Събота, 26 Септември 2020

Петък, 11 Януари 2019 15:13

Няма как да бъде решен въпроса с циганската общност при сегашните условия. Нужен е Закон за трите удара!

Проф. Михаил Константинов за проблема с циганските своеволия и за това етнически ли е конфликтът с циганската общност и адекватни ли са сега реакциите на държавата пред радио "Фокус"

– Проф. Константинов, решим ли е проблемът с циганските своеволия?

– Стана един лаф, че всеки проблем има решения, а ако няма решения, значи не е бил проблем. А по-точно в случая е да се каже, че при тези условия, които съществуват в държавата, по-общо в Европа да кажем, проблемът няма решение. Както няма решение и проблемът с миграцията и с тероризма в Европа. В този момент това няма решение. Защото се опитват с палиативни мерки да се борят срещу него. Ние също се опитваме с недостатъчни мерки да борим срещу циганската престъпност. Така че при тези условия решение няма.

– Е, как се опитваме да се борим, проф. Константинов, като се оказва, че квартал незаконни постройки има в село Войводиново, където стана последният инцидент. И стои пред очите на местната власт, пред очите на полицията и никой не се е намесил, никой не е попитал: какви са тези хора, откъде идват, как строят, защо строят, какво правят там. Те не никнат като гъби тези постройки, иска се време. Селото е малко, хората се познават, не виждат ли местните власти, какво става? Не виждат ли, че се появява половин село? Че има агресия между двете групи, че тлее напрежение? Ето това се нарича бездействие. Не мога да му намеря друга дума.

– Да, това е бездействие. Освен него има предизборно заиграване с определени етнически групи, които естествено продават гласовете си и така са необходими на политиците. Между впрочем, ако примерно силно се усложни бюлетината за гласуване, хората с ниска степен на грамотност ще имат проблеми да я попълнят. И добре би било да се въведе изискването за образователния ценз. И би било добре, ако този ценз стимулира някои хора да се образоват повече. Но това, за което говорим, няма да стане. Разбрах, че 200 000 млади цигани в страната са не само функционално неграмотни, те са буквално неграмотни. При тях няма никакъв шанс да се включат в съвременния пазар на труда. Тоест те са обречени да бъдат аутсайдери, да живеят в някаква мизерия. Този проблем не виждам как ще се реши. Подобен проблем имат редица общности в западните страни – имат го може би в по-лека форма, не знам, грамотността на техните малцинства докъде е стигнала. Но там също са на помощи, не участват в съвременния пазар на труда и т.н. Нека да бъда съвсем ясен: няма как да бъде решен този въпрос при сегашните условия.

– А какво трябва да се направи? Не можем да живеем от казуси в казуси. От случая в Катуница до случая Войводиново. Осем години продължава една и съща история със същите проблеми, същите реакции на властите, същите обещания и ангажименти и отново нищо.

– Има предложения, достатъчно направени по въпроса. Не е ясно доколко те ще доведат до някакъв резултат. Факт е, че те даже не се и прилагат. Ето, сега се предлага една стара идея да се дават помощи само до второ дете. А трето и четвърто – само ако са грамотни децата, когато родителите им са ги пратили на училище. Но дори и в този случай ние стигаме до голяма взаимна голяма лъжа: циганите лъжат, че си пращат децата на училище, за да взимат помощи, а пък училищата лъжат, че циганчетата ходят на училище, за да взимат делегираните бюджета. Така че дошло е до тази взаимна лъжа, не виждам какво нещо съществено може да се направи. В общи линии настроението в страната е за взимане на твърди мерки в рамките на закона. Много е важно също да се промени законът. Ние непрекъснато четем за хора, които имат по няколко условни присъди. Аз не го разбирам това нещо, как може да имаш няколко условни присъди? Можеш да имаш една условна и ако в рамките на съответния период извършиш второ престъпление, втората не може да бъде условна. Трябва да се ожесточат малко наказанията. Но пак няма да се реши тотално проблемът, може би ще има по-голямо удовлетвореност на жертвите. Защото сега наистина е подигравка всичко, което се случва. Ето сега например там малолетният циганин положително ще получи две години максимум и това ще бъде. Пълнолетният може би ще му дадат някаква тройка. Това очевидно не действа възпиращо. Освен това много често циганите са под влияние на долнопробни наркотици, които просто силно изменят човешкото съзнание. Не че българите не се друсат, разбира се, но виждате, резултатът какъв е. Повтарям – при тези условия решение няма. Да не казваме кой кога и как е решавал този проблем, защото ще ни обвинят в някои други работи. Има и други начини за действие.

– Проф. Константинов, защо партиите продължават да развращават циганите, купувайки гласовете им? Не виждат ли, че по този начин те подронват брега, на който стоят?

– Всичко е заради това, че ги използват като електорален ресурс. Вижте, проблемът със съвременните политици не само в България, а и на Запад, е, че те имат четиригодишен хоризонт. Те мислят четири години напред, и то в най-добрия случай. Много често мислят две години напред.

– Това не е извинение.

– Проблемите, за които говорим имат, ако изобщо имат, дългосрочно решение. Става дума да се взимат мерки за следващите 10-15-20 години, за да има резултат някъде към 2050-а година, да започне да се решава тоя проблем. Това е. Кой е този политик, който мисли в такава дълбочина? Той мисли само него да го изберат за следващите избори. А как според вас се достигна до едни безпрецедентни нива на терор в Западна Европа в момента? Вие си представете, какъв е ужасът от това, което се случи през последните три години във Франция, в Белгия, в Германия. Ако вземем дори размера на Франция, която е 10 пъти по- голяма от България, представете си тука за една нощ в София някой да разстреля 13 души. Правя аналогия с терористичния акт в Париж, когато загинаха 130 души. Добре, ние сме 10 пъти по-малко и тука тръгват някакви хора и застрелват 13 души. Представете си, какво ще стане в държавата? Най-малкото аз се сещам, че в България има 200 хиляди ловци. Тези хора сигурно ще намерят начин да ни защитят, като държавата не може да ни защити. Така че виждате и там какво става. В света, който за нас е мечта, не могат да решат тоя проблем. Вижте, Англия как се гърчи в т.нар. „Брекзит“. И какво уважение може да предизвика английската държава в този момент у своите граждани и гражданите на света? Там е някаква пълна разруха. Какво се случва и в Германия, и в други държави? На всякакви места каквото става в момента в белия свят, в християнската цивилизация, са просто, как да ви кажа, някакъв белег за това, че много бързо отиваме към края.

– Етнически ли е конфликтът с циганската общност: българи-цигани?

– Циганската общност е много особена общност. Те не са обикновен етнос. Те имат изключителна устойчивост и адаптивност. Вероятно, ако стане голям природен катаклизъм, те ще са от хората, които ще оцелеят. Имат изключителна способност за оцеляване, което е положително качество. Но имат и друг начин на живот. Дори вземете техния термин – примерно, когато крадат желязо, те казват, че берат желязото. Това е нещо като гъбата. Значи, както ние берем гъба в гората, така те берат желязо. Няма значение на кого е това желязо и т.н. Просто друго отношение към света имат. Това трябва да го разберем.

– Не е луд, който яде зелника, а който му го дава, професор Константинов. Ако има закони и правила, няма да бере желязо, а ще бъде отговорен към това желязо.

– Когато един циганин го изкарат от гетото, той си става съвсем нормален човек. Всеки познава такива хора, които са се подредили, пращат си децата на училище, живеят като бели хора. Но гетото е ужасяващо нещо. Гетото е смърт. То е една лепкава маса, от която не можеш да излезеш. И ние всички тук, дето си говорим с вас и хората, които ни слушат, трябва да сме благодарни на Господ, че не сме се родили в гетото. Защото ако се бяхме родили в гетото, щяхме да дишаме лепило още от малки и щяхме да правим ей тия неща, дето ги виждаме.

– Адекватни ли са реакциите сега на държавата?

– На държавата не, разбира се. Разбираеми са реакциите на хората и аз искрено се надявам да не се стигне до ескалация, защото само това ни трябва, да се дадат и жертви и ще стане страшно. Но вижте сега, циганите и те имат чувство за самосъхранение, доколкото знам, са избягали в дън гори Тилилейски, както се казва, и скоро няма да се върнат във Войводиново. Но действително, че това, което дразни хората, е, че се допуска незаконно строителство и незаконно заселване. Това няма да остане така. Това е по принцип. Щом се появи някакво подобно нарушение на закона, то трябва да бъде пресичано. А не да стига до размера, от който вече става едва ли не много трудно да се спре. Всичко това е обица за всички ни. И това, че идват европейски избори, не трябва да променя нещата. Трябва да се действа твърдо, в рамките на закона и ако трябва той, законът, да се промени. В крайна сметка вижте какво става в Америка. Аз мога да дам САЩ като пример. В много щати там има Закон на трите удара. Там извършиш ли трето престъпление, трето престъпление, отиваш 25 години в затвора или до живот. Преценява се, че ти вече не си способен да се върнеш в човешкото общество като нормален гражданин и те те изхвърлят от себе си и те затварят до края на живота. Повтарям, трето престъпление. Тука имаме хора с десетки и стотици извършени престъпления. Дайте да помислим за въвеждането на Правилото за трите удара. Все пак циганите може да са всякакви, но те не са луди. Те като разберат, какво е положението, може би ще си променят поведението. Като влязат няколко от тях на по 25 години за три престъпления, ще видим как другите ще реагират. Щом може великите САЩ, най-великите демократи в света го правят, защо да не го опитаме и ние.

– На този етап как оставаме?

– На този етап оставаме с надежда, че все пак нещо ще почне да се прави. Ние все пак не трябва да забравяме, че сме демократична държава, но това не значи, че не може да има много строги закони. В правовата държава се спазват законите. Законите трябва да бъдат очевидно по-твърди. Най-малкото жертвите или роднините на жертвите да получат справедливост. И естествено по-разумните от престъпниците да бъдат предпазени от това да извършат престъпление. Сега навсякъде има хора психопати, никой закон не може да ги спре, но въпросът е масово хората да знаят, че има необратима присъда и тя не е лека. Много давам за пример трите удара. Защо не се говори по този въпрос? Ама не било в Европа така. В Щатите е така. Ето да взимаме пример от великите американци.

– Очакваме да видим реакциите на държавата, защото освен присъствието и лексиката на вицепремиера Каракачанов, на този етап не сме чули нищо друго.

– Щом не сме чули, значи действително чакаме да видим, какво ще се направи тук. И не трябва да се политизира въпросът, в смисъл опозицията и правителството да почнат да говорят на различен език. Проблемът е всеобщ. В крайна сметка това е почти състояние на война. Българските граждани се чувстват несигурни, те се чувстват като на бойното поле. А и самите цигани се чувстват несигурни. Те ненапразно са избягали от там, цялата махала знае, какво ще се случи, и е изчезнала. Така че всички заедно да сядаме и да решаваме проблема.

– Да, проблемът не търпи вече отлагане.

– Не търпи да никакво отлагане. Избори не избори, сядаш и решаваш проблема. Така че опозицията да бъде добра да седне заедно с управляващите, заедно да решават тия въпроси, защото нали след време опозицията сегашната тя ще управлява. Този проблем ще й се стовари и на нея.

източник: focus-news.net

Свързани статии (по етикет)

 • Петък, 11 Януари 2019 15:13
  Европарламентът настоя за прекратяване на антициганизма

  Отчита се, че през последните години положението на ромите в ЕС не се е подобрило, отчасти поради “липсата на политическа воля”

 • Петък, 11 Януари 2019 15:13
  Движението „Животът на чернокожите има значение“ мълчи за ежедневното насилие в САЩ

  The Times: Последната статистика на ФБР ни показва, че през 2018 г. в САЩ са били убити 2925 чернокожи. От тях 2600 са убити от други чернокожи. Два пъти повече бели са били убити от чернокожи, отколкото чернокожи са убити от бели. Освен това полицаите убиват два пъти по-често бели, отколкото чернокожи

 • Петък, 11 Януари 2019 15:13
  Голямото завръщане на мутрите

  По улиците отново плъзнаха дебеловрати момчета, наемни биячи, които демонстрират пълно безочие и неуважение към държавата и закона. Вече нищо не ги спира, дори и извънредното положение. Те бият посред бял ден из цялата страна, унищожават сервизи на свидетели, палят дестилерии, събират дългове с оръжие, пише "Сега"

Оставете коментар