Неделя, 27 Септември 2020

Понеделник, 11 Март 2019 16:23

Кънчо Стойчев: Парламентът е в агония

Смисълът на демокрацията е да има опозиция и да има дебат в парламента, казва социологът Кънчо Стойчев в интервю по радио "Фокус"

- Кой с кого ще управлява и ще се коалира? Кой какви намерения има? За действията в и извън Народното събрание, сделките и електоралните нагласи разговаряме в следващите минути със социолога Кънчо Стойчев, който е мой гост. Г-н Стойчев, какво наблюдаваме при политиците, изчерпали ли са се те от гледна точка на управление, следване на политическите си принципи и осъществяване на идеи за бъдещето на България?

- Според мнозинството българи - да, те са се изчерпали, тъй като не виждаме нито идеи, които да доведат до ускорение на развитието на България, нито хора, които могат да го реализират. Затова и масовите нагласи в страната, две трети от хората, са с негативни нагласи и към управление, и към Парламент, и т.н. Някак си българските политици, тези, които са в Народното събрание, голямата част от тях, се захващат с формалната страна на демокрацията. Да, имало е избори, има четиригодишен мандат, този мандат трябва да се изкара. Разбира се, би било добре всички мандати да са пълни и да се изкарват, но няма такъв постулат, че на всяка цена трябва да се изкарва един мандат. Има ситуации, в много страни сме го виждали, когато се налагат и чести избори. Всъщност това е част и от демокрацията. Не казвам, че е идеалният вариант, но ако трябва да избираме дали да продължим да живеем в това безвремие, в което живеем, с някакво безпардонно самохвалство и някакви неща, които се говорят на хората, които нямат нищо общо с действителността, едно тотално откъсване от реалния живот или упорито да търсим по-добър вариант за управление, във всички случаи, може би, трябва да се търси по-добър вариант за управление. Включително може би и в настоящия парламент. Но тази формула е изчерпана и аз съм напълно съгласен с Георги Марков от ГЕРБ, който каза, че това е агония на Парламента. И направо изпитвам ужас, като слушам политици, даже няма да му спомена името на този политик, защото той не заслужава да му бъде споменато името, който казва: „Ох, колко хубаво е сега в парламента, като я няма опозицията, как хубаво си работим“. Това е такъв нонсенс, това е такова дебелашко неразбиране на демокрацията, че смисълът на демокрацията е да има опозиция и да има дебат в парламента, а той, горкичкият се чувства много добре, като няма опозиция. Това показва именно, че се е изчерпала тази формула, която е в момента.

- Г-н Стойчев, малко са хората, които изключват предсрочните избори, но пък и голяма част от тях казват, че какво като ги има, отново ще дойдат същите на власт.

- Ами и е така, и не е така. Никога историята не се повтаря по този начин и когато е затормозено, стопирано едно управление, единственият демократичен начин е да се обърнем към хората, към техния глас и към тяхната воля, това е, няма друг начин.

- Според вас БСП ще се върне ли в Парламента или какво ще върне БСП в Народното събрание, ако смятате, че ще се случи това?

- Аз не считам за реалистично БСП да се върне в парламента преди европейските избори. Първо, остава много малко време, второ, не мога да си представя онази причина, която ще ги накара да се върнат. Те заемат позиция, че този Парламент се е изчерпал и най-вероятно ще я отстояват последователно. Второ, наистина Парламент без опозиция, това е голяма опозиционна партия, 80 души, е един болен Парламент. Това не е здраво и мисля, че хората го разбират. БСП отиде на крайно действие, на позволено крайно действие, защото това е част от позволения инструментариум при демокрацията, включително бойкот на парламента, това крайно действие се взима тогава, когато наистина е поруган всякаква форма на диалог, което ние наблюдаваме. И в този смисъл в този полупразен парламент да събуди доверието на хората е невъзможно. Напротив, това ще е още едно падение. И второ, в този полупразен парламент ще се видят ясно зависимостите всъщност, кой с кого управлява и кой с кого гласува. И ще се разбере, че наистина БСП, добра, лоша, е единствената опозиция в страната.

- Според вас ДПС не е опозиция, а по-скоро е с управляващите, това ли твърдите?

- Не, аз не твърдя. Не се възприема от хората, това показват нашите изследвания, хората не възприемат ДПС като опозиция. Вероятно по отделни теми знаем, че ДПС е гласувало срещу това управление, но като че ли в по-голямата част от парламентарната дейност ние виждаме взаимодействие с управляващите. Така че трудно е на хората, трудно е на българския избирател да възприеме ДПС като опозиция.

- Заговори се тези дни за сделки, сделки между ГЕРБ и ДПС във връзка с опрощаването на неизплатените задължения на вероизповеданията. Сделка между ГЕРБ и БСП пък заради предложението на ГЕРБ за член на ЦИК Александър Андреев. Концесията на летището била сделка между ГЕРБ и ДПС. Има ли сделки според вас и те на каква цена са?

- Според мен се прекалява с този коментар със сделките. Ако нормалните разговори, диалогът, търсенето на съгласие го наричаме сделка, това е преднамерено и злонамерено отношение. Разбира се, че в политиката диалогът трябва да е водещ и успешният диалог трябва да води до съвместни резултати. Така че аз съм противник на това да обявяваме всичко за сделка. С което не искам да кажа, че не е имало случаи на грозни сделки. Но тези, които ги споменахте, аз не мисля, че става дума за някакъв тип сделка. А що се отнася до опрощаване на дълговете на вероизповеданията, това трябва да бъде направено и е хубаво, че се прави, тъй като нашия национален интерес се изисква нашата държава да финансира равнопоставено религиозните общности в страната, а не те да бъдат финансирани по незнайни и знайни пътища отвън. В този смисъл не считам, че става дума толкова за сделка, колкото става дума за проява на здрав разум и най-сетне българската държава да си влезе във функциите.

- Г-н Стойчев, как ще коментирате твърденията, че лидерът на БСП Корнелия Нинова разчиства вътрешнопартийни проблеми, отсъствайки левицата от Народното събрание?

- Струва ми се невярно и нереалистично, защото аз не ги виждам тези вътрешнопартийни проблеми, за които някои медии така шумят. Тъй като Нинова овладя партията, и то не вчера и не онзи ден, а преди доста месеци. Минаха доста пленуми и конгреси на партията, които показаха на тази партия, че тя я владее и другото, което ясно личи и от изследвания и коментари, електоратът на БСП подкрепя Нинова. Тя във всеки момент, ако се обърне към електората, тя ще получи почти безапелационна подкрепа. Така че по-скоро бих коментирал тези изказвания, като търсене под вола теле и злонамерени коментари. Доста наивно, доста примитивно е обяснението, че БСП не е в парламента, защото нещо решава свое лично, вътрешно. Това не е вярно, това е лъжа.

- Премиерът отрече да има намерение за коалиция с ДПС, но пък каза и на Корнелия Нинова да се отрече, че няма да прави такава. Кой с кого иска да управлява и да се коалира, г-н Стойчев? Имаме ли доминиращи сили, или тук можем да приложим хода „Всичко коз“?

- Аз не вярвам на всичките тези публични отричания, вричания, заричания, те нямат общо с реалния живот и действителността и с това, което се случва. Разбира се, политиците са свободни да приказват каквото си искат, остава хората да им повярват. Не мисля, че някой вярва на такива думи и на такива заклинания. Колкото до възможности за бъдещо управление, това би било предмет на чисто гадаене и аз не бих се ангажирал с подобно гадаене. Едва когато и ако има избори, тогава като видим резултата, тогава би било логично да се мисли в тази посока. В момента всичко останало, коментари на тази тема мисля, че са спекулации, те са от пръсти изсмукани.

- За предстоящите евроизбори през май и местните наесен кои карти очаквате да извадят ГЕРБ, БСП, ДПС на масата?

- Аз не мисля, че някой държи някакви карти в ръкава. Няма такова нещо. Всички партии, които ще участват в изборите, ще се опитат естествено да се представят по най-добрия начин, раздавайки щедро обещания и заклинания. Друг е въпросът доколко хората ще повярват и на кого точно ще повярват. Предизборният процес е жив процес, реално случващи се неща и не може предварително да се определи. Но съм сигурен, че дума не може да става за някакви скрити карти под масата, които ще бъдат извадени, няма такова нещо в политическия процес.

източник: focus-news.net

Свързани статии (по етикет)

 • Понеделник, 11 Март 2019 16:23
  Дамбовеца разказа скандални подробности за полицейското насилие на протеста

  Пламен Стоянов твърди, че Бойко Борисов е давал инструкции на полицаите как да действат

  „Провокиран съм да участвам в това предаване, за да покажем как функционира правовата държава у нас.“ Това заяви бизнесменът – Пламен Стоянов-Дамбовеца, в предаването “ЕвроДикоФ“, което се излъчва по ТВ Евроком.

  Той гостува на Сашо Диков и преди две седмици, когато също говори за неговия и ареста на сина му по време на първото Велико народно въстание на 2 септември.

  В предаването бе показана снимка, на която се вижда как полицай блъска бизнесмена. На въпрос от Сашо Диков, който го попита какво е казал на служителя на реда, Дамбовеца отговори така:

  „На конкретния полицай нищо. Едно от обвиненията е, че съм го заплашил с думите: „Ще ви … майката. Идея си нямате кой съм. Аз ще ви убия и унищожа!“ По думите на прокуратурата, аз отправям тези заплахи“, разказа Пламен Стоянов.

  Дамбовеца показа и видео, в което показва и обяснява какво точно се е случило, докато той и синът му са били душени от полицаи.

  „Три пъти обяснявам на полицаите, че ще има дела за това, което правят. През това време Димитър е с обездвижени две ръце отзад. И през гушата дърпа колкото може. Има десет минути борба. Имате подготвен микробус, имате инструкции да го вкарате в Първо районно. Това е опит за убийство. Ние сме душени няколко минути поред.“, сподели предприемачът.

  Дамбовеца твърди, че Бойко Борисов е давал инструкции на полицаите как да действат.

  „Това става под диктовка. И ще го докажа, когато започне делото.“, завърши Дамбовеца.

  Цялото интервю на Сашо Диков с Пламен Стоянов-Дамбовеца можете да изгледате след 47:55 във видеото:

   

 • Понеделник, 11 Март 2019 16:23
  Проф. Иво Христов: Властта иска чрез диалог с президентството да легитимира себе си

  Режимът на премиера е амортизиран, коментира депутатът от левицата

   

 • Понеделник, 11 Март 2019 16:23
  БСП категорично отхвърли предоставяне на 600 000 лв. на частна фирма в Столична община

  Левицата е била категорично против концесионирането на автобусни линии както в комисиите, така и в Столичния общински съвет

Оставете коментар