Вторник, 10 Декември 2019
Вторник, 23 Август 2016 13:34

Нови изисквания влизат в сила за морските плажове

По-евтини шезлонги и чадъри от следващото лято

От следващият летен сезон ще има нови изисквания към концесионерите на морските плажове. Това стана ясно след среща на министъра на туризма Николина Ангелкова с концесионери и представители на туристическия бизнес.

Новите изисквания са част от измененията на Методиката за определяне на минималния размер на концесионното плащане. Тяхната цел е подобряване на туристическия продукт.

Основно изискване за концесионерите ще е да имат опит и концепция за управление на плажовете, тъй като договорът за концесията ще бъде сключен за срок от 20 години. Всяка година те ще трябва да предоставят план за управление на плажа, така че Министерството на туризма да може да следи чрез своите контролни органи дали изискванията се спазват.

Своеволията в цените на плажните принадлежности ще бъде основание за едностранно прекратяване на договора за концесия от страна на Министерството на туризма.

Цените на плажните принадлежности ще бъдат основен елемент при избора на концесионер. Залага се 40% тежест за предлаганата цена за един брой чадър и шезлонг, като във всички формули се определят базисна цена от 2 до 4 лв. Останалите 20% с свързани с допълнителните услуги, които всеки един концесионер ще предлага.

В зависимост от това къде се намира плажът, бъдещите концесионери ще трябва и да предоставят предварителна схема на терени с възможности за евентуални паркоместа. Като освен за автомобили, те ще трябва да осигурят задължително и пешеходен достъп до всеки един плаж.

BIG5.BG

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар