+2,2%) и други. По-съществен спад в цените на хранителните стоки има по-осезаемо при картофите (-13,3%), прасковите и кайсиите (-3,6%), яйцата (-0,9%), ориза (-1%) и други.

В групата на алкохолните напитки и тютюневите изделия няма промяна в цените в сравнение с миналия месец.

При облеклата и обувките НСИ отчита намаление на цените с по 2,2%, което може да се обясни с летните намаления и промоции.

Цените в ресторантите и хотелите са нагоре с още 1,2% на месечна база в разгара на активния летен сезон.

Например, пакетните услуги за почивка и туристически пътувания са с 15,4% по-скъпи, докато услугите по краткосрочно настаняване са 11% по-скъпи спрямо юни.

Цените в областта на развлеченията и културата са нагоре с 6,3%, сочи още статистиката на НСИ.

В транспорта има увеличение на цените с 1,8% на месечна основа. Цените на международните полети са нагоре със 17,6% спрямо юни, например.

Горивата също продължават да поскъпват.

С най-съществен ръст са цените на бензина А95Н и А98Н от, съответно, 2,1% и 1,6%, дизеловото гориво с 1,8%, газ пропан-бутан за ЛТС – с 3,1%, а докато цените на газообразните и течни горива за битови нужди са по-високи с 1,2 и 1,3% на сто спрямо миналия месец.

От юли са по-евтини парното и топлата вода, с 5,5% и 3,%, съответно след приетото понижение от КЕВР. Електроенергията обаче е нагоре с 0,1%, показват данните на НСИ, след като от 1 юли са в сила и нови цени на тока. С 2,7% е по-евтин и метанът.

През юли цените на лекарствените продукти намаляват с 0,2%, докато лекарските и стоматологичните услуги растат с по 0,1%. Така общият спад на цените в здравеопазването е от 0,1% през юли.

Цените в секторите образование и съобщения остават на равнището от миналия месец.

Използвайки европейската методология, НСИ също регистрира инфлация от 1% спрямо юни.

На годишна база обаче хармонизираният индекс на потребителските цени (ХИПЦ), който измерва изменението на цените на стоките и услугите, използвани от всички домакинства на територията на страната (включително и чуждестранните), се понижава с 0,4%, докато за седемте месеца от 2016 г. намалението възлиза на 1,1 на сто.

В същото време цените в т. нар. малка потребителска кошница (100-те най-необходими стоки и услуги с тегла, каквито имат те в бюджетите на най-бедните 20% от домакинствата) са с 0,7% по-високи на месечна база и с 0,2% през първите шест месеца на годината.

С най-голям принос за месечната инфлация в малката кошница са поскъпналите с 1,3% хранителни продукти.

Цените на нехранителните стоки са надолу с още 0,1% след същото понижение през юни, а на тези в сектора на услугите не бележат изменение.

BIG5.BG

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар