Понеделник, 19 Август 2019
Събота, 23 Февруари 2019 14:18

Посланикът на Куба: Подложени сме на несправедлива и тежка блокада от страна на САЩ, но сме отпимисти в постигане на целите си

Куба е в очакване на своята Магна харта. На референдума на 24 февруари се гласува за новата конституция на републиката. Кубинците ще кажат с гласа си: "Да" на Революцията, на суверенитета и независимостта на родината, "Да" на единството на нашата нация, "Да" на социалистическия курс на Куба, казва в интервю на Оля Ал-Ахмед за BIG5 новият посланик на Република Куба в София Н. Пр. г-жа Каридад Ямира Куето Милиан.

- Какво е Куба 60 години след революцията?

- Позволете ми за начало да кажа, че говоря от името на героичните жертви на народа на Куба в продължение на повече от 160 години борба за нашата независимост и суверенитет. Кубинският народ - героичен вчера и горд днес с историята си - остава ангажиран с идеалите си и с делото на Революцията. Той е знаел как да устои и да спечели. 60 години след победата на революцията - онзи 1 януари 1959 г., кубинският народ има волята, необходима за справяне с трудни обстоятелства, без да отстъпва милиметър от нашите принципи и без да позволява да има сянка върху нашия суверенитет и независимост. Нашият народ се изправя решително срещу новите мерки на икономическа, търговска и финансова блокада, наложена от САЩ срещу Куба. Ние се готвим да посрещнем хода на конфронтацията, която очевидно правителството на президента Доналд Тръмп възнамерява да наложи. Готвим се да се изправим срещу прилагането на чудовищни правни мерки срещу нашия народ и икономика ни и срещу суверенитета и независимостта на всички на планетата, като например прилагането на дял III от така наречения закон Хелмс-Бъртън, приет през 1996 г. Нашият народ, и особено новото поколение, се занимава с генериране на идеи, знания и съдържание в комуникационната битка за защита на истината, в защита на паметта и идентичността на Куба. Нашите млади хора са толкова патриотични колкото родителите си, колкото хилядите кубинци и кубинки, които направиха възможен триумфа на революцията и които са защитавали през последните десетилетия нейните завоевания.

- Какво специално се промени с пристигането на новия президент?

- Ние, кубинците, гордо казваме, че 2018 година беше година на приемственост. Процесът на прехвърляне на основните отговорности към новите поколения върви добре. Народът ни цени стила на работа и ръководството на президента Мигел Диас-Канел Бермудес. Харесва честите му контакти с хората по улиците, неговата колективна работа, разпореждането му към нашите министри за поддържане на постоянна комуникация с народа чрез медиите и в социалните мрежи. Кубинският народ се гордее с президента си и е сигурен в непрекъснатостта на революцията.

Тази сигурност в приемствеността беше ратифицирана след преминаването на тежкото торнадо, което удари Хавана на 27 януари. Нашият народ заедно с лидерите си отиде да спасява бедстващи хора, за да избегне нови жертви; да изчислява размера на нанесените щети; да помага за възстановяване на основните услуги; да се грижи за пострадалите; да организира приоритетите и да помогне на най-уязвимите; да се осигури информация за Куба и света за работата по възстановяване. Заедно през тези последни седмици сме построили по-красиви неща там, където торнадото остави опустошение. Ратифицирахме стойността на човешката солидарност.

- Кубинците тъгуват ли за династията Кастро?

- Без съмнение на нас, кубинците, ни е мъчно за физическата липса на Фидел - безспорен лидер на нашата революция. Но в която и да е улица или дом в Куба, във всяко училище или фабрика можете да намерите плакати, които казват: „АЗ СЪМ ФИДЕЛ, НИЕ ВСИЧКИ СМЕ ФИДЕЛ. Това означава, че Фидел, Раул и Революцията са заедно с народа на Куба и ни водят в изграждането на по-справедливо, проспериращо и устойчиво общество.

- Какви са отношенията между двете ни страни в областта на културата?

- Днес двустранните отношения в областта на културата са ограничени. Куба и България обаче имат история на силни културни, научно-технически и спортни връзки, в областта на комуникацията, в разпространението на испанския език. И най-важното е, че в различните институции на двете страни съществува обща воля за бъдещи действия, които да ни позволяват да укрепим и разширим взаимното познаване на историята на нашите две страни и културното наследство на народите ни. Чрез културата, изкуството и знанието връзките между народите са по-солидни и трайни.

- Как стои въпросът с търговията днес?

- През последните години акцентът на двустранните ни отношения беше върху насърчаването и диверсификацията на икономико-търговските и инвестиционните връзки. Куба високо цени нивото на българските специалисти и техници в различни области. Вярваме, че има реални възможности за насърчаване и постигане на по-голямо присъствие на български бизнесмени и инвеститори в приоритетни сектори на кубинската икономика. Необходимо е да бъдем проактивни и възнамеряваме да бъдем проактивни. Напредък се отчита в областта на строителството, храните, информационните технологии, производството и търговията с лекарства и минното дело. 

Американската блокада срещу Куба сериозно ограничава възможностите за бизнес и инвестиции в Куба. Множество международни банки са подложени на натиск да не подкрепят финансови или търговски сделки с Куба. Но ние упорстваме в нашите цели и сме оптимисти. Повече от 27 години, в Общото събрание на Организацията на обединените нации, международната общност поиска и продължава да настоява за премахване на несправедливата блокада срещу Куба.

- Куба е известна с това, че е една от най-напредналите медицини, особено в областта на хирургията и пластичната хирургия. Има ли обмен в тази област? Може ли нещо друго да ни кажете за медицинския напредък на страната?

- Високото ниво на кубинската медицина и здравните специалисти в Куба е признато в целия свят. Повече от 300 хиляди кубински лекари са предоставили услугите си в повече от 65 страни по света, в най-отдалечените места на планетата. Те са го направили безкористно, с хуманизъм и с убеждението, че няма нищо по-важно от здравето на човешкото същество. Революцията ни е учила да уважаваме човека и неговото достойнство. Куба постигна значителен напредък в областта на хирургията, педиатрията, превенцията на заболявания като диабет, цереброваскуларни заболявания, рак на белия дроб и други злокачествени заболявания. Достигнахме голямо развитие в биотехнологията. 

Но американската блокада и нейните извънтериториални ефекти също оказват сериозно въздействие върху кубинската медицина. За Куба е трудно да регистрира своите лекарства в регионални и международни регистри. Нашите деца са лишени от лекарства, които се произвеждат или продават в САЩ. Куба е принудена да купува лекарства и медицинско оборудване на много високи цени на международния пазар. Американското правителство отказва визи на лекари и кубински специалисти за участие в международни събития. Въпреки всички тези пречки, кубинската наука и медицина гледат към бъдещето. Ние работим, за да превърнем в реалност думите на Фидел, когато каза, че „Науката и произведенията на науката трябва един ден да заемат първо място в кубинската национална икономика. Трябва да развиваме произведенията на интелигентността. Това е нашето място в света, няма друго“.

- Какви инициативи и събития предвиждате тази година?

- През 2019 г. Куба ще бъде домакин на много международни събития. Току-що се проведоха Международният педагогически конгрес 2019 г. и IV международна конференция "За баланса на света". Преди няколко дни приключи Международният фестивал в Хавана. През ноември Хавана ще бъде домакин на Международния конгрес по хирургия. През цялата тази година Куба ще празнува, защото честваме 500-годишнината от основаването на Вила де Сан Кристобал де ла Хавана, която днес е столица на всички кубинци. Каним ви да посетите сайта на посолството на Куба в София, където сме публикували на испански и български език Календара на международните събития в Куба 2019.

- Планирани ли са посещения на държавно ниво между България и Куба?

- През последните години властите в двете страни изразиха интереса си за повишаване на двустранния политически диалог и за увеличаване обмена на правителствени делегации между Куба и България. Важно е лидери на двете страни, както и лидерите на политическите партии, парламентаристи, дипломатически служители и министерства да обменят мнения за нашите национални реалности и за международната ситуация. Възнамеряваме да разработим действия, така че през 2019 г. да се осъществят посещения на високо ниво в двете столици. Има взаимна политическа воля и това е най-важното.

- В България са се обучили много кубински студенти. Каква е ситуацията днес?

- Цяло поколение кубински специалисти, професионалисти и техници бяха обучени в България преди повече от 30 години в различни области на знанието, науката и технологичните иновации. От десетилетия тези специалисти допринасят съществено за икономическото развитие на страната ни и продължават да предават знанията си на новите поколения кубинци, които носят отговорността за подобряване на кубинския икономически модел. Отношенията на приятелство, уважение и братство, възникнали между Куба и България, продължават с времето.

- Куба е известна и с добрата си образователна система. С какво можете да се похвалите в тази сфера?

- В продължение на повече от шест десетилетия кубинската държава работи за гарантиране на приобщаващо, справедливо и качествено образование и насърчава възможностите за учене през целия живот за всички. Новата Конституция на Република Куба, която ще бъде представена на народния референдум на 24 февруари, потвърждава принципа, че държавата ръководи, развива и насърчава образованието, науката и културата във всичките му прояви.  

В Куба имаме индекс на неграмотните 0.2%, което отразява високите нива на образование в нашата образователна система. Важно е да бъде подчертан интернационалният характер на кубинското образование. Пример за това е обхватът на метода „Да, аз мога“, благодарение на който повече от 10 милиона и 600 хиляди млади и възрастни хора са се научили да четат и пишат. В нациите, до които е достигнал, три страни са се обявили за „свободни от неграмотност“. Този кубински метод се адаптира към напредъка на науката и технологиите в световен мащаб. В 27 педагогически училища и в 16 университета в страната се обучават повече от 37 хиляди учители от гимназиално и университетско ниво, а над 5 400 го правят по модела на курсовете с срещи. Днес ние се ангажираме да разработим образователна система, която изгражда критично мислене и поведение на конфронтация с културния колониализъм, основано на колективния дух и солидарността, без да пренебрегват материалните потребности на човека.

- Куба е привлекателна дестинация за много български туристи, но пътуването там е много скъпо. Има ли концесия по отношение на визите и цените?

- Куба продължава да бъде привлекателна и безопасна туристическа дестинация. Кубинският народ е гостоприемен, весел и солидарен. Приключихме 2018 година с 4,7 милиона туристи, които посетиха страната. Международното туристическо изложение (FitCuba), което ще се проведе от 6 до 11 май, ще има като специален гост Испания. То ще бъде посветено на модалността на събитията и стимулите и мястото ще бъде Хавана, в рамките на 500-годишнината от основаването на града. През 2019 г. планираме да разработим цялостен инвестиционен план с 610 проекта, които включват изграждане на 332 нови места за настаняване, 51 места за отдих, 30 недвижими имота, свързани с туризма, 50 места за природен туризъм, 55 места за къмпинг, 22 места за морско развлечение и 70 организации за подпомагане на туризма.

По отношение на туризма между двете ни страни приключихме 2018 г. с цифра от 6450 български туристи, които посетиха Куба. През 2017 г. са били 5 310, т.е. през 2018 г. те са повече с 1140, което представлява 121.47% спрямо 2017 година. Досега, през тази 2019 година сме приели 1174 български туристи, или 14% повече от миналата година по същото време. Туристическата виза за пътуване до Куба има цена. Истина е, че нашите страни са географски отдалечени. Но съществува голям потенциал от симпатия между нашите народи. Днес се откриват нови разновидности на туризма, включително туризъм многодестинация и круизен туризъм от Европа до Куба и Карибите, което отваря нови възможности.

- В момента как е икономически страната Ви? Имате ли проблеми със снабдяванията?

- Както кубинският президент Мигел Диас-Канел Бермудес каза в речта си пред Народното събрание на народната власт на 22 декември 2018 г., икономическата битка остава основната задача на кубинското правителство, а също и най-сложната. Нашата страна продължава да страда от напрегнато положение при външните финанси, поради неспазване на планираните приходи от износ, туризъм и производство на захар, към които се добавят щетите, причинени от продължително засушаване, последвано от унищожаването на урагана Ирма, от появата на интензивни дъждове, а отскоро и от опустошителното преминаване на торнадо, което причини големи щети в Хавана. Всичко това се отрази в снабдяването със суровини, оборудването и доставките. Към това се добавя и влиянието на блокадата, наложена от Съединените щати, и възобновяването на нейните извънтериториални ефекти - главно върху финансово-банковия сектор. За шест десетилетия тази сурова политика е причинила загуби на Куба от 1,9 билрд. долара. Само през 2018 г. тя причинява загуби от порядъка на 4,3 милиарда долара, т.е. 12 милиона на ден. Тези цифри обикновено се пренебрегват от "анализаторите", които "наблюдават" изпълнението на програмите в кубинската национална икономика.

Всички тези фактори изискват мобилизиране на планирането от нас, насочено към намаляване на бюрокрацията. Ние работим, за да бъдем по-съобразителни в прилагането на концептуализацията на икономическия и социален модел и по-систематични в прилагането на насоките на икономическата и социалната политика на революцията, одобрени от партията. Възнамеряваме да действаме без догми и с реализъм, обръщайки внимание на приоритетите, улеснявайки укрепването на държавното предприятие и неговата продуктивна връзка с чуждестранните инвестиции, съвместните предприятия и частния сектор на икономиката.

Все още продължава да бъде наложително увеличаването на чуждестранните инвестиции, да се създаде среда на доверие и сигурност за инвеститорите, да се изнесе повече. Продължаваме да работим по организиране дейността на частния сектор на икономиката, без да възпрепятстваме неговата работа, да стимулираме най-добрите практики и да се борим с незаконността. Стремим се да използваме ефективно ценните човешки ресурси и квалифицираната и научна работна сила, която сме получили от голямата образователна работа на Революцията. Защитата на националното производство, повече и по-ефективно производство, е единственото нещо, което ще ни позволи да преодолеем климатичните неприятности и финансовия стрес, който блокадата на янките ни налага. Имаме предизвикателството да интегрираме всички участници, форми на собственост и управление, които присъстват в нашата икономическа и социална среда, в битката за икономиката, която днес е фундаменталната битка на правителството и народа на Куба.

- Продължават ли кубинците да излизат от страната, търсейки по-добър живот?

Въпросът Ви е много навременен. Това е тема, която е много манипулирана от медиите, и в най-добрия случай - заглушена или фалшифицирана от тях с открито намерение за генериране на объркване и фалшиви новини и за да поставят под въпрос кубинското правителство. Миграциите винаги са били част от действията на човека, практически от появата на човешкия вид. Но в глобализирания и дълбоко несправедлив свят днес (нарастващият международен миграционен поток, насърчаван от дълбоки икономически и социални неравенства, политическа нестабилност, въоръжени конфликти, природни бедствия и други причини) миграцията се превърна в една от най-големите и по-сериозни проблеми на човечеството. Всяка година хиляди хора умират, опитвайки се да мигрират в несигурни условия през сухопътните граници и моретата. Други хиляди, които пристигат в най-богатите народи на Севера, търсейки по-добри условия на живот, са подложени на злоупотреби и продължителни задържания и се депортират в своите страни без обяснения. Ограничителните и ксенофобски мерки срещу имигрантите в САЩ и Европа се увеличават.

В тази сложна и сурова панорама има явно изключение: отношението, което правителството на САЩ дава на кубинската емиграция с очевидни политически цели, като част от агресивните си планове срещу революцията. Конгресът на САЩ подкрепи тази политика, като одобри така наречения Кубински закон за приспособяване, подписан от президента Джонсън на 2 ноември 1966 г. С него незабавното право на разрешение за пребиваване е било предоставено на всеки кубински нелегален имигрант, който пристигна на територията на САЩ, и след една година автоматично получава постоянно пребиваване. Това съмнително законодателство, което се прилага неизменно оттогава и се актуализира няколко пъти, за да се насърчи по-нататъшната нелегална емиграция, заедно с умишленото отхвърляне на големи заявления за визи за правна емиграция, затягане на блокадата и хиляди часове непрекъсната подривна пропаганда и на политическа, и психологическа война от САЩ, призоваването за социална недисциплинираност, престъпност и незаконни отклонения от страната, предизвикаха последователни и сериозни миграционни кризи като Бока де Камариока (1965), Мариел (1980) и през 1994 г. Общата безнаказаност и стимулите, с които са приети в САЩ всички хора, които незаконно напускат Куба през тези шест десетилетия, са довели до кражба и отвличане на кораби, въздушно пиратство, насилие, използване на оръжия и дори убийства.

През всичките тези години северноамериканските власти и антикубинските сектори насърчават и приоритизират отпътуването на лекари, медицински сестри, професори, инженери и други университетски специалисти или техници от средното ниво, в безочливо изтичане на мозъци. Милиарди долари са стрували на нашия народ загубата на квалифициран персонал, обучен безплатно в нашите университети и политехнически училища. В момента, въпреки целите на САЩ, кубинската емиграция е главно по икономически причини, а съставът на кубинската емиграция и отношението му към Куба варират значително. Кубинското правителство предприе стъпки, за да направи тази връзка между нацията и нейната емиграция по-гъвкава. С влизането в сила на актуализираната кубинска миграционна политика, на 14 януари 2013 г. Куба предприе още една стъпка, за да гарантира, че миграционните движения са законни, организирани и безопасни, както и да засили връзките си с емиграцията, съгласно принципа, че това са мерки, одобрени от суверенното решение на държавата и не отговарят на натиск или налагане от никого.

Цялата актуализация на миграционната политика на страната, освен че улеснява процедурите и усилията на населението да пътува, защитава нашия човешки капитал и води до нови връзки с кубинците, които живеят в чужбина. Днес Куба поддържа уважителна връзка с разрастващия се и мажоритарен сектор на кубинската емиграция в Съединените щати и други части на света. Това са кубинци, които изповядват любов към родината си, насърчават семейните връзки, осъждат блокадата и други агресивни политики срещу нашия народ и защитават правото на нацията ни да живее и да се развива в мир.

- Допълнителен въпрос относно Конституцията? Какво ще се случи в Куба в неделя, 24 февруари?

- Куба и нейните хора се готвят да гласуват на референдум на 24 февруари за новата конституция на Република Куба. Това става в момент, когато народът на Куба и неговото правителство призовават всички мъже и жени по света на добра воля да избегнат осъществяването на новото агресивно и империалистическо приключение срещу венецуелския народ и срещу Боливарианската революция. Това може да има последствия за мир в Латинска Америка - от Рио Браво до Патагония.

До Референдума на 24 февруари стигнахме след широк процес на обществено допитване, където гражданите, жители на страната или извън нея, имаха възможност свободно да изразят своите съображения относно съдържанието на проекта, който включваше, наред с други важни аспекти, политическите и икономическите основи, правата и задълженията и структурата на държавата. Общественото мнение показа желанието да се подобри Конституцията и очерта важни елементи, които трябва да се вземат под внимание в предстоящата законодателна инициатива, за да подкрепим с необходимите закони спазването на конституционните правила. Този процес, който ще завърши с провеждането на Референдума на 24 февруари, е истинска и изключителна демонстрация на упражняването на власт от народа и следователно на подчертания демократичен характер на нашата политическа система.

Новата Магна харта, която ще бъде ратифицирана в народния референдум, беше одобрена от Народното събрание на народната власт на Република Куба на 22 декември 2018 година. Новата конституция потвърждава социалистическия път на революцията и ни позволява да насочваме работата на държавата, правителството, организациите и всички хора към непрекъснатото подобряване на обществото, засилва институционалността, установява преобладаването на Конституцията в нашия акт за по-голямо включване, справедливост и социално равенство и засилване на присъствието на народа в правителството на нацията. 24 февруари за кубинците е значима дата - тогава се навършват 124 години от възобновяването на борбата за независимост, водена от националния герой Хосе Марти. Днешните кубинци са останали верни на традициите на борби, те ще отидат на изборите, за да одобрят Конституцията като израз на твърдост и лоялност към наследството на Команданте ен Хефе на Кубинската революция Фидел Кастро. Кубинците ще кажат с гласа си: "Да" на Революцията, на суверенитета и независимостта на родината, "Да" на единството на нашата нация, "Да" на социалистическия курс на Куба.

- От скоро сте в България. Какви са впечатленията Ви от нашата страна, какво успяхте да видите?

- България е красива страна и хората й са весели, трудолюбиви, миролюбиви. Много често, когато казваме, че сме кубинци, че сме от Куба, хората реагират с приятелски жест и ни показват своите симпатии към Куба. Това е усещане, което се приема в различни групи от населението - от най-старите хора до най-младите, които са посетили Куба или мечтаят да се разхождат някой ден по улиците на красивата ни Хавана. Смятам, че ние - кубинците и българите - си приличаме: оптимисти сме, приятелски настроени и трудолюбиви. И винаги си спомням, че нашият национален поет Николас Гийен, който е посещавал България няколко пъти, е написал с характерния си кубински хумор: "Кубинците и българите си приличат. Кубинците са българите на Карибите, а българите са кубинците на Европа“. Мисля, че отношенията между нашите два народа никога не биха могли да бъдат описани по-добре.

Като посланик на Република Куба в Република България имам държавен мандат за насърчаване на политическия диалог, икономическите и търговските връзки и отношенията на приятелство и сътрудничество между нашите народи и правителства. На лично ниво, заедно с моето семейство, ние искаме да укрепим приятелството между нашите народи. Имам 15-годишен син, който изучава български език. Той вече знае как да каже някои фрази, например "добре" и "добре дошли". С моя съпруг (съветник на посолството) обичаме да слушаме, когато синът ни казва "добре" и "добре дошли". Това са думи, които определят най-добрите чувства на българския народ.

интервю на Оля Ал-Ахмед за BIG5.bg

***   ***  

Каридад Ямира Куето Милиан - Caridad Yamira Cueto Milián

Дата и място на раждане: 24 април 1962 г. Pinar del Río. Куба.

Образование: Магистър по Международно право. Държавен институт по международни отношения, Москва, 1986 г.

Езици: английски, френски, руски, словашки (основен) и датски (основен).

Професионаленопит:

1986-1988: Функционер в правния отдел на Министерството на външните работи.

1988-1990 г. Ръководител отдел "Многостранни договори" на Правния отдел на Министерството на външните работи.

1990-1992 г .: Заместник-директор на Правния отдел на Министерството на външните работи.

1992-1995 г .: Заместник-директор по политическите въпроси към Дирекция "Многостранни дела" на Министерството на външните работи.

1995-1999: Съветник на Постоянната мисия на Куба в Организацията на обединените нации /ООН/.

1999-2002 г .: Заместник- директор по политическите въпроси към Дирекция "Многостранни отношения" на Министерството на външните работи.

2002-2006 г .: Посланик на Република Куба в Словашката република.

2006-2011: Функционер на Дирекция "Латинска Америка и Карибите" на Министерството на външните работи.

2011-2015 г .: ПосланикнаРепубликаКуба в КралствоДания.

         2016 г .: Ръководител отдел "Планиране" на отдел "Организация, планиране, информация и анализ на Министерството на външните работи". (януари-септември)

2016-2018г.: Функционер на Дирекцията за Европа и Канада на Министерството на външните работи. (септември 2016 - юли 2018 г.)

Омъжена, със син.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар