Петък, 29 Май 2020

Вторник, 12 Февруари 2019 16:30

Проф. Стив Ханке: Очакваната рецесия в Еврозоната ще има негативно влияние върху българската икономика

Късметлии сте, че имате плосък данък, защото това единственото добро нещо във вашата данъчна система. Администрирането на данъци в България е на едно от най-лошите места в света. България направи малко реформи в икономиката и това доведе до слаб инвеститорски интерес

Ако България съкрати държавната администрация с 50 процента, може да назначи висококвалифицирани специалисти на много добри заплати по примера на Сингапур. Това мнение изрази американският икономист проф. Стив Ханке в интервю за Дарик радио

- Професор Ханке, България отчита около 3 процента ръст на икономиката, а Румъния над 6 на сто. Защо е тази разлика според Вас?

- През 2010 година България и Румъния заемат 46 място от общо 162 страни по ниво на икономическа свобода според института „Фрейзър”. През 2016 година България отново заема 46 място в класацията, но Румъния бележи напредък, от 46-то отива на 20 място.

Несъмнено реформите , извършени в Румъния, повишиха доверието на инвеститорите в страната. В резултат на което преките чуждестранни инвестиции се повишиха в Румъния и на практика утроиха. От 2010 година Румъния въведе икономическа либерализация , което привлече чуждите компании и засили притока на инвестиции.

В същото време България направи малко реформи в икономиката и това съответно доведе до липсата на инвеститорски интерес към вашата страна.

- Питам ви едновременно за България и Румъния, защото двете страни са често сравнявани...

- Да разбираемо е, България и Румъния са съседи. Но Румъния е по-голяма страна. Демографският фактор също е от голямо значение.

- Вие знаете, България има проблем с чуждите инвестиции. Но страната ни се надяваше, че след като е въвела ниска ставка на плоския данък, ще привлече повече вложения... Защо не става така?

- България има нисък плосък данък и това е чудесно. Това е едно от добрите ви предимства като страна. Ако погледнете анализ на Световната банка ще видите, че експертите на банката откриват проблем с данъците. Плоският данък е само един от данъците, той е правилно решение, но ако искаш да регистрираш среден бизнес в България това отнема 453 часа на година. В средна Азия и в други части на Европа регистрация на фирма става за около 250 часа. Това спестява време. В Сингапур регистрацията на фирма става лесно и бързо. Бюрократичната система за администриране на данъци в България е кошмарна. Това ви прави неатрактивна държава. Това влияе на привличането на инвестиции в страната. Правораздаването в страната е слабо и това също притеснява инвеститорите.

Друг проблем е корупцията. Нивото на обслужване, което предоставя държавната администрация, е ужасно. Ако погледнете електроснабдяването... според доклад на Световната банка да получиш достъп до електроснабдяване е твърде бавен процес. Това е ужасно. Според доклада в страните с добри показатели процедурите за свързаност до електрическата мрежа отнемат около 80 дни на бизнеса, в България това става за 262 дни. Инвеститорите имат предвид именно времето, за което ще получат достъп до ток и транспортните разходи. Нужни са реформи в държавната администрация, както и премахване на глупави правила за регулация. Ако премахнете плоския данък, ще стане по-лошо.

Късметлии сте, че имате плосък данък, защото това единственото добро нещо във вашата данъчна система. Администрирането на данъци в България е на едно от най-лошите места в света.

- Вие препоръчвате модела на администрация на Сингапур. Но мислите ли, че България може да си позволи да плаща високи заплати на чиновници, както е в Сингапур?

- Не одобрявам насоката на вашия въпрос, защото Сингапур беше бедна държава като България. През 1965 година Сингапур беше бедна страна. След това започна коренна промяна в администрацията. Бяха назначени висококвалифицирани служители, които са добре платени. Говорим за една компактна администрация. Ако намалите администрацията с 50 процента, можете да предоставите двойни заплати в държавната администрация. Можете да дадете двойни заплати на висококвалифицирани специалисти.

- Как очакваната рецесия в Еврозоната ще повлияе България?

- Ще има негативно влияние върху българската икономика. Зависи как ще се развие рецесията в Европа. Във всички страни на Европа се забеляза забавяне на икономически растеж. Много слабото развитие на европейските икономики със сигурност ще има отрицателно влияние върху България.

Цялото интервю на звуков файл - ТУК.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар