Събота, 08 Август 2020

Вторник, 12 Февруари 2019 16:30

Проф. Стив Ханке: Очакваната рецесия в Еврозоната ще има негативно влияние върху българската икономика

Късметлии сте, че имате плосък данък, защото това единственото добро нещо във вашата данъчна система. Администрирането на данъци в България е на едно от най-лошите места в света. България направи малко реформи в икономиката и това доведе до слаб инвеститорски интерес

Ако България съкрати държавната администрация с 50 процента, може да назначи висококвалифицирани специалисти на много добри заплати по примера на Сингапур. Това мнение изрази американският икономист проф. Стив Ханке в интервю за Дарик радио

- Професор Ханке, България отчита около 3 процента ръст на икономиката, а Румъния над 6 на сто. Защо е тази разлика според Вас?

- През 2010 година България и Румъния заемат 46 място от общо 162 страни по ниво на икономическа свобода според института „Фрейзър”. През 2016 година България отново заема 46 място в класацията, но Румъния бележи напредък, от 46-то отива на 20 място.

Несъмнено реформите , извършени в Румъния, повишиха доверието на инвеститорите в страната. В резултат на което преките чуждестранни инвестиции се повишиха в Румъния и на практика утроиха. От 2010 година Румъния въведе икономическа либерализация , което привлече чуждите компании и засили притока на инвестиции.

В същото време България направи малко реформи в икономиката и това съответно доведе до липсата на инвеститорски интерес към вашата страна.

- Питам ви едновременно за България и Румъния, защото двете страни са често сравнявани...

- Да разбираемо е, България и Румъния са съседи. Но Румъния е по-голяма страна. Демографският фактор също е от голямо значение.

- Вие знаете, България има проблем с чуждите инвестиции. Но страната ни се надяваше, че след като е въвела ниска ставка на плоския данък, ще привлече повече вложения... Защо не става така?

- България има нисък плосък данък и това е чудесно. Това е едно от добрите ви предимства като страна. Ако погледнете анализ на Световната банка ще видите, че експертите на банката откриват проблем с данъците. Плоският данък е само един от данъците, той е правилно решение, но ако искаш да регистрираш среден бизнес в България това отнема 453 часа на година. В средна Азия и в други части на Европа регистрация на фирма става за около 250 часа. Това спестява време. В Сингапур регистрацията на фирма става лесно и бързо. Бюрократичната система за администриране на данъци в България е кошмарна. Това ви прави неатрактивна държава. Това влияе на привличането на инвестиции в страната. Правораздаването в страната е слабо и това също притеснява инвеститорите.

Друг проблем е корупцията. Нивото на обслужване, което предоставя държавната администрация, е ужасно. Ако погледнете електроснабдяването... според доклад на Световната банка да получиш достъп до електроснабдяване е твърде бавен процес. Това е ужасно. Според доклада в страните с добри показатели процедурите за свързаност до електрическата мрежа отнемат около 80 дни на бизнеса, в България това става за 262 дни. Инвеститорите имат предвид именно времето, за което ще получат достъп до ток и транспортните разходи. Нужни са реформи в държавната администрация, както и премахване на глупави правила за регулация. Ако премахнете плоския данък, ще стане по-лошо.

Късметлии сте, че имате плосък данък, защото това единственото добро нещо във вашата данъчна система. Администрирането на данъци в България е на едно от най-лошите места в света.

- Вие препоръчвате модела на администрация на Сингапур. Но мислите ли, че България може да си позволи да плаща високи заплати на чиновници, както е в Сингапур?

- Не одобрявам насоката на вашия въпрос, защото Сингапур беше бедна държава като България. През 1965 година Сингапур беше бедна страна. След това започна коренна промяна в администрацията. Бяха назначени висококвалифицирани служители, които са добре платени. Говорим за една компактна администрация. Ако намалите администрацията с 50 процента, можете да предоставите двойни заплати в държавната администрация. Можете да дадете двойни заплати на висококвалифицирани специалисти.

- Как очакваната рецесия в Еврозоната ще повлияе България?

- Ще има негативно влияние върху българската икономика. Зависи как ще се развие рецесията в Европа. Във всички страни на Европа се забеляза забавяне на икономически растеж. Много слабото развитие на европейските икономики със сигурност ще има отрицателно влияние върху България.

Цялото интервю на звуков файл - ТУК.

Свързани статии (по етикет)

 • Вторник, 12 Февруари 2019 16:30
  Тръмп заяви, че ще замрази едностранно данъците върху доходите на физическите лица, ако няма споразумение по програмата за стимулиране на икономиката

  Президентът на САЩ Доналд Тръмп се зарече, че ще предприеме едностранни действия, ако не бъде постигнато споразумение с демократите за програма за стимулиране на икономиката във връзка с преодоляването на негативните последици от пандемията от коронавируса, предаде Ройтерс, цитирано от БТА.

 • Вторник, 12 Февруари 2019 16:30
  Над 43 млн.лв. са изплатени на микро- и малки предприятия за икономическите щети от COVID-19 по ОПИK

  Увеличеният състав на оценителната комисия ще позволи от следващата седмица да се създават и оценяват по четири оценителни сесии на седмица, се посочва в прессъобщението

  Общо изплатените до момента безвъзмездни средства към българските фирми по Процедура „Подкрепа на микро- и малки предприятия за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19“ са в размер на 43 580 189 лева, съобщиха от Министерството на икономиката.

  Към днешна дата одобрени за финансиране по процедурата са 7 388 броя проектни предложения, по които стойността на предоставената безвъзмездна финансова помощ е в размер на 61 671 816 лева.

  Увеличеният състав на оценителната комисия ще позволи от следващата седмица да се създават и оценяват по четири оценителни сесии на седмица, се посочва в прессъобщението.

  Управляващият орган на Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ е подписал през тази седмица и нови 875 броя административни договора за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ с одобрените за финансиране кандидати от седма оценителна сесия. Приключена е и оценката по осма оценителна сесия. Към момента е започнала оценката на 14 хил. проектни предложения с регистрационни номера до номер BG16RFOP002-2.073-14000, включително.

  Общо подадени проектни предложения по процедурата на Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ са 27 623 броя.

 • Вторник, 12 Февруари 2019 16:30
  Румен Гечев: Действията на управляващите са панически акт

  „Винаги, когато се намира на тясно политически, г-н Борисов прибягва до тази мярка на отварянето на чувала“, коментира Гечев

Оставете коментар